După două tentative eşuate de a obţine finanţarea necesară reabilitării şi conservării unuia dintre cele mai vechi furnale cu flux continuu din Europa, Primăria comunei Ghelari nu renunţă la idee. Un nou proiect în acest sens a fost finalizat şi prezentat marţi oficialilor din Guvern. E nevoie de 1 milion de euro pentru ca furnalul să fie salvat de la dispariţie şi valorificat din punct de vedere turistic.
Primarul comunei Ghelari, Ion Bulbucan, spune că reabilitarea furnalului ar dura cel mult 12 luni, de la momentul începerii lucrărilor. Banii sunt însă o mare problemă: 1 milion de euro reprezintă bugetul total al comunei Ghelari pe mai mulţi ani.
Furnal, gară şi muzeu
Proiectul propus de edilii comunei amintite include două mari componente: una referitoare la reabilitarea efectivă a furnalului, cealaltă vizând reconstruirea Gării Vechi din Govăjdie şi “dotarea” acesteia cu o “mocăniţă pe roţi de cauciuc” care să aducă turiştii, pe şosea, de la Castelul Corvinilor la furnalul ridicat la 1806. De asemenea, căminul cultural de lângă furnal ar urma să fie transformat într-un mic muzeu al fierului.
“Ni s-a indicat să împărţim proiectul în două: un proiect pentru reabilitarea furnalului şi un proiect pentru reconstruirea Gării Vechi şi apariţia mocăniţei pe roţi de cauciuc. Am fost la Bucureşti, la începutul săptămânii, pentru a-l prezenta. Urmează să ni se comunice unde să depunem acum proiectele: la Ministerul Culturii sau la Ministerul Turismului. Sper ca de data asta să nu ne alegem din nou doar cu promisiuni”, spune primarul Ion Bulbucan.
Bani rataţi “la mustaţă”
Prima încercare a Primăriei Ghelari de a obţine banii necesari reabilitării şi conservării furnalului de la Govăjdie a fost făcută în 2008. De la Bucureşti s-a spus, “da, însă mai sunt şi alte priorităţi”. În 2011, proiectul a fost actualizat şi depus din nou la Guvern, mai precis la Ministerul Dezvoltării. Schimbările politice din iarna 2011 – 2012 au făcut ca, din nou, iniţiativa primăriei Ghelari să fie uitată. A treia încercare, spune primarul Bulbucan, trebuie să aibă succes, mai ales că furnalul – monument istoric se află încă într-o stare destul de bună. “În 2006 am primit vizita unui profesor universitar din Londra, inginer ca formaţie. Pe drum spre furnal eu mă tot scuzam că furnalul nu arată bine. Când am ajuns acolo, profesorul englez a început să râdă. Am crezut că râde de cum arată furnalul. N-a fost deloc aşa: m-a întrebat apoi «Şi dumneata eşti inginer, nu?» «Da»,
i-am răspuns. «Domnule, suntem amândoi ingineri. Dacă ne punem un pic amândoi pe treabă, în trei săptămâni putem să repornim furnalul ăsta. Noi avem unul, cu 10 ani mai vechi, undeva aproape de Londra, dar e doar o grămadă de pietre şi, totuşi, ne mândrim cu el»”, povesteşte Bulbucan.
Trebuie notat faptul ca in afara de a solicita fonduri celebra primarie nu coseste nici buruienile din fata furnalului . Sa nu mai amintim faptul ca acoperisul se fura in continuare ! Demagogi ce asteapta sa ia banii europeni spre a-si trage comisionul !
Rusinos !