S-a scurs deja prima săptămână a celei de-a 20-a ediţii a Cupei Mondiale de fotbal care se desfăşoară în ţara cafelei, Brazilia. A fost o primă rundă cu 16 meciuri în cele opt grupe, unde competitoarele au trecut peste perioada de adaptare la competiţie, jucându-se la victorie, dovadă fiind faptul că nu au fost înregistrate decât două rezultate de egalitate. S-au înscris, în această primă etapă, nu mai puţin de 49 goluri, o medie de trei goluri pe meci, ceea ce dovedeşte că spectacolul a fost prezent pe stadioanele braziliene.
Grupa A: Brazilia – Croaţia 3-1, Mexic – Camerun 1-0
O grupă în care ţara organizatoare a avut onoarea de a deschide “balul”. Un meci în care sud-americanii porneau ca favoriţi cerţi, dar pe teren lucrurile nu au stat chiar aşa. Elevii lui Niko Kovac nu s-au lăsat impresionaţi de cei peste 60.000 de spectatori prezenţi pe stadionul din Sao Paulo şi au reuşit să-i reducă la tăcere în minutul 11, când nefericitul jucător al lui Real Madrid, Marcelo, a marcat în propria poartă. Egalitatea a fost restabilită după alte 18 minute, prin noua “stea” a sud-americanilor, Neymar. Cu doar două minute mai devreme Neymar trebuia eliminat direct, pentru un cot aplicat în figura unui adversar, însă japonezul Nishimura a trecut cu vederea, el oferind o uriaşă mână de ajutor băieţilor lui Felipe Scolari şi în minutul 71, când a acordat foarte uşor penalty la căderea lui Fred.
Numai bine pentru acelaşi Neymar pentru a-şi trece în cont “dubla”, opera fiind desăvârşită de Oscar în primul minut al prelungirilor, printr-un gol înscris cu “şpiţul”.
Erorile de arbitraj au continuat şi în cel de-al doilea meci din această grupă, mexicanii fiind dezavantajaţi clar de brigada de arbitri din Columbia care, în prima repriză, le-a anulat “aztecilor” două goluri perfect valabile.
De partea cealaltă, africanii, care erau cât pe aci să boicoteze competiţia din cauză că nu îşi primiseră bonusurile de calificare, au arătat ca o echipă oarecare, chiar dacă au avut pe teren nume celebre, dacă e să-i amintim pe Samuel Eto’o, Song sau Ekotoo. Până la urmă s-a impus echipa care a fost mai bună şi şi-a dorit cu ardoare cele trei puncte, Peralta
aruncând în aer miile de suporteri de pe “Estadio Das Dunas” din Natal, prin reuşita din minutul 61.
Grupa B: Spania – Olanda 1-5, Chile – Australia 3-1
O grupă în care am asistat şi la un prim derby, încheiat cu o mare surpriză. Actuala campioană mondială, Spania, a fost îngenuncheată pur şi simplu de “portocala mecanică”. Elevii lui Del Bosque au deschis scorul în minutul 27, când Xabi Alonso a transformat o lovitură de pedeapsă acordată la un fault asupra lui Diego Costa, brazilianul naturalizat “spaniol” fiind fluierat copios la fiecare atingere de balon pentru “trădarea” faţă de ţara de origine. Batavii nu au dezarmat, au pus în practică tactica pregătită de Van Gall, reuşind să egaleze cu un minut înainte de pauză, printr-un gol extrem de spectaculos înscris de Van Persie. Ce avea să urmeze în cel de-al doilea mitan nu cred că îi trecuse cuiva prin minte. Olandezii au trecut în avantaj la opt minute de la reluare prin Robben şi s-au detaşat decisiv în minutul 65, cu ajutorul arbitrului italian Nicola Rizzoli, care nu a sancţionat faultul clar asupra portarului Casillas, De Vrij înscriind nestingherit cu capul. Ibericii au cedat complet, fiind depăşiţi la toate capitolele, “căpitanul” Casillas s-a făcut şi el de râs, oferindu-i balonul lui Van Persie pentru un nou gol, agonia fiind prelungită de Robben în minutul 80, care a dus tabela de marcaj la un incredibil 5-1. În cealaltă întâlnire, calculele hârtiei au rezistat, Alexis Sanchez (min. 12) şi Valdivia (min. 14) făcând rapid diferenţa faţă de “cangurii” de la Antipozi. Chiar dacă Tim Cahill a redus din diferenţă în minutul 35, partida a fost controlată de sud-americani, care au mai înscris odată, în al doilea minut al prelungirilor, prin Beausejour.
