Fotbal – Turneul Final Brazilia 2014: Duelul America de Sud – Europa continuă

Articolul a fost vizualizat de 862 ori

Cele 48 de meciuri din opt grupe au dus la desemnarea reprezentativelor, 16 la număr, care au acces în optimi. Au fost surprize imense în această fază a competiţiei, cea mai importantă fiind trimiterea acasă a actualei campioane mondiale, Spania, una dintre favorite la cucerirea unui al doilea trofeu consecutiv. Şi surprizele nu s-au oprit aici, ele venind, din păcate, din partea echipelor de pe bătrânul continent. Şi-au luat adio de la Brazilia, mult mai devreme de cât îşi planificaseră, două foste campioane mondiale, Italia şi Anglia, dar şi Portugalia, cu actualul “Balon de Aur”, Ronaldo, care nu a impresionat. Au fost însă şi calificări neaşteptate, care au dat peste cap toate pronosticurile. Cea mai spectaculoasă este, fără îndoială, ieşirea din grupa “morţii”, fără să cunoască înfrângerea, a micuţului stat din America Centrală, Costa Rica, care a trecut de Uruguay (3-1), Italia (1-0), şi a terminat 0-0 cu Anglia, ocupând primul loc în grupa “D”.

Sincer să fiu, nu am fost impresionat, cel puţin până acum, de ceea ce am văzut pe micul ecran. Mi se pare un turneu final destul de plat, cu puţine realizări în plan tehnico-tactic, dar şi cu puţine partide în care să primeze spectacolul. Marile favorite rămase în cursă – Brazilia, Argentina, Germania şi Olanda – au evoluat oscilant, unele dintre ele pătimind în optimi, unde au obţinut calificarea în sferturi cu forcepsul. În schimb, au continuat să facă furori costaricanii şi columbienii, care au obţinut, cel puţin până acum, rezultate istorice. Să revedem însă cum s-au desfăşurat cele opt jocuri din optimi.

BRAZILIA-CHILE: 1-1 (3-2 după loviturile de la 11 metri)

Câtă suferinţă au îndurat zecile de milioane de fani “cariocas” până şi-au văzut echipa calificată! Porniţi ca mari favoriţi, elevii lui Felipe Scolari aveau să confirme statutul, golul venind în minutul 18, dintr-o fază fixă. Neymar a executat un corner, Thiago Silva a deviat cu capul pe spate, iar fundaşul central David Luiz a finalizat, gazdele s-au menţinut în ofensivă, dar golul a venit la poarta lui Julio Cesar în minutul 32, când la pasa lui Vargas, Alexis Sanchez a finalizat elegant, cu un şut în colţul lung. În partea secundă, chilienii puteau trece în avantaj în minutul 65, când Julio Cesar a scos senzaţional şutul lui Aranguiz. Cu şase minute înainte de finalul timpului regulamentar de joc, Hulk putea decide soarta meciului, dar Bravo a scos senzaţional. Au urmat cele două reprize de prelungiri, iar în minutul 120, inimile celor 190 de milioane de brazilieni au îngheţat. Pinilla a intrat în careu şi a trimis în transversală. Şi a urmat acea “loterie” a loviturilor de departajare. Brazilia a condus cu 2-0, chilienii au egalat la doi, iar Neymar a transformat cu fentă ultima lovitură din cele cinci. Jara a executat pe Chile, a trimis în stâlpul din stânga, iar Brazilia merge în sferturi de finală, în timp ce elevii lui Sampaoli ies cu fruntea sus.

