Ordinul de mărime al concedierilor colective care se anunţă la minele viabile din Valea Jiului se scrie cu patru cifre. Potrivit unor informaţii, din sistem ar putea pleca aproximativ 1.000 de persoane, care vor beneficia de prevederile OUG 36/2013 privind măsurile de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective.
Încă nimic oficial, dar…
Liderii Sindicatului “Muntele”, reprezentativ la nivelul CEH, spun că deocamdată nu există niciun document oficial în acest sens, însă intenţii, da.
“Există intenţia din partea administraţiei privind aplicarea unui program de concedieri colective pentru reducerea cheltuielilor. Deocamdată, însă, acest program este doar la faza de discuţie”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului “Muntele”.
Criză financiară, buget pe minus
Complexul Energetic Hunedoara traversează o perioadă financiară extrem de dificilă, iar bugetul aprobat de Executiv este unul negativ. În plus, indicatorii economico-financiari ai CEH nu sunt deloc liniştitori. Conform raportului administratorilor companiei, CEH a avut pierderi de peste 147 milioane de lei în anul 2013, iar datoriile depăşeau 752 milioane de lei, dar trebuie menţionat şi că, la înfiinţare, CE Hunedoara a preluat şi o datorie de 70 milioane lei ale CNH.
Apărut în anul 2013, prin fuziunea termocentralelor Mintia-Deva şi Paroşeni cu minele viabile din Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani (Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni), Complexul Energetic Hunedoara aparţine în proporţie de sută la sută statului român, acţionar unic fiind Ministerul Economiei.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.