Sănătate: Riscul cardiovascular

Articolul a fost vizualizat de 1,414 ori

Bolile cardiovasculare reprezintă o categorie ce cuprinde mai multe afecţiuni ale inimii şi vaselor de sânge. Cu alte cuvinte, termenul se referă mai ales la afectarea vasculară cauzată de ateroscleroză.

iminaAteroscleroza este o afecţiune a pereţilor vaselor de sânge care debutează în tinereţe şi progresează odată cu înaintarea în vârstă. Cu timpul, această afecţiune conduce la reducerea diametrului vasului de sânge până la înfundarea acestuia. Vasul afectat de ateroscleroză nu mai poate transporta sânge, iar ţesuturile hrănite de acesta vor avea de suferit. Toate acestea pot duce la apariţia infarctului miocardic, a accidentelor vasculare cerebrale şi a altor boli ischemice, care pot duce la invaliditate sau chiar decesul pacientului.

Instalarea şi progresia aterosclerozei se pot petrece mai rapid sau mai lent, diferind de la o persoană la alta în funcţie de prezenţa sau absenţa factorilor de risc. Studiile clinice au dus la concluzia că factorii de risc sunt în strânsă legătură cu apariţia bolilor cardiovasculare.

La nivel mondial, principala cauză de mortalitate este reprezentată de bolile cardiovasculare. De aceea se insistă pe modificarea acelor factori de risc asociaţi cu bolile cardiovasculare. Cei mai importanţi factori de risc asociaţi bolilor cardiovasculare sunt reprezentaţi de vârstă, ereditate, sex, fumat, valorile profilului lipidic, obezitate, sendentarism, stres, hipertensiune arterială şi diabet zaharat.

Dintre aceşti factori, unii nu pot fi modificaţi, cum ar fi vârsta, ereditatea şi sexul, însă majoritatea pot fi transformaţi şi ţinuţi sub control. În situaţia în care se asociază mai mulţi factori de risc creşte probabilitatea apariţiei bolilor cardiovasculare.

Dintre factorii de risc o să încep în acest număr cu obezitatea şi excesul ponderal. Dacă sunteţi supraponderal, inima dumneavoastră trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge în organism. Această presiune suplimentară poate cauza probleme inimii şi sistemului vascular.

Pentru a putea calcula dacă avem sau nu un exces ponderal, împărţim greutatea actuală la înălţimea la pătrat. Dacă valoarea obţinută este între 18,5 şi 24,99, atunci aveţi o greutate normală, dacă valoarea este între 25 şi 29,99, atunci sunteţi supraponderali, iar dacă valoarea este peste 30 vorbim despre obezitate, cu cele trei grade.
Persoanele supraponderale de mai mult timp sunt diagnosticate cu tensiunea arterială crescută şi diabet zaharat, ambele suferinţe reprezentând factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Obezitatea este rezultatul ingerării unui număr prea mare de calorii, adică alimente în exces sau cu multe calorii, şi a lipsei activităţii fizice. În vederea diminuării greutăţii corporale se impune un anumit regim alimentar bogat în legume, zarzavaturi şi fructe, şi sărac în proteine de origine animală, grăsimi şi dulciuri, precum şi efectuarea unor exerciţii fizice regulate, dacă nu, măcar plimbări în aer liber de cel puţin 30 minute zilnic.

Prin scăderea în greutate vă veţi simţi mai bine, veţi arăta mai bine şi veţi diminua riscul de boli cardiovasculare. În numărul viitor veţi afla informaţii despre ceilalţi factori de risc (diabet, profil lipidic, fumat, stres).

* PARTEA A DOUA *

Tags: ,

About Dr. Bianca Fărcaş