COLUMBIA-URUGUAY: 2-0

A urmat cel de-al doilea duel sud-american. Columbienii făcuseră o figură excelentă în grupa C, unde se impuseseră în toate cele trei meciuri, trecând pe rând de Grecia, Coasta de Fildeş şi Japonia. De partea cealaltă, “celeştii” s-au calificat in extremis, învingând în decisiv Italia, datorită golului înscris de Luis Suarez, vedeta lui Liverpool, care după acel meci a fost suspendat de FIFA pe o perioadă de patru luni. Acest lucru avea să cântărească decisiv în desemnarea echipei câştigătoare din această confruntare. Elevii argentinianului Jose Pekerman s-au aflat “la butoane” şi au reuşit un gol senzaţional în minutul 28. Noua “stea” a acestui Mondial, James Rodriguez, a preluat un balon cu spatele la poartă şi a şutat din întoarcere, din voleu, balonul a muşcat transversala şi a intrat în poartă. Era minutul 28. Uruguayenii evoluează slab, Cavani şi Forlan nereuşind mare lucru. La cinci minute de la reluare, acelaşi James avea să îşi treacă în cont “dubla”. Centrarea de pe stânga a lui Armero a fost retrimisă pe şase metri de Cuadrado, iar “decarul” a finalizat cu siguranţă. Tabarez face o dublă schimbare, Uruguayul forţează, ratează trei bune ocazii până la final, dar nu reuşeşte să-l bată pe Ospina.

luis suarez

OLANDA-MEXIC: 2-1

A intrat în joc şi prima ecipă europeană, care era cotată ca mare favorită. Începutul nu le este favorabil olandezilor, care îl pierd încă din minutul 9 pe De Jong. Pe o căldură sufocantă, “aztecii” par în elementul lor, în timp ce “portocalele” sunt sufocate. După o repriză albă, mexicanii lovesc la trei minute de la reluare. Do Santos a preluat pe piept, Blind nu l-a putut jena, iar mingea şutată s-a oprit în plasa porţii lui Cillessen. Elevii lui Van Gaal se aruncă în atac, iar în minutul 57, De Vrij reia din 4 metri, portarul Ochoa respinge cu un reflex extraordinar, balonul se duce mai apoi în bară. Presiunea olandezilor creşte, mexicanii fac faţă din ce în ce mai greu asalturilor ofensive, iar în minutul 74, Robben este aproape de egalare, dar acelaşi brav portar se opune. Se părea că vom asista la o nouă mare surpriză, dar în minutul 88, Sneijder a reuşit să restabilească egalitatea cu un şut puternic de la marginea careului mare. Şi când se părea că vom asista la o nouă partidă cu prelungiri, a veinit cel de-al patrulea minut suplimentar, Robben a fost faultat în careu de Marquet, iar Huntelaar a transformat penalty-ul acordat.

COSTA RICA-GRECIA: 1-1 (5-3) după lovituri de departajare

A fost o primă repriză echilibrată, cu puţine faze de poartă, fără gol pe tabela de marcaj. Scorul avea să fie deschis în minutul 53 de costaricani, prin Bryan Ruiz, care a trimis cu latul în plasa porţii. Grecii au început să alerge după egalare, terenul s-a înclinat spre caraibieni, care din minutul 68 au rămas în inferioritate, Oscar Duarte văzând al doilea cartonaş galben şi, implicit, roşu. Presiunea elenilor a crescut la poarta lui Navas, golul egalizator căzând în minutul 91, când Papastathopoulos a şutat cu pământul. Portarul costarican şi-a dus echipa în prelungiri, salvând la lovitura de cap a lui Mitroglou, scăpat din marcaj. Cele două reprize de prelungiri au fost dominate de eleni, dar mingea a refuzat să intre în poartă, aşa că s-a trecut la loviturile de penalizare. Cele două echipe au mers cap la cap, dar la 4-3, Navas a scos şutul lui Gekas, pentru ca penalty-ul decisiv să fie transformat de Umana, iar caraibienii să meargă mai departe, visul continuând în sferuri, unde vor înfrunta Olanda.

FRANŢA-NIGERIA: 2-0

Campioana mondială din 1998 a avut mult de lucru în faţa echipei africane. “Super Vulturii” le-au pus numeroase probleme “Cocoşilor Galici” şi i-au surprins în mai multe rânduri. Au înscris prin Emenike (min. 18), dar golul a fost anulat pentru o poziţie de offside. “Les Bleus” au ieşit la atac şi au avut cea mai mare ocazie a reprizei prin Pogba, al cărui voleu a fost scos în corner de Enyeama (min. 22). Finalul reprizei le-a aparţinut africanilor, dar Loris a scos şutul puternic al lui Emenike (min. 44). Tot nigerienii au început mai bine şi cel de-al doilea mitan, dar le-a lipsit concentrarea la finalizare. Ultimele 20 de minute au fost dominate clar de francezi, care au forţat calificarea. Cabaye a zguduit transversala în minutul 77, ca după numai două minute, Pogba să înscrie cu capul după o deviere insuficientă a portarului Enyeama. Toate semnele de întrebare au fost risipite în al doilea minut al prelungirilor, când fundaşul Yobo a deviat un balon în propria poartă, presat de Griezmann.