Grupa C: Columbia – Grecia 3-0, Coasta de FildeŞ – Japonia 2-1
În această grupă, teoretic, s-ar fi putut afla şi România, dacă nu am fi pierdut “barajul” cu Grecia. Elenii au fost depăşiţi clar de columbieni. Nu trecuseră decât cinci minute când Armero a scuturat plasa porţii lui Karnezis. Gutierrez (min. 58) şi Rodriguez în cel de-al treilea minut al prelungirilor au consfinţit o victorie de justeţe, în faţa unei echipe îmbătrânite şi mult prea blazate, care nu a putut fi resuscitată de portughezul Fernando Santos. În cel de-al doilea meci, africanii din Coasta de Fildeş au reuşit să obţină trei puncte extrem de importante pentru calificarea în faza următoare, trecând extrem de greu şi cu multe emoţii de japonezii antrenaţi de Alberto Zaccheroni. Niponii au mişcat tabela în minutul 16 prin Honda, rezultat pe care au reuşit să-l conserve până în minutul 64, când Bony a restabilit egalitatea, pentru ca, două minute mai târziu, Gervinho să înscrie hotărâtor. În mod normal, Columbia şi gruparea africană au cele mai mari şanse să treacă mai departe.
Grupa D: Uruguay – Costa Rica 1-3, Anglia – Italia 1-2
Cea mai mare surpriză a primei runde s-a produs în această grupă “D”, unde gruparea “celestă” cu vedetele Forlan, Cavani, Caceras sau Godin, a cedat neverosimil în faţa mult mai modestei echipe din Costa Rica. Cu un Forlan extrem de şters, uruguaienii au reuşit totuşi să deschidă scorul în minutul 24, când Cavani a transformat cu siguranţă un penalty.
Sud-americanii nu au reuşit să se detaşeze, din contră, costaricanii conduşi de pe margine de columbianul Pinto, au făcut o a doua repriză fantastică, înscriind nu mai puţin de trei goluri fără să primească vreunul. Campbell a egalat în minutul 54, pentru ca, trei minute mai târziu, Duarte să-l învingă şi el pe Muslera. Intrat în minutul 83, Urena avea să înscrie şi el la prima atingere, pentru un rezultat neaşteptat, dar pe deplin meritat.
Cel de-al doilea “şoc” al primei runde a adus faţă în faţă două foste campioane mondiale. A fost un meci de un foarte bun nivel tehnic şi spectacular, cu numeroase faze de poartă, în care până la urmă s-a impus la limită “Squadra Azzura”. Italienii au fost cei care au marcat primii, chiar dacă Sirigu, care l-a înlocuit între “buturi” pe titularul Buffon (accidentat), a fost pus la încercare de câteva ori. Era minutul 35 când Marchiso l-a învins pe Joe Hart. Bucuria nu a durat decât 120 de secunde, Sturridge înscriind din apropiere, la o centrare venită de pe stânga. La cinci minute de la reluare, imprevizibilul Mario Balotelli a înscris cu capul la excelenta centrare venită de la Candreva. Chiar dacă fazele de poartă au alternat, nu s-a mai înscris, astfel că meciul dintre Anglia şi Uruguay devine unul decisiv, echipa care va pierde fiind practic eliminată.
