Un hunedorean reclamă nereguli la o asociaţie de proprietari

Articolul a fost vizualizat de 2,655 ori

Bărbatul susţine că ar fi descoperit nereguli de calcul la taxele lunare pe care trebuie să le plătească proprietarii apartamentelor dintr-unul dintre blocurile turn ale Hunedoarei. O verificare aleatorie realizată de Primărie, pe o singură lună de plată, confirmă spusele hunedoreanului. Acesta susţine că situaţia nu se limitează la o singură lună şi nu îl priveşte doar pe el, ci toţi ceilalţi locatari ar fi fost prejudiciaţi de administratorul asociaţiei, vreme de trei ani, aşa că proprietarul a depus o plângere la Parchet.

Viorel Fişcălie spune că el şi ceilalţi 99 de locatari ai blocului au fost păgubiţi cu câte patru lei pe lună din cauza calculării greşite a tarifului de canalizare

Viorel Fişcălie spune că el şi ceilalţi 99 de proprietari ai blocului au fost păgubiţi cu câte patru lei pe lună din cauza calculării greşite a tarifului de canalizare

Viorel Fişcălie, unul dintre locatarii blocului CM 3, parte a Asociaţiei de Proprietari “2 Oneşti” din Hunedoara, susţine că (în cazul populaţiei care locuieşte la bloc – n.r.) tarifele pentru reţeaua de canalizare se calculează corect în proporţie de 90 la sută din totalul consumului de apă, dar spune că administratorul asociaţiei ar fi calculat greşit, ani la rând, taxele în raport de sută la sută din consumul de apă, păgubindu-i astfel, pe toţi proprietarii. De exemplu, la bloc, la 10 metri cubi de apă consumaţi, pentru canalizare se tarifează doar 9 metri cubi. Mai mult, hunedoreanul afirmă că şi preţul la apă ar fi fost calculat eronat, proprietarilor percepându-li-se mai mult decât ar fi trebuit să plătească, în timp ce preţul la energia pentru iluminat ar fi fost şi el calculat greşit, tot în defavoarea proprietarilor. Viorel Fişcălie a înaintat o a doua adresă, Serviciului Fond Locativ şi Relaţiile cu Asociaţiile de Proprietari, din cadrul Primăriei. Răspunsul pe care l-a primit proprietarul nemulţumit include o analiză pentru luna ianuarie a anului 2012, lună aleasă aleatoriu pentru verificare.

Administraţia locală a descoperit erori de calcul

Actul emis de Primărie arată că, într-adevăr, hunedoreanul (care locuieşte într-un bloc cu 100 de apartamente) ar fi plătit, numai în luna ianuarie a anului, 3,78 lei în plus, însă Viorel Fişcălie susţine că suma achitată fără a exista consum real este chiar mai mare: 4,43 lei. Fişcălie spune că, ulterior, a fost în audienţă în repetate rânduri la edilii-şefi ai Hunedoarei pentru a soluţiona problema iar, în cele din urmă, a decis să depună şi o plângere la Parchet. “Văzând că de la Poliţie nu primesc un răspuns pertinent, m-am înscris în audienţă şi la doamna deputat Carmen Hărău. În luna februarie i-am prezentat şi ei o petiţie, iar dumneaei a fost foarte receptivă, având în vedere că asociaţia însumează 360 de apartamente: trei blocuri turn şi un bloc de patru etaje, iar toţi aceşti oameni nu ştiu nimic despre ceea ce se întâmplă. A trimis şi doamna deputat o adresă în care cerea rezultatul analizei asupra problemelor semnalate de mine şi a primit nota de constatare a neregulilor, dar şi adresa în care se menţionează că administratorul are obligaţia de a recalcula corect listele, pentru perioada 2010-2013”, precizează Viorel Fişcălie. Proprietarul susţine că nu doar el, ci toţi ceilalţi locatari ar fi fost prejudiciaţi de administratorul asociaţiei timp de trei ani, din cauza grilei greşite pe care acesta ar fi aplicat-o la calcularea taxelor pentru utilităţi. Potrivit documentului emis de Primărie, administratorul Asociaţiei de Proprietari “2 Oneşti” are acum obligaţia de a recalcula toate listele de plată din perioada amintită, dar şi obligaţia de a le prezenta locatarilor calculul corect.

Administratorul cere proprietarului să aştepte finalizarea anchetei

În schimb, administratorul asociaţiei menţionate, Mariana Timofte, îi cere locatarului nemulţumit să aibă răbdare şi aştepte finalizarea anchetei: “Toate acuzaţiile pe care le face domnul Fişcălie vor avea o soluţie de la Parchet, unde a făcut plângerea. Până la momentul acesta nu am nimic de declarat. Mie mi s-a comunicat o adresă prin care mi se cerea să recalculez taxele pentru ultimii patru ani, lucru pe care eu am spus la Primărie că nu am să-l fac. Să-l facă dânşii şi să-mi spună unde am greşit. Locatarul nemulţumit de modul de calcul al taxelor are dreptul să le conteste în termen de zece zile de la afişarea lor. Unde era domnul Fişcălie în momentul în care au fost calculate taxele? Aceasta este singura declaraţie pe care o fac, iar domnul Fişcălie să aibă acum răbdare şi să aştepte rezultatul anchetei”, a declarat pentru săptămânalul REPLICA administratorul Asociaţiei de Proprietari “2 Oneşti”, Mariana Timofte.

Toate asociaţiile vor fi controlate

Şeful Serviciului Fond Locativ şi Relaţiile cu Asociaţiile de Proprietari, din cadrul Primăriei, Dănuţ Militon Laslău, spune că în acest moment serviciul pe care îl conduce face verificări la asociaţii, iar rezultatele controalelor pot fi consultate de orice hunedorean. “Oricine intră pe site-ul Primăriei, la secţiunea «Asociaţii de proprietari», poate vedea toate notele de constatare, în mare parte unde s-au făcut şi plângeri penale referitoare la administratori, către Parchet. Cred că mai puţin plângerea domnului Fişcălie nu este pe site, pentru că acolo problemele nu sunt chiar atât de grave, pe cât le semnalează dânsul. Oricum, există şi în acest caz, pe rolul Parchetului, un dosar, iar magistraţii urmează să se pronunţe”. Potrivit lui Dănuţ Militon Laslău, în Hunedoara există 160 de asociaţii de proprietari, iar dintre acestea în jur de 40 au fost verificate, până acum, inspectorii întocmind şi note contabile, însă numărul administratorilor verificaţi inopinat, în ceea ce priveşte soldul de casă, este chiar mai mare.

“În lunile care vor urma, toate asociaţiile vor fi verificate. Deocamdată, am făcut plângeri penale în cazul a şapte administratori, acolo unde controalele au arătat că ar fi vorba despre delapidări şi alte probleme grave. Erori de calcul mai mici pot, însă, să mai fie, dar se poate întâmpla ca acestea să fie neintenţionate”, precizează Şeful Serviciului Fond Locativ şi Relaţiile cu Asociaţiile de Proprietari. Dănuţ Militon Laslău mai spune că au fost şi cazuri în care administratorii au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 3.000 de lei, însă amenzile au fost contestate în instanţă, iar aceştia au plătit în cele din urmă doar a şasea parte din sumă: “Amenzile sunt aplicate administratorilor, nu asociaţiilor. E drept că au fost şi cazuri când Garda Financiară a aplicat amenzi asociaţiilor, dar eu am sfătuit oamenii să conteste în instanţă procesele verbale respective, ca să nu fie şi furaţi, şi amendaţi”.

About Ada Beraru