Îl cheamă Avram Iancu şi, precum Crăişorul Munţilor odinioară, bărbatul visează mai grandios şi îndrăzneşte mai mult decât semenii săi: şi-a propus să devină primul român care traversează înot Canalul Mânecii. “Este visul meu, nu ştiu exact cum mi-a venit, poate de vină este şi numele pe care-l port. Întotdeauna am fost mândru că sunt român şi vreau să dovedesc lumii că totul se poate”, rosteşte hotărât bibliotecarul cu nume de erou.
Avram Iancu are 38 de ani şi lucrează ca bibliotecar la Biblioteca Municipală din Petroşani, loc în care şi-a anunţat intenţia de a străbate Canalul Mânecii: “Cred că undeva prin noiembrie – decembrie anul trecut m-am gândit prima dată la asta şi, în 21 martie, am anunţat proiectul într-o conferinţă de presă. Am observat că sunt aproape 60 de ţări care au avut înotători care au traversat Canalul, multe ţări fiind sub România din multe puncte de vedere. Ştiu că pot, am condiţie fizică şi capacitatea mentală şi spirituală de a duce la capăt proiectul acesta”, spune bărbatul care urmează acum un “cantonament” dur în apele şi lacurile judeţului. “Am patru lacuri mari din judeţ pe care le traversez. Am început cu Valea de Peşti, un baraj de circa 2,5 kilometri, cu apă care are 9-10 grade. Acest baraj a fost prima bornă importantă în pregătire, înotul la asemenea temperaturi poate fi ucigător dacă nu eşti antrenat corespunzător. Apoi l-am străbătut pe cel de la Sântămărie Orlea şi Covragiu de lângă Haţeg şi ultimul este Lacul Cinciş, care are circa cinci kilometri. Ca antrenament, am folosit şi lacurile din jurul Petroşaniului, mai mici”. Avram Iancu nu are nevoie acum doar de condiţie fizică, ci vrea să-şi „educe” corpul să suporte temperaturi scăzute, din moment ce vrea să înfrunte cele 15 grade ale apei Canalului Mânecii: „Scopul antrenamentului este să reuşim să traversăm în condiţii vitrege, la temperaturi scăzute, în jur de două mii de metri şi să verificăm cât este el de pregătit pentru traversarea propriu-zisă. Barajul a fost parcurs înot în puţin peste 30 de minute”, a declarat antrenorul Ioan Cordea, la Valea de Peşti.
Ţinteşte victoria
Avram Iancu şi-a stabilit traversarea în prima săptămână a lunii august şi este deja presat de timp. Antrenamentele pentru acest moment sunt extrem de dure, deoarece distanţa dintre cele două maluri trebuie parcursă de sportivi echipaţi în slip, la o temperatură a apei ce nu depăşeşte 15 grade Celsius. „Sunt aproape 200 de ani de la prima traversare a Canalului Mânecii şi doar vreo 900 de oameni au reuşit această performanţă, dar printre ei nu se află niciun român. Ţelul meu este să fiu primul român care va reuşi să înoate, cu succes, între cele două maluri ale Canalului Mânecii”, spune bărbatul care se pregăteşte în teren încă din luna ianuarie: a alergat peste 2.000 de kilometri pe trasee de munte în Masivul Parâng, iar primul antrenament în apa rece l-a făcut în Lacul Ştiurţ, de lângă Petroşani, la o temperatură de circa 3 grade Celsius. „Aici nu am reuşit să mă mişc decât vreo cinci minute, din cauza temperaturii foarte scăzute a apei, potrivite însă pentru aclimatizarea cu condiţiile pe care le voi întâlni pe Canalul Mânecii. Voi face mai multe asemenea sesiuni de pregătire, voi înota în toate lacurile mari de acumulare din zonă şi din ţară. Îmi va fi probabil greu în lacul Vidra, pe care va trebui să-l pot trece de cel puţin cinci ori, fără oprire, pentru a totaliza astfel 40 de kilometri, cât estimez că voi înota în Canalul Mânecii. E foarte posibil ca pe 8 iunie să traversez Lacul Snagov, care are 16 kilometri, m-a contactat deja Fundaţia Snagov, care este şi foarte interesată să mă sprijine şi îmi pune la dispoziţie bărci şi canoe”, declară Avram Iancu.