Grupa E: Elveţia – Ecuador 2-1, Franţa – Honduras 3-0
Încurajaţi frenetic de mii de suporteri, ecuadorienii au dominat prima repriză, iar consecinţa a fost golul înscris în minutul 22 de Enner Valencia. Conduşi de pe banca tehnică de neamţul Ottmar Hitzfeld, elveţienii au fost apatici în primele 45 de minute. La pauză, Hitzfeld l-a lăsat la vestiare pe Stocker şi l-a trimis în teren pe Mehmedi, care la trei minute de la reluare avea să restabilească egalitatea. Când toată lumea se aştepta ca jocul să se încheie la egalitate, în cel de-al treilea minut al prelungirilor, Seferovic a dat lovitura, aducând trei puncte de “aur” pentru echipa din “Ţara Cantoanelor”. “Cocoşul galic” nu a avut nicio emoţie în confruntarea cu Honduras, chiar dacă nu a etalat un joc de calitate. Dubla lui Benzema (min. 45 şi 72) şi autogolul lui Vallandares (min. 48) au făcut diferenţa, una normală.
Grupa F: Argentina – Bosnia 2-1, Iran – Nigeria 0-0
Una dintre favoritele la titlu, Argentina, a trecut cu bine de debut, fără să forţeze prea mult. Pumele au condus din minutul 3, prin autogolul lui Kolasinac, şi s-au desprins la două lungimi în minutul 65, prin reuşita “starului” Messi, golul lui Ibisevic din minutul 85 îndulcind oarecum înfrângerea bosniacilor, care au evoluat curajos şi păstrează şanse de calificare. Iranul şi Nigeria au oferit o partidă plată, fără niciun gol, făcând discordanţă cu celelalte meciuri disputate în prima rundă a grupelor. Africanii, chiar dacă porneau cu prima şansă, având câteva nume “tari”, nu au reuşit să se impună, cedând două puncte importante, care s-ar putea să cântărească mult pentru ce va urma.
Grupa G: Germania – Portugalia 4-0, Ghana – SUA 1-2
Nemţii au dat de pământ cu “lusitanii”, conduşi în teren de “Balonul de Aur”, Cristiano Rolando, departe de forma lui de vârf. Mueller a deschis scorul în minutul 12 din lovitură de pedeapsă, iar fundaşul Hummels l-a majorat în minutul 32. Dezastrul portughezilor a continuat, Pepe fiind eliminat greşit de sârbul Mazic în minutul 37, pentru ca, în prelungirile primei reprize, acelaşi Mueller să ducă scorul la 3-0. Acelaşi Mueller avea să realizeze primul “hat-trick” al competiţiei în minutul 78, făcând din gruparea germană una dintre principalele favorite la cucerirea cupei.
Reprezentativa SUA a reuşit să treacă de africanii din Ghana. Dempsey a înscris cel mai rapid gol de până acum, mingea poposind în poarta lui Kwarasey în secunda 29. Ayew a egalat în minutul 82, dar nu s-a terminat egal, Brooks înscriind decisiv patru minute mai târziu.
Grupa H: Belgia – Algeria 2-1, Rusia – Coreea de Sud 1-1
“Diavolii roşii”, care pot fi una dintre surprizele plăcute ale acestui turneu final, au suferit mai bine de o oră în faţa algerienilor, reprezentativă care nu demult trecuse de România într-un amical cu 2-1. Africanii au deschis scorul în minutul 25 prin Feghouli. Antrenorul belgienilor a făcut în partea secundă trei schimbări, presiunea la poarta lui Mibolhi a crescut, iar inevitabilul s-a produs. La cinci minute de la intrarea în teren, Fellaini a egalat la unu (min. 70), ca, după alte 10 minute, un alt jucător venit de pe banca de rezerve, Mertens, să puncteze decisiv. Ultimul meci al primei etape s-a încheiat la egalitate. Sud-coreenii au înscris primii, prin Lee (min. 68), iar după alte şase minute, Kerzhakov, introdus în teren de Fabio Capello cu puţin timp înainte, să restabilească egalitatea, ambele grupări păstrând şanse de calificare.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.