Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 1,714 ori

Fără arme letale până la 25 de ani

Cristina Ghenea, Mesagerul Hunedorean
Vârsta minimă pentru cumpărarea de arme letale a crescut de la 18 la 25 de ani, după ce Camera Deputaţilor a adoptat în această săptămână un proiect de lege care modifică actul normativ privind regimul armelor şi muniţiilor. Circa nouă la sută dintre hunedorenii care deţin arme letale au până în 25 de ani.

Evaluaţi periodic, în funcţie de vârstă. Proiectul care modifică vârsta minimă pentru persoanele care doresc
să-şi procure arme letale, de la 18 la 25 de ani, a fost adoptat de deputaţi cu 206 voturi “pentru”, patru “împotrivă” şi patru abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege. Şi pentru că, acum, în lege se stipulează că aceste persoane trebuie să fie apte din punct de vedere psihologic şi medical pentru a deţine şi a folosi arme şi muniţii, deţinătorii de autorizaţii vor fi evaluaţi periodic, atât psihologic, cât şi medical. În acest sens, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 70 de ani, testarea psihologică se va efectua la un interval de un an, iar pentru cele de peste 70 de ani, la un interval de şase luni.

Cei de până în 25 de ani pot rămâne fără autorizaţii. În evidenţele Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Hunedoara, 1.785 de persoane figurează ca posesoare de permis pentru armă letală. Printre acestea se numără vânători, poliţişti, magistraţi şi militari, şi majoritatea au o vârstă de peste 25 de ani. Ceilalţi însă, adică nouă la sută dintre hunedorenii care deţin armă letală şi au între 18 şi 25 de ani, riscă să rămână fară autorizaţie. “Legea va fi aplicată în funcţie de prevederile adoptate în forma finală a actului normativ. Dacă va fi prevăzut ca autorizaţiile să fie retrase în cazul celor cu vârstă mai mică de 25 de ani, atunci le vom retrage”, a declarat comisarul şef Liviu Dumitru, şeful IPJ Hunedoara.

Hunedoara, împodobită cu 70.000 de euro

Cristina Ghenea, Mesagerul Hunedorean
Dacă iniţial, edilii hunedoreni nu intenţionau să investească în împodobirea municipiului pentru sărbătorile de iarnă, între timp, treburile s-au mai schimbat. Asta pentru că aleşii din Consiliul Local Hunedoara au votat acordarea sumei de 70.605 euro pentru achiziţionarea, montarea şi demontarea instalaţiilor şi decoraţiunilor ornamentale care vor împodobi oraşul.
Suma a fost inclusă în programul anual al achiziţiilor publice pe anul 2011, program stabilit prin hotărâre de consiliu, la ultima şedinţă a legislativului local. Acordarea unei sume atât de mari pentru împodobirea municipiului a iscat certuri între consilierii democrat-liberali şi primar, însă în cele din urmă, apele s-au liniştit. “Hunedorenii merită să aibă un municipiu frumos împodobit. În plus, în această sumă, este cuprinsă şi cheltuiala pentru ornamentele de la Paşti”, a precizat primarul Ovidiu Hada.

Potrivit proiectului de hotărâre, achiziţia nu va fi făcută prin licitaţie publică, ci prin încredinţare directă. Iar pentru că acest lucru este legal doar în cazul în care suma nu depăşeşte 15.000 de euro, banii au fost împărţiţi pe mai multe coduri CPV, în funcţie lucrările executate. “Plătim separat pentru montarea şi demontarea instalaţiilor, transportul şi împodobirea bradului şi pentru închirierea unor ornamente. Dacă, pe lângă acestea, mai punem la socoteală şi decoraţiunile de la Paşti, achiziţia directă este legală”, a adăugat edilul şef. Fie că aleşilor pedelişti le-a convenit, fie că nu, proiectul a fost supus votului şi a fost adoptat de majoritatea consilierilor.