Antrenamente draconice
Bărbatul înoată în apă foarte rece de cel puţin trei ori pe săptămână, îşi propune să alerge zilnic câte cinci-şase kilometri, în Parâng, efort la care adaugă câteva zeci de kilometri pe care-i parcurge cu bicicleta, în fiecare zi, pe drumurile din vecinătatea Petroşaniului. Totul sub supravegherea antrenorului său: “Îl cunosc pe profesorul Ioan Cordea de 24 de ani, de când colaborez cu el. El m-a ajutat să devin în 1995 campion de tineret al României la karate, stilul KyioKushin. Are centura neagră, dar specializarea lui din facultate este nataţia, aşa că este un excelent sfătuitor”, spune cel mai “sportiv” bibliotecar al judeţului, care practică şi triatlonul: “Triatlonul are trei probe – înot, ciclism şi alergare. În 1999, am ocupat chiar locul IV la «Iron Man» România”. Înainte de Canalul Mânecii va înfrunta însă şi Marea Neagră: “Vreau să traversez înot, însoţit de o şalupă, distanţa dintre Vama Veche şi Eforie Nord, sunt 37 de kilometri, o distanţă perfectă ca antrenament. Ne grăbim un pic, dar nu prea avem timp”, ne lămureşte Avram Iancu, extrem de determinat să reuşească în această încercare sportivă extremă. „Am două motivaţii pentru acest demers. Primul ţine de sentimentul de patriotism, pentru că niciun român n-a mai traversat înot Canalul Mânecii. Al doilea motiv este strâns legat de dragostea mea pentru copii. Vreau să dedic acest efort uriaş tuturor copiilor din lume, în special celor părăsiţi de părinţi”, spune bărbatul, care este fericitul tată a trei fetiţe.
Avram Iancu de Petroşani
Data traversării, la începutul lunii august, nu este întâmplătoare, de fapt, atunci petroşeneanul a fost programat de către Channel Swimming Asociation, care este singura organizaţie acreditată să organizeze, să aprobe şi să ateste aceste încercări ale înotătorilor peste Canalul Mânecii. “Costul total al proiectul este undeva la 8.000 de lire, doar vaporaşul de 10 metri care îl va însoţi costă 2.700 de lire. Aşa a şi ajuns directorul Apaserv, Costel Avram, şeful staff-ului meu de organizare – a sunat într-o emisiune tv unde eram invitat şi a spus că se oferă să îmi acopere costul cu barca, ca să mă ajute. S-a dovedit între timp că aveam mare nevoie de el, pentru că m-a ajutat cu multe alte lucruri şi mi-a deschis multe uşi. Încă nu am toţi banii necesari, dar până în august vor încerca să-i strâng de la autorităţi, companii şi diverşi sponsori privaţi. Sunt sigur că voi reuşi”, a mai spus Avram Iancu, un nume deja cunoscut în rândurile amatorilor de sporturi extreme. Pe lângă practicarea artelor marţiale şi participarea la competiţii de triatlon, tânărul temerar a organizat în acest an şi o întrecere a schiorilor pe timp de noapte în Masivul Parâng. Ţine un regim alimentar strict şi încearcă să-şi “seteze” mintea pe victorie. Doar aşa poate reuşi să scrie istorie şi să cucerească ceea ce numeşte: “un simbol internaţional absolut ca înot în ape deschise”. Pe bannerul expediţei scrie: “1848 – Avram Iancu scrie frumoase pagini în istoria românilor; 2014 – Avram Iancu scrie o filă în istoria nataţiei româneşti”.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.