Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,663 ori

“Peste 6.000 de români din mai multe judeţe ale ţării s-au întâlnit cu istoria la Dupăpiatră”, scrie Raluca Cetean, în Ziarul Hunedoreanului. Ce frumos, mi-am zis, oamenii se întâlnesc cu istoria, acesta trebuie să fi fost un eveniment foarte solemn şi… “«Crăişorul Munţilor» este un simbol pentru românii din Transilvania. Sărbătoarea de la Dupăpiatră a început sâmbătă, cu discotecă în aer liber, foc de tabără şi un spectacol pirotehnic”. Aha, deci aşa s-au întâlnit oamenii cu istoria, la discotecă!

discoteca

Cine ştie, s-or fi întâlnit acolo cu profa de istorie, nu chiar cu istoria însăşi!

“La evenimentul care a devenit deja o tradiţie pentru hunedoreni au fost prezenţi locuitori din mai multe judeţe ale ţării, alături de oficialităţi locale şi judeţele, reprezentanţi ai unor asociaţii care poartă numele «Crăişorului», oameni politici şi feţe bisericeşti”. De ce nu feţe politice şi oameni bisericeşti? De ce oficialităţi judeţele şi nu orăşeleşti? Pentru că corectura (sic!) e pentru cei slabi, pentru începători, pentru nepricepuţi. Raluca Cetean ştie mai bine ce şi cum.oficialitati judetele

“Un tânăr în vârstă de 24 de ani, din judeţul Alba, care a urcat la volanul maşinii deşi era beat turtă, a scăpat cu viaţă ca prin minune după ce s-a răsturnat cu autoturismul pe care în conducea în afara părţii carosabile”. Dacă ar fi fost “beat criţă” şi nu “turtă”, oare mai scăpa cu viaţă? Să ne mai spună Mihaela Tămaş, de la Servus Hunedoara, cum e cu autoturismul pe care “în conducea”.

in conducea

“Aflaţi în vacanţă în Ţara Haţegului, 30 de copii, din Bucureşti au ajuns, săptămâna trecută, miercuri, la spitalul din oraşul Haţeg, cu toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat la o pensiune din localitate, unde erau cazaţi împreună cu 10 adulţi, profesori şi părinţi”, scrie Mihaela Tămaş, în Servus Hunedoara. Mai rar îmi e dat să văd atâtea virgule puse aiurea şi o frază atât de alambicată! Eu aş fi înlocuit “săptămâna trecută, miercuri” cu “miercurea trecută”, nu aş fi pus virgulă după “30 de copii” şi mai ales nu aş mai folosi “după ce”, că parcă toate ştirile din zilele noastre conţin câte un “după ce” sau “şi asta pentru că”!

virgule aiurea

“Au încercat să copieze şi au fost eliminaţi din examen. Aflaţi cum!”, ne îmbie Luana Giuhat, de la Ziarul Hunedoreanului, să dăm click pe ştire, să mai crească numărul de afişări. Cum? Cum ar fi putut să fie daţi afară din examen nişte elevi care au încercat să copieze? Luaţi de “aripă” şi escortaţi pe hol? Prinşi de urechi şi duşi la direcţiune? Direcţionaţi de supraveghetori cu şuturi în fund (=paşi înainte)?

aflati cum

Am găsit pe tocmai.ro cel mai tare anunţ de pe Internetul românesc! Un cetăţean vinde un apartament cu “două camera situate la etajul 2 din 4 complet mobilat şi utilat cu toate necesităţiile”.

anuntul anului

 

Cum a ajuns un om care habar nu are să scrie româneşte să deţină un apartament cu două camere? Printr-un miracol, cum ar zice ziaristele care scriu despre accidente. Pesemne că l-a moştenit de la părinţi, că pe el singurel nu-l văd în stare nici să semneze un contract de vânzare cumpărare, apăi să strângă banii pentru un apartament! Vă las vouă plăcerea de a descoperi celelalte “perle” din anunţul de mai sus.

P.S.: Nu ştiu despre voi, dar eu n-am mai auzit până acum expresia “apartamentul se vinde inclusiv şi expresiv (lingură şi cuţit)”. Mi se pare foarte… cumva, nu-mi găsesc cuvintele. Cam ca domnul care-a scris anunţul ăsta, mă găsesc în faţa unui ecran alb în care mi se reflectă privirea inteligentă, dar cuvintele nu vor să iasă din degete. S-o fi stricat iarăşi tastatura.