Orăştie

Servus Hunedoara
Orăştia s-a remarcat de-a lungul secolelor prin statutul său de centru cultural. Încă din anul 1582 se tipărea aici “Palia”, prima traducere românească a celor 5 cărţi de la început ale Vechiului Testament. În acelaşi timp, s-au dezvoltat instituţii de învăţământ care atrag elevi şi profesori din Transilvania şi Banat. La sfârşitul secolului al XVI-lea şi în cel următor va funcţiona aici o şcoală reformată al cărei rector va fi, între anii 1667 şi 1669, Mihail Halici, fiul unui nobil român din Caransebeş, un umanist instruit la şcoli din Anglia şi Olanda. Datorită tradiţiilor sale istorice, importanţei culturale şi gradului de dezvoltare economică şi urbană, în anul 1995 Orăştia, atestată documentar la 1224, a fost ridicată la gradul de municipiu.

Festival de muzică religioasă. Catedrala cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Orăştie a găzduit, sâmbătă, cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului interjudeţean de muzică religioasă “Cu noi este Dumnezeu”. Organizatorii evenimentului, care, şi în acest an, s-a bucurat de o participare selectă, au fost Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Parohia Ortodoxă Orăştie I şi, bineînţeles, Primăria municipiului Orăştie. La festival au participat 14 coruri din mai multe judeţe transilvănene, iar altele două, respectiv “Orfeu” al Liceului de Muzică şi Arte Plastice “Sigismund Toduţă” din Deva şi “Sacerdotes”, compus din preoţi care slujesc în cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, au oferit recitaluri extraordinare. Festivalul “Cu noi este Dumnezeu” s-a desfăşurat cu binecuvântarea Prea Sfinţitului (PS) Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi a PS Macarie, Episcopul Europei de Nord, la eveniment mai fiind prezent, între alţii, şi primarul municipiului Orăştie, Alexandru Munteanu. Anul acesta, competiţia s-a desfăşurat pe patru secţiuni, respectiv coruri parohiale, alte coruri, grupuri vocale şi coruri de copii, marele premiu al celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului interjudeţean de muzică religioasă “Cu noi este Dumnezeu” revenind corului “Muzică divină” din Deva. La secţiunea “coruri parohiale”, primul loc a fost ocupat de către corala “Arhanghelii” din Orăştie, urmat de corala “Buna Vestire” din Deva şi de corul mixt al catedralei “Sfântul Nicolae” din Deva, menţiuni fiind acordate corurilor “Armonia” din Orăştie şi “Bâlea Boar” din Brad. La secţiunea “alte coruri” au câştigat cei de la “Augustin Bena”, al Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia, “Hrisostom” din Aiud şi “Glasul Chioarului” din judeţul Maramureş. La “grupuri vocale” au câştigat cei de la “Musicca divina” din Deva, urmaţi de “Arhanghelos” din Baia Mare, iar la “coruri de copii” cei de la “Vlăstarele Orăştiei”, secondaţi de “Voci de primăvară” al Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia.

Pregătiri de sărbători. În aceste zile, pe străzile din Orăştie sunt în toi pregătirile pentru întâmpinarea sărbătorilor de iarnă. În acest caz este vorba, în primul rând, de montarea reţelelor de iluminat arhitectural festiv şi de brazii ornamentali pe care municipalitatea orăştiană îi va amplasa în urbe. Cu toate că bugetul pe acest an nu a fost unul foarte generos, edilii din Orăştie au depus toate eforturile pentru ca localitatea pe care o administrează să întâmpine, aşa cum se cuvine, sfintele sărbători de iarnă. “Deşi resursele financiare au fost mai reduse în acest an, sărbătorile de iarnă vor fi întâmpinate în buna tradiţie creştină, cu ornamente şi brazi. Astfel, se pavoazează zona centrală a Orăştiei, respectiv Piaţa Victoriei şi se instalează ornamente de Crăciun în strada Armatei, strada Nicolae Bălcescu, strada Avram Iancu, Piaţa Aurel Vlaicu, Piaţa Europa. De asemenea, se instalează figurine şi ornamente transversale pe porţiunea din Drumul Naţional 7, aflată în traversarea municipiului Orăştie. Pentru întâmpinarea sărbătorilor de iarnă se lucrează pe strada Pricazului în zona Spitalului Municipal, Sala de Sport şi Orăşelul Copiilor”, a declarat primarul municipiului Orăştie, Alexandru Munteanu.

Tags:

About Administrator