Cine nu e pe Facebook nu există! După această regulă par să se ghideze, în ultima vreme, chiar şi întreprinzătorii hunedoreni care şi-au “urcat” afacerile pe celebra reţea de socializare. Clienţii nu întârzie să apară, mai ales că Facebook-ul aduce firmelor o nouă categorie de clienţi: tineri activi, care petrec zilnic ore bune în faţa calculatorului şi care ajung să îşi caute astfel “persoane, locuri şi lucruri”.
“Se apropie Ziua Copilului dumneavoastră şi vreţi o petrecere de pomină? Burtiplici, Albă ca Zăpada, Piratul, Mickey, Minnie, Prinţese etc. vă stau la dispoziţie pentru o zi minunată! Cu noi Ziua Copilului e în fiecare zi!! Face-painting, jocuri interactive, modelaj baloane – toate vă stau la dispoziţie cu un singur apel la numărul…!” Aşa “sună” reclama pe contul “Petreceri pt copii – Deva, Hunedoara”. În spatele paginii este Roxana Olsanschi, care din 1994 este solist şi actor la Teatrul din Deva. Ca să-şi suplimenteze veniturile l-a gândit iniţial pe clovnul Burtiplici: “Burtiplici trăieşte de 15 ani, acum cinci ani a devenit şi piesă de teatru, “Burtiplici şi Tontonici”, cu mare trecere la pitici.
În general, Burtiplici – adică eu – face pe nebunul, este un entertainer, un animator de petreceri care cântă, organizează jocuri cu cei mici şi mari, pictează pe faţă la cerere şi spun asta pentru că niciodată nu ne apucăm să pictăm un copil fără aprobarea părintelui şi folosim doar produse testate, ca să nu riscăm nimic, deşi nu am avut niciodată probleme. Dacă lumea îl vrea pe Burtiplici îl joc eu, dar eu fac în rest şi pe mascota, adică sunt în spatele lui Minnie sau Mickey”, explică Roxana, una dintre cele mai bune şi cunoscute voci ale judeţului.
În trupa de petrecere sunt cinci personaje deocamdată, dar Goofy urmează să li se alăture în curând. “Sunt foarte mulţumită de numărul comenzilor, de exemplu în 30 şi 31 mai şi, mai ales, în 1 iunie nici nu am putut acoperi toată cererea. Ne-au solicitat locurile de joacă, dar şi autorităţile pentru tot felul de evenimente. La Orăştie, am fost atât de bine primiţi şi atât de multă lume se înghesuia să facă fotografii cu noi, încât era să rămânem fără costumaţie”, spune actriţa, care se poate transforma într-un clovn exact pe sufletul copiilor. Cine îşi doreşte asemenea personaje, scoate din buzunar 100 de lei pe oră pentru fiecare membru al trupei. La mai multe ore şi la mai bine de 30 de km de Deva, tariful se negociază. Roxana Olsanschi spune că ultimul “răcnet” în materie de onomastică este petrecerea la şcoală: “Se practică la clasa I şi cea pregătitoare, unde, cu aprobarea profesorilor, un clown este invitat să facă spectacol într-o oră anume”.
Party pe Facebook
Contul “Party Deva” aparţine deveanului Gabriel Drăgan, care face spectacol adevărat ca şi clown. Pagina anunţă: “Ofertă specială: clown petrecere! Un cadou ideal pentru copilul tău! Fun4Kids sau clown care face petrecerea de neuitat!” Cine petrece câteva minute cu clown-ul Gabi nu va uita niciodată prezenţa plină de energie şi omul care te poate scoate instantaneu din apele unei zile obişnuite. Tariful său este tot de 100 de lei pe oră. Şi lui afacerea îi merge bine, dar vârful este întotdeauna de sărbători: “Cred că am făcut vreo 600 de baloane de Ziua Copilului, îmi plac micuţii, îi pot distra la orice oră din zi sau din noapte”. De sărbători, merge mai bine şi afacerea celor de pe contul “Just Kidding”, un atelier de croitorie transformat într-o afacere de succes: “Producem confecţii pentru viitoare mămici şi copii de la 0 luni la 14 ani, hăinuţe de botez, întreg trusoul. Avem un atelier de producţie la Deva, aşa am şi început totul, pe urmă am deschis magazinele în Deva şi Sibiu şi apoi pagina de Facebook. Mai întâi, am produs şi am vândut hăinuţele la alte firme din ţară – participam la un târg de contractări şi în felul ăsta am găsit clienţi în ţară. Toate produsele noastre se pot personaliza: cu o maşină de brodat, putem personaliza orice, hăinuţe la comandă sau accesori pentru botez. De obicei, se trece numele copilului, data naşterii sau o urare… La băieţi, începem să lucrăm cămăşi şi de la trei luni, facem sacouri până la 14 ani. În general, băieţii sunt mai uşor de îmbrăcat decât fetiţele, ei sunt mai îngăduitori când mămicile le aleg hainele, dar sunt şi care sunt foarte fermi şi îşi aleg singuri”, spune Simona Dosa, administratorul firmei de confecţii. Cu fetele însă e altă poveste…
