Atenţie la izvoarele şi fântânile publice!

Articolul a fost vizualizat de 2,090 ori

Începutul de vară i-a făcut pe oameni să se aprovizioneze cu apă proaspătă şi rece, iar izvoarele şi fântânile publice din judeţ au fost luate cu asalt de hunedoreni. Medicii atrag însă atenţia că nu toate izvoarele au toată apa potabilă şi cei care o consumă riscă să se îmbolnăvească. Specialiştii recomandă apa de la reţea, cea îmbuteliată sau din sursele autorizate.

Apa provenită din surse neautorizate şi neverificate periodic poate fi periculoasă pentru sănătate

Apa provenită din surse neautorizate şi neverificate periodic poate fi periculoasă pentru sănătate

În judeţ, există peste 240 de izvoare şi fântâni publice. Sunt amplasate în zonele montane şi deluroase, precum şi în vecinătatea şi interiorul localităţilor. “Noi, ca medici, le indicăm oamenilor să consume apă de la reţeaua publică, mai ales că judeţul are o reţea bună pentru apă potabilă, care este supravegheată mereu atât de specialiştii noştri, cât şi de producător.

Pentru izvoarele şi fântânile publice avem o catagrafie, ştim locaţia majorităţii acestor ape. Din păcate, însă, Legea Apei nu se respectă în majoritatea zonelor din judeţ”, spune dr. Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara. La Deva, de exemplu, cel mai căutat izvor este cel de la Pădurea Bejan. Aici sute de oameni care vin la iarbă verde, precum şi cei care locuiesc în apropiere, consumă apă de izvor: “Iau destul de des apă de aici şi e bună. Deocamdată. Eu ştiu că-i potabilă şi beau apă de izvor, mai des decât de la robinet”, spune un bătrân, completat de un prieten: “Eu de cinci-şase ani tot iau de aicea apă şi la fel toţi pensionarii din zonă, toţi vin pe aicea şi niciunul nu a avut probleme: nu mă doare stomacul, nimic. Vă spun sincer. Ştiu că apa de aici are calcar mult şi e rece, e numai bună de vară”. Radu Emil locuieşte în cartierul Micro 15 şi a crescut cu apa de aici: “Noi, cei din cartier, tot timpul luăm apă de aici. E rece, e bună şi e gratis”. Devenii spun că astfel economisec banii care i-ar da pe apă plată sau minerală cumpărată din magazin.

Izvoare căutate

Un alt loc căutat de deveni este izvorul de pe strada Aurel Vlaicu. Şi aici găsesc o apă rece şi cu gust bun. Cei care locuiesc în zonă spun că se fac analize şi că acestea arată că este potabilă. “Când nu e apă în Deva, e coadă la izvorul nostru, vin oameni foarte mulţi, cu maşina şi îşi umplu portbagajul de sticle cu apă de la cele două izvoare. Avem aici o vecină care lucrează la IGO şi tot mereu duce apă la analize, zilnic luăm apă şi nu avem probleme. Cei că-i mai calcaroasă? Doamne fereşte! Aşa e în tot oraşul”, povesteşte o deveancă din zonă ,care spune că oamenii au amenajat locul şi că izvorul are debit mare. Emil Bodean este sigur că apa are şi proprietăţi curative: “Eu aicea stau de 44 de ani, s-au făcut analizele la apă şi e bună, niciodată nu am avut probleme, din contră: eu am avut ulcer şi chiar mi-e mai bine”. Un caz aparte în judeţ sunt izvoarele de ape minerale, foarte căutate de amatorii de apă bună, la preţ “redus”. La Banpotoc, de exemplu, cei care ajung spun că: “e foarte bună şi foarte ieftină, mai ales pentru pensionari. În primele două – trei zile nu se prea poate consuma, că are un miros specific, după aia e foarte bună. Ţine şi un an de zile”. Cei din sat ştiu că: “Apa-i bună la stomac, la fracturi şi de consum îi tare bună, io-s de mai bine de 50 de ani aici în sat şi tot de aici am băut”. Odinioară, izvorul era în curtea unui sătean, Ioan Borlea: “În 58, când a săpat tata casa o descoperit izvorul. Nu era ca acum, atunci venea direct din pământ, orizontal. Atuncea veneau oamenii la noi, cu căruţele pentru nunţi luau mai mult. Noi am dat tot timpul la animale, am stropit în grădină”, spune femeia.

Avertismente

Medicii atrag atenţia celor însetaţi, că locul de unde îşi procură apa trebuie să îndeplinească mai multe condiţii – de la plăcuţele care să precizeze că apa este bună pentru consum până la menţinerea curăţeniei în zona izvorului, ceea ce intră în sarcina autorităţilor locale: “În primul rând, izvoarele trebuie să respecte condiţiile de amenajare, să aibă în jur un perimetru impermeabil, zona de înmagazinare să fie betonată, să nu poată fi supusă poluării, fântâna trebuie să aibă şi acoperiş corespunzător. Trebuie să fie monitorizate ceea ce înseamnă realizarea analizelor atât microbiologice şi bacteriologice, conform legislaţiei sanitare în vigoare. Acest lucru este realizat de foarte puţine unităţi administrativ teritoriale, deşi primăriile răspund de fântânile publice aflate pe teritoriul lor. Dacă analizele nu corespund, trebuie să existe plăcuţe avertizoare pe care să scrie “apă nepotabilă”. Dacă nu văd asemenea plăcuţe cu “apă potabilă” sau “apă nepotabilă”, noi îi sfătuim pe oameni să nu consume apă din izvoare sau fântâni”, explică Cecilia Birău, de la DSP. Medicul spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească sau să acumuleze în organism de-a lungul timpului substanţe chimice periculoase. “Există riscul de îmbolnăviri, poţi face o boală diareică acută sau poate fi o încărcare cu nitraţi a organismului din cauza indicatorilor fizici şi chimici necorespunzători”.

Tags: ,

About Laura Oană