Am vrut să aflu dacă un număr de telefon este sau nu portat. În acest sens, Vodafone se lăuda că mă poate ajuta, cu condiţia să introduc numărul de telefon în cadrul unui mesaj scris şi să aştept cuminte. Am introdus numărul şi-am primit răspunsul de mai jos.

apartine retelei si este un numar de mobil

Deci numărul cu pricina aparţine reţelei de telefonie şi este un număr de telefon. Informaţii vitale, pe onoarea mea!

Hunedoara TV îşi face reclamă în Ziarul Hunedoreanului, anunţând ceva eveniment extraordinar şi nemaipomenit, petrecere la piscină (da’ “pul parti” sună mai bine decât “petrecere la piscină”, nu?) şi cititorii ziarului sunt îndemnaţi să urmărească “îndemanarea concurenţilor de la concursul Caiaca Noe – Cinciş”. Diacritice ar fi avut, vedem bine că ar fi avut, pentru că le-au pus selectiv. Îndemânare-îndemanare, tot aia. Dar, oameni buni, Caiaca Noe??? Am căutat pe marele Facebook, ca să mă asigur că nu fac vreo gafă şi să mă asigur că acest “Caiaca Noe” nu există. Nu prea văd să existe, există doar neştiinţa ori ignoranţa celor care organizează chestii despre care nici măcar nu ştiu cum se scriu!!!

caiaca noe

Biata tenismenă Simona Halep, de când a ajuns sus, are o grămadă de admiratori, susţinători, fani etc. Succesul i-a fost legitimat de faptul că până şi Ponta a vrut să se pozeze cu ea (glumesc, staţi încet). Printre vedetele care nu mai au nimic de spus, dar trebuie să se audă vorbind sau să se vadă scriind se numără şi Marcel “Frumoasa mea” Pavel, care i-a mulţumit Simonei şi s-a declarat onorat de faptul că l-a invitat la Wimbledon sau ceva de genul ăsta.
“Î-i mulţumesc” şi “sânt onorat” sunt doar patru cuvinte care ne arată foarte clar că artiştii care nu ştiu să scrie româneşte AU NEVOIE de cel puţin o persoană care să se ocupe de imaginea lor online. Pentru Marcel Pavel e prea târziu, deja a dat cu bâta-n baltă.

halep si pavel

Mai ţineţi minte cum erau ilustrate articolele din presa locală atunci când aparatele foto nu atârnau la toate gâturile şi nici telefoanele nu erau camere foto cu mai multe funcţii? Ei bine, dragii mei, pe vremea aia se foloseau multe “făcături”, poze improvizate, făcute de fotoreporter şi un reporter. Reporterul stătea cu şperaclul lângă portiera maşinii de serviciu, fotoreporterul avea grijă să nu i se vadă faţa şi pac!, îl fotografia. Nu cred că a avut cineva, vreodată, o poză reală cu un hoţ în mijlocul acţiunii, bineînţeles, înainte să apară camerele video de supraveghere, iar de atunci avem imagini cu mai toate accidentele auto.

Şi iată că, în anul de graţie 2014, în redacţia Servus Hunedoara se mai fac astfel de… făcături! Mihaela Tămaş n-avea cu ce să ilustreze un articol despre un diplomat cu acte şi CECURI, aşa că a luat o geantă de laptop, a pus în ea nişte milioane sute de lei, i-a făcut o poză şi gata articolul! Şi frumos ilustrat!

Am şi eu o întrebare nevinovată: în redacţia Servus Hunedoara nu aveţi cecuri, doar hârtii de o sută de lei? Nu aţi putut ilustra articolul mai puţin evident, cu o servietă, ci a trebuit să puneţi ostentativ sutele de lei “curgând” din geanta aia de laptop, de parcă omul care a uitat-o la Trezorerie aşa umbla, cu sutele sărindu-i din geantă?

sutele

Până săptămâna viitoare, nu staţi prea mult în soare şi faceţi-vă rost de-o corectoare! Ca să corectaţi bine, de-aia zic.

Tags:

About Chioru' Corectoru'