Just… search
“De pe la patru ani, fetiţele ştiu deja ce vor din magazin şi deja când merg la şcoală îşi scot singure din dulap şi îşi asortează ţinuta. Aşa că sunt foarte atente şi selective când îşi caută hainele”, explică Simona Dosa. Bineînţeles că principalii clienţi care vizionează pagina firmei pe Facebook sunt tot mămicile sau fetiţele, care pot găsi acolo până şi poante de balet, fustiţe şi body-uri pentru balerine, un produs mai nou: “Avem colecţii pe anotimp. În ultima vreme, se poartă mult roşu, corai, lila. Moda copiilor urmăreşte puţin moda de la adulţi, dar la fetiţe nu lipsesc niciodată rozul şi violetul, culori care nu lipsesc niciodată, indiferent de an şi anotimp. Există şi altceva ce nu se schimbă: întotdeauna ţinutele sunt vesele. Mai nou, se poartă bluziţele puţin mai lungi în spate, chiar cu dantelă. Facem şi compleuri – pantaloni cu cămaşă – care, cu o gecuţă potrivită, pot fi foarte şic. Avem grijă ca tot ce lucrăm să se încadreze în cuvântul “decent” şi ţinutele pot fi purtate liniştit şi la şcoală, acolo unde nu există uniforme. Pentru petreceri sau ocazii, avem hăinuţe cusute cu paiete, pentru că fetiţele adoră tot ce străluceşte, iar pentru dans sunt potriviţi pantalonii cu turul lăsat”, explică deţinătoarea “Just Kidding”. Lucrează în domeniu de ani de zile şi trebuie să fie la curent cu cererea de pe piaţă: “Cunosc mai mult sau mai puţin toate pesonajele de desene animate, toate vedetele dragi copiilor, precum Hanna Montana sau Violetta. Vin ei şi mi le cer – eu încerc să îmbrac copiii cât mai aproape de personalitatea lor. Mulţi copii vin la magazin şi îşi aleg hăinuţele singuri, ştiu foarte bine ce îşi doresc”.
Poneii online
Părinţii sau cei mici pot afla de pe Facebook nu doar cum să se îmbrace, cu cine să se distreze, dar şi unde îşi pot petrecere câteva ore perfecte în aer liber. Contul “Ponei Simeria” este al familiei Dosan din Simeria. “Suntem o familie care iubeşte animalele. Iniţial, am luat poneii pentru cele două fete ale noastre. După aceea, ne-am gândit că pot beneficia simerienii, dar şi cei care vizitează Parcul Dendrologic de aceste plimbări cu poneiul. Sincer, vrem ca şi copiii altora să se rupă puţin din faţa calculatoarelor. Este o aventură minunată şi foarte bine primită. Avem doar reacţii pozitive până acum şi ne gândim să diversificăm, să pregătim şi alte surprize”, spune Sorin Dosan, proprietarul unei familii de ponei: “Pe cel mare îl cheamă Iancu, pe fată o cheamă Puşa şi, pe puiuţ, Şuiţ. El este mai nou”, povesteşte Adela Dosan, o zgâtie care, în cinstea noului venit, a scris poezia “Poneii mei”: “Într-o vară cam rebelă/ Şi-ntr-o nu-ştiu care zi/ Doi căluţi cât o gazelă/ Mi-au adus – de vrei să ştii / Un puiuţ cât un pisoi/ Că aşa se-ntâmplă-n lume/ Şi la ei şi pe la noi. / Trebuie să-i dăm un nume”. Cinci minute de plimbare cu poneiul costă cinci lei, una de 10 minute, 10 lei. De mai bine de o lună de zile, cu ajutorul Facebook, sute de micuţi hunedoreni au aflat de poneii din parc: “Vin deja mulţi copii, celor mai mulţi nu le este frică. Eu sunt deja obişnuită cu ei, merg deja singură cu Iancu! De obicei, este cuminte şi eu sunt foarte atentă, dar se mai şi ridică pe două picioare şi atunci e mai periculos. Atunci îl domolesc cumva. Mă ascultă bine pe mine şi pe sora mea, Bianca”, povesteşte Adela. “Toţi spun că este o experienţă extraordinară într-un decor deosebit. Poneii sunt pregătiţi, au şei, tot harnaşamentul necesar. Nu este necesar ca micuţii să fie îmbrăcaţi special, în echipament, trebuie doar să se simtă bine”, explică Sorin Dosan. Puteţi găsi poneii, la sfârşit de săptămână, în Parcul Dendrologic, în fostul colţ zoologic, vineri, de la ora 14.00, iar sâmbăta şi duminica de la ora 10.00, toată ziua.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.