Colţul expertului contabil: Modificări aduse legii care reglementează munca desfăşurată de zilieri

Articolul a fost vizualizat de 2,681 ori

Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 276 din 20 aprilie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, a fost modificată şi completată prin legea 18/2014. 

Această lege a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 192 din 19 martie 2014.

zilieriPot beneficia de lucrări efectuate de zilieri persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderea individuală, intreprinderea familială, pentru care aceştia desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional sub forma raporturilor de muncă în următoarele domenii:

a) agricultură, vânătoare şi servicii anexe, cu excepţia crescătorilor de animale în sistem semiliber, tradiţional şi transhumanţă – diviziunea 01;
b) silvicultură, cu excepţia exploatărilor forestiere – diviziunea 02;
c) pescuit şi acvacultură – diviziunea 03;
d) colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase – clasa 3821 şi 3811;
e) recuperarea materialelor – grupa 383;
f) comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii – grupa 462;
g) activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor – grupa 823;
h) publicitate – grupa 731;
i) activităţi de interpretare artistică – spectacole – clasa 9001, activităţi suport pentru interpretarea artistică – spectacole – clasa 9002 şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole – clasa 9004;
j) activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste – clasa 7220 (săpături arheologice);
k) activităţi desfăşurate în sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini zoologice – cod 0141.”

“Art. 1. (3) Instituţiile publice nu au calitatea de beneficiari în sensul prevăzut de prezenta lege, cu excepţia serviciilor de gospodărire comunală gestionate direct de consiliile locale, cum ar fi: sere, spaţii verzi şi grădini zoologice.”

Conform prevederilor legii se stabileşte că

“(1) Raportul de munca dintre zilier şi beneficiar se stabileşte în condiţiile prevăzute la art. 2, prin acordul de vointă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă.

(2) O persoană poate desfăşura activităţi ca zilier numai dacă a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani.

(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), minorii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani pot desfăşura activitate ca zilieri numai cu acordul părinţilor sau a reprezentanţilor legali.

(4) Lucrătorii minori, respectiv minorii în vârstă de cel puţin 15 ani şi de cel mult 18 ani desfăşoară, ca zilieri, numai activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi aptitudinile de care dau dovadă, dacă astfel nu le sunt încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, dreptul la educaţie, şi nu le este periclitată starea de sănătate.”
Alte modificări aduse legii se referă la drepturile şi obligaţiile participanţilor (beneficiari şi zilieri) – sunt cele referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, precum şi la modul de plată a prestaţiilor efectuate de zilieri astfel:

I) beneficiarul are ca obligaţii următoarele:
n să plătească zilierului remuneraţia cuvenită, prin orice mijloc de plată admis de lege, la sfârşitul fiecărei zile; plata remuneraţiei se poate realiza cel mai târziu la sfârşitul săptămânii sau al perioadei de desfăşurare a activităţii, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier şi beneficiar; modalitatea de plată electronică şi aspectele care privesc plata remuneraţiei se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
n în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, beneficiarul are următoarele obligatii:

a) să asigure securitatea şi sănătatea în muncă a zilierilor;
b) să asigure instruirea zilierului, înainte de începerea activităţii şi/sau la schimbarea locului de muncă, cu privire la pericolele la care poate fi expus şi la măsurile de prevenire şi protecţie pe care trebuie să le respecte;
c) să solicite zilierilor asumarea pe proprie răspundere, prin semnătură, că starea sănătăţii le permite desfăşurarea activităţilor repartizate de beneficiar;
d) să pună la dispoziţie zilierilor echipamente de muncă adecvate, care nu pun în pericol securitatea şi sănătatea acestora;
e) să asigure, în mod gratuit, echipamente individuale de protecţie adecvate activităţii desfăşurate de zilieri;
f) să comunice de îndată, către inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs, orice eveniment în care au fost implicaţi zilieri;
g) să înregistreze accidentele de muncă suferite de zilieri în timpul activităţii; modalitatea de înregistrare se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.”

Cercetarea evenimentului în care au fost implicaţi zilieri se realizează de către Inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia acesta s-a produs.
În situaţia producerii unui eveniment care are ca urmare accidentarea sau decesul zilierului, beneficiarul este obligat să asigure cheltuielile necesare îngrijirilor medicale / înmormântării din fonduri proprii, în cazul în care evenimentul s-a produs din vina beneficiarului.”
– dacă beneficiarul foloseşte minori în vârstă de cel puţin 15 ani şi de cel mult 18 ani pentru desfăşurarea de activităţi necalificate cu caracter ocazional are obligaţia de a respecta toate dispoziţiile legale privitoare la protecţia minorilor la locul de muncă.

II) zilierii au următoarele obligaţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

a) să îşi însuşească şi să respecte măsurile de prevenire şi protecţie stabilite de beneficiar;
b) să utilizeze corect echipamentele de muncă puse la dispoziţie de către beneficiar;
c) să utilizeze corect echipamentul individual de protecţie acordat şi, după utilizare, să îl înapoieze sau să îl pună la locul destinat pentru păstrare;
d) să nu procedeze la scoaterea din funcţiune, la modificarea, schimbarea sau înlăturarea arbitrară a dispozitivelor de securitate proprii ale echipamentelor de muncă;
e) să comunice imediat, beneficiarului, orice situaţie de muncă despre care au motive întemeiate să o considere un pericol pentru securitatea şi sănătatea zilierilor;
f) să pună la dispoziţia inspectorilor de muncă informaţiile şi documentele solicitate cu ocazia controlului.
Potrivit noii legi a zilierilor, tariful pe oră se va raporta la salariul minim brut pe ţară, dar nu poate fi mai mic de 5 lei în prezent, iar de la 1 iulie va fi de minim 5,3 lei, odată cu creşterea salariului minim brut până la 900 de lei, iar limita maximă, de 10 lei pe oră, aşa cum era până acum, nu se va mai păstra.
Dovada remuneraţiei se face prin semnătura zilierului în Registru.
Persoanele care lucrează cu zilieri au obligativitatea de a folosi un nou model de Registru de Evidenţă, document ce trebuie întocmit şi transmis către Inspecţia Muncii începând cu 17 iunie 2014.

Mornea Maria,
Preşedinta Consiliului filialei CECCAR Hunedoara

About Redacţia REPLICA