Calificări pe muchie de cuţit

Articolul a fost vizualizat de 941 ori

Turneul final al CM din Brazilia “cerne” pe măsură ce se apropie de destinaţia finală. Din cele 32 de reprezentative plecate la drum, în faza în care ne ocupăm în acest număr, cea a sferturilor de finală, au mai rămas doar opt. La ora la care citiţi aceste rânduri, se cunosc deja cele două finaliste care se vor lupta duminică seara pentru adjudecarea preţiosului trofeu. Aşa cum spuneam, câştigătoarea va fi desemnată în urma celor două semifinale de marţi şi miercuri, Brazilia – Germania şi Olanda – Argentina, o confruntare la nivel înalt între Europa şi America de Sud. Dar să trecem în revistă cele patru jocuri din sferturile de finală.

GERMANIA-FRANŢA: 1-0

meci din cmNemţii au făcut pasul spre penultimul act pentru a 13-a oară, competiţie pe care au câştigat-o de trei ori de-a lungul istoriei. Golul lui Hummels a venit în urma unei lovituri libere executate de Ozil de pe stânga, fundaşul german reluând puternic cu capul sub transversală (min. 12). Benzema a fost principala ameninţare pentru apărarea germană şi a dat tonul ocaziilor în minutul 7, când voleul lui cu latul, din interiorul careului, a trecut la mică distanţă de bara lui Neuer. A urmat golul lui Mats Hummels la prima minge expediată pe spaţiul porţii, după care francezii au început cursa pentru egalare. Lui Benzema i-au aparţinut toate ocaziile, dar fie “blocajele” excelente ale aceluiaşi Hummels (34, 42), fie plasamentul bun al lui Neuer au făcut ca încercările sale să fie sortite eşecului, iar nemţii au intrat în avantaj la pauză.

“Cocoşii galici” au ieşit mai hotărâţi de la cabine şi au ţinut mai mult de minge împingând jocul către poarta lui Neuer, însă au pătruns cu greu în careul aglomerat de apărarea gândită de Joachim Low. Prima ocazie importantă a venit în minutul 60, la o lovitură de cap a lui Varane, la capătul unei centrări dintr-un corner, dar Neuer, bine plasat, a prins. Şansele mari le-au aparţinut “panzerelor”, care au ameninţat prin contraatacuri rapide şi un pressing agresiv, care puteau da roade în min. 69, când Muller a trimis pe lângă. Benzema a mai avut un şut blocat (min. 76), iar Neuer a boxat un şut din unghi a lui Matudi (min. 77), înainte ca Muller şi Schurlle să semneze ocazia meciului: primul a luftat la centrarea trimisă pe jos de Ozil, iar al doilea a şutat în picioarele portarului Loris (min. 82). Varane a blocat şi el un şut al lui Schurlle, recepţionat în plex (min. 87), iar forcingul francez pe final putea aduce prelungiri pe Maracana. Benzema a pătruns în careu după un un-doi, a şutat din unghi, dar Neuer a întins un braţ salvator şi a reuşit să respingă la ultima fază, păstrându-şi echipa în avantaj şi asigurându-şi locul în semifinalae.

BRAZILIA-COLUMBIA: 2-1

Brazilia s-a calificat până în “sferturi” cu numele, dar şi-a adus aminte să joace cu adevărat fotbal când avea nevoie, în faţa celei mai lăudate formaţii de la CM 2014. Columbia venea pe Fortaleza cu golgeterul turneului şi cu cea mai elocventă calificare în optimi, victorie contra Uruguayului. James Rodriguez nu a mai fost însă la fel de dezinvolt, dar asta şi pentru că Brazilia a fost practic o cu totul altă echipă faţă de cea văzută în grupe şi optimi. Cu Maicon pe stânga, în locul lui David Alves şi cu Fernandinho în centru, în locul lui Luis Gustavo, suspendat, “Selecao” s-a aruncat din start spre careul lui Ospina. Scorul s-a deschis rapid, la o eroare comună a portarului columbian, care n-a ieşit la centrare în careul mic, şi a lui Sanchez, care l-a scăpat din marcaj pe Tiago Silva. Căpitanul brazilian a marcat cu genunchiul în minutul 7. Tot Brazilia a rămas periculoasă şi, mai ales, a dominat mijlocul terenului. Fernandinho l-a blocat pe J. Rodriguez, Marcelo pe Cuadrado şi jocul încântător al columbienilor din precedentele meciuri nu a mai apărut. Aşezaţi excelent defensiv, brazilienii a închis culoarele şi au contracarat duelurile de la mijlocul terenului. Ospina a avut de lucru serios şi a apărat avantajul minim al gazdelor cu trei parade salutare, două în faţa lui Hulk şi una în faţa lui Oscar. Până la pauză, nicio ocazie în dreptul columbienilor, imposibil să treacă de cuplul de fundaşi centrali, Silva – David Luiz. La revenirea de la cabine, elevii lui Pokerman au fost mult mai insistenţi. În ciuda încercărilor de a pătrunde spre poarta lui J. Cesar, columbienii nu au avut situaţii ofensive. De nicăieri a venit golul fabulos marcat de David Luiz în minutul 68. O lovitură liberă de la 30 de metri a fost trimisă direct în vinclul porţii. Reuşita parcă i-a trezit pe adversari, care s-au năpustit efectiv spre careul lui J. Cesar. Pokerman a riscat totul şi l-a trimis în teren pe Bacca, acesta a obţinut o lovitură de pedeapsă, transformată de J. Rodriguez. Au urmat 15 minute de foc la poarta brazilienilor, cu echipa lui Scolari înghesuită în propriul careu şi cu antrenorul gazdelor trimiţând în defensivă cel de-al treilea stoper. În minutul 87, Neymar s-a accidentat grav în zona lombară, ieşind pe targă şi va lipsi 4-6 săptămâni. Pierdere grea în perspectiva semifinalei cu Germania.

ARGENTINA-BELGIA: 1-0

Argentina s-a calificat în semifinale cu un gol marcat de Higuain în minutul 8, primul din această ediţie pentru atacantul lui Napoli, fără să strălucească şi să convingă. Messi n-a mai fost nici el salvatorul din partidele anterioare, dar sud-americanii merg mai departe mai ales datorită experienţei. Cu Demichelis în centrul defensivei, în locul lui Roja, suspendat, Argentina a câştigat la nivel tehnic, blocând excelent toate piesele importante adverse. Biglia şi Basanta pe stânga, ajutaţi în centru de Mascherano, au format un cleşte imposibil pentru Eden Hazard, principalul constructor belgian. Astfel, acesta nu s-a văzut, iar lipsa sa a contat decisiv în evoluţia europenilor. Foarte bine aşezaţi în teren şi foarte răbdători, argentinienii au încercat să lovească mereu pe contraatac şi ar fi putut termina meciul cu un avantaj mult mai liniştitor dacă Higuain (bară) şi Messi (şut în portar) ar fi rezolvat favorabil două faze de singur cu portarul. Lăudată de toată lumea până acum, Belgia n-a mai găsit efervescenţa ofensivă arătată în jocurile anterioare. Disputa de la Brasilia a fost câştigată de pragmatismul şi eficienţa Argentinei, care a fructificat la maximum toate momentele de naivitate ale unei formaţii belgiene care n-a trecut examenul de maturitate, poate tocmai pentru că nu a atins-o încă.

OLANDA-COSTA RICA: 0-0 (4-3 după penalty-uri)

Meci nebun în sferturi de finală. Batavii s-au calificat la penaltyuri, scