Potrivit registrelor oficiale, în judeţul Hunedoara anul acesta nici măcar o singură persoană nu a ajuns la spital, din cauza consumului de droguri sau substanţe etnobotanice. Totuşi, astăzi, când pe întreg mapamondul este marcată Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, autorităţile recunosc că, în ciuda statisticilor oficiale, tinerii continuă să consume substanţe psihoactive. Ca dovadă, unii dintre ei cer ajutor tot de la autorităţi.
Deşi statisticile oficiale nu includ, anul acesta, nici prezentări la serviciile de urgenţă ale spitalelor şi nici internări, medicii şi psihologii spun că atât consumul, cât şi traficul ilicit de droguri rămân probleme reale, care continuă să creeze prejudicii serioase în ceea ce priveşte sănătatea persoanelor. Astăzi, la nivel mondial este marcată Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, iar sloganul campaniei în 2014 este „Sănătatea este «noua euforie» din viaţa ta, nu drogurile!”. Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara spun că intenţionează ca, prin intermediul campaniei, să informeze în special tinerii, cu privire la efectele nocive ale substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive.
„Vândute în mod deschis, inclusiv prin intermediul Internetului, aceste substanţe, care nu au fost testate pentru siguranţa consumului uman, pot fi mult mai periculoase decât drogurile tradiţionale”, afirmă medicul Cecilia Birău, coordonatorul activităţilor de promovare şi educaţie în Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP). Tocmai de aceea, Direcţia, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Primăria Hunedoara şi Crucea Roşie Hunedoara, a organizat, cu puţin înaintea “Zilei Mondiale de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri”, în faţa Casei de Cultură din Hunedoara, o acţiune de informare cu privire la riscurile consumului de droguri.
Zero la spital, în statistici
Potrivit statisticilor, peste 40 de hunedoreni au ajuns la serviciile de urgenţă ale spitalelor în anul 2011, iar alte aproape 30 de persoane au necesitat internare, din cauza stării grave în care se aflau, ca urmare a consumului de substanţe etnobotanice sau psihoactive. Un an mai târziu, numărul celor care au apelat la medicii din spitale în regim de Urgenţă a fost de 33, în timp ce numai nouă hunedoreni au necesitat internare. Anul trecut statisticile arată că doar patru hunedoreni au ajuns la spital, însă nu au fost şi cazuri de persoane care să fi fost internate ca urmare a consumului de droguri. Autorităţile spun că, deşi numărul cazurilor hunedorenilor care au ajuns la spital din cauza consumului de substanţe psihoactive este anul acesta egal cu zero, consumatorii nu au dispărut, iar hunedorenii care au nevoie de sprijin de specialitate continuă să se adreseze Centrului Antidrog. Cristina Ghirca, reprezentanta Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba-Iulia, centru la care este arondat şi judeţul Hunedoara, spune că, deşi magazinele „de vise” au fost închise încă din 2010, substanţele psihoactive continuă să fie accesibile pe Internet, iar consumul lor propriu-zis nu este interzis.
Autorităţile din Sănătatea Publică spun că, dacă nu există prezentare la spital şi nici internări, medicii nu au cum să monitorizeze consumul de droguri sau substanţe psihotrope. De altfel, pacienţi se pot interna, spre exemplu, şi într-o secţie de psihiatrie, fără a trece prin urgenţă. „Cu toate acestea, la nivel judeţean toate spitalele, inclusiv secţiile de Psihiatrie, sunt obligate să raporteze aceste cazuri, deci este foarte probabil că statisticile sunt corecte şi au acurateţe. În ciuda acestui fapt, este clar că nu putem să punem egal între neprezentarea la medic şi consum sau neconsum de droguri”, spune coordonatoarea activităţilor de promovare şi educaţie în Sănătate, Cecilia Birău. Medicul adaugă că evoluţia cunoştinţelor, atât în domeniul chimiei, cât şi în domeniul medical creşte permanent varietatea de substanţe psihoactive, foarte atractive mai ales pentru tinerii curioşi, rebeli, cărora li se pare că astfel pot fugi de o realitate care i-a dezamăgit sau care ajung să consume etnobotanice şi droguri pentru a nu fi excluşi din anturaj.
Vânzarea, dar şi deţinerea sunt interzise
În acest moment, potrivit autorităţilor cu atribuţii în domeniu, pedepsită este doar deţinerea în vederea consumului şi comercializarea. Dacă cineva este sub influenţa substanţelor etnobotanice sau a substanţelor cu proprietăţi psihoactive, dar nu are asupra lui astfel de substanţe, atunci nu poate fi sancţionat sau incriminat. Specialiştii în prevenirea şi tratarea dependenţei de droguri şi substanţe etnobotanice spun că listele care le cuprind sunt în continuă modificare, tocmai pentru că şi compoziţiile substanţelor psihoactive se modifică permanent. „O mare parte dintre aceste substanţe, droguri sau substanţe psihoactive, câteva zeci, au fost introduse în tabele cu substanţele interzise inclusiv la deţinere în vederea consumului, nu doar la comercializare. Ele sunt menţionate în Legea 143 din anul 2000. Legea 194 din 2011, cea care reglementează aceste substanţe, menţionează că este interzisă comercializarea lor. Ea a venit ca răspuns la numărul tot mai mare de consumatori care ajungeau în Urgenţele spitalelor, în condiţiile existenţei «magazinelor de vise». În majoritatea lor, substanţele sunt aceleaşi şi la nivel european, pentru că s-a încercat o armonizare a legislaţiei. Însă fiecare ţară face propriile evaluări ale substanţelor care apar într-o multitudine de variante şi combinaţii, într-un timp foarte scurt”, afirmă Cristina Ghirca, reprezentanta Centrului Regional pentru Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba-Iulia.
Cui cereţi ajutor
Părinţii care află că, de curiozitate, din cauza anturajului ori din alte motive, adolescenţii au început să consume etnobotanice sau, mai rău, chiar au devenit dependenţi, pot să se adreseze Centrului pentru Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din Deva. „Serviciile pe care le oferim sunt confidenţiale, iar noi putem alege împreună, din mai multe variante, sediul nostru sau sediile partenerilor noştri, ca loc în care specialiştii să se întâlnească cu consumatorii, iar, dacă este cazul, şi cu familiile acestora. Centrul oferă servicii de consiliere psihologică, evaluare medicală, evaluare psihologică, pentru tineri, dar şi pentru familiile lor”, mai spune reprezentanta Centrului Antidrog.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.