GERMANIA-ALGERIA: 2-1 după prelungiri

Germania a fost surprinsă în prima parte a meciului de acţiunile curajoase ale nigerienilor, care s-au apărat mereu sus şi au incomodat construcţia germană, greoaie şi imprevizibilă. Africanii au avut prima acţiune periculoasă în minutul 9, pe contraatac, când portarul Neuer a fost nevoit să iasă mult în afara careului, aşa cum avea să o facă de nenumărate ori. “Vulturii deşertului” au dat emoţii defensivei germane în alte două rânduri, prin Feghouli (min. 15) şi Ghoulam (min. 18). Nemţii nu au reuşit să fie periculoşi decât arareori, când Mbholi a fost la post de fiecare dată. Nici în repriza secundă nu s-a înscris, chiar dacă au fost oportunităţi de ambele părţi. S-a intrat în cele două reprize de prelungiri, iar “panzerele” au punctat în minutul 92 prin Schürrle, care a reluat spectaculos cu călcâiul centrarea lui Müller. Ozil a închis conturile în minutul 120, iar golul de 2-1 a lui Djabou a încununat evoluţia mai mult decât lăudabilă a algerienilor.

ARGENTINA-ELVEŢIA: 1-0 după prelungiri

Argentina a avut controlul jocului, dar a manevrat greoi şi nu a găsit soluţii în faţa zidului elveţian. Cele două echipe au riscat puţin, s-au anihilat reciproc şi nu au avut nicio ocazie în prima jumătate de oră. Elveţienii au avut cea mai mare ocazie de gol în minutul 28, când şutul lui Xhaka a fost respins de Romero. Argentina a replicat imediat, dar şutul lui Lavezzi a fost scos de portar (min. 29). În minutul 39, Drmic s-a trezit singur în faţa lui Romero, dar a ratat “lobul”. Partea secundă a fost mult mai animată, cu oportunităţi la ambele porţi, dar argentinienii au forţat mai mult golul, care nu a venit, Benaglio fiind la post de fiecare dată. S-a intrat în prelungiri, iar “pumele” au dat lovitura când toată lumea se gândea la loviturile de departajare. Messi a sprintat şi l-a deschis pe Di Maria, care l-a învins pe Benaglio. Finalul a fost dramatic, elveţienii atacând şi cu portarul. În minutul 121, Dezmaili a trimis în stâlpul din dreapta, după care a reluat pe lângă.

BELGIA-SUA: 2-1 după prelungiri

Belgia a demonstrat de ce are şanse la acest turneu final. Echipa lui Wilmots a făcut cel mai bun meci al ei de până acum, însă s-a impus abia după prelungiri. Principalul vinovat de acest lucru a fost portarul americanilor, Tim Howard, care a apărat senzaţional, ducând meciul în cele două reprize suplimentare. Flamanzii puteau deschide scorul în chiar primul minut, dar Howard şi-a salvat echipa după ce Orgi scăpase singur. El a mai fost salvat şi de transversală, la capul aceluiaşi Orgi, iar în partea secundă a mai avut câteva parade de excepţie. Americanii puteau da lovitura chiar în ultimul minut, dar Wondolowski a ratat finalizarea singur cu portarul. Belgienii au deschis scorul în minutul 93, prin De Bruyne, la o pasă a lui Lukaku şi l-au majorat în minutul 105, când rolurile celor doi s-au inversat. Introdus inspirat în teren în pauza dintre cele două reprize de prelungiri, Green a redus din handicap, devenind, la 19 ani, cel mai tânăr marcator din istoria Statelor Unite.

Urmează sferturile de finală

Mâine (vineri) se vor desfăşura partidele Brazilia – Columbia şi Germania – Franţa, iar sâmbătă, Olanda – Costa Rica şi Argentina – Belgia. Patru meciuri interesante, care la prima vedere au ca favorite Brazilia, Germania, Olanda şi Argentina. Surprizele pot apărea însă. Duelul America de Sud – Europa continuă.

Tags: ,

About Ion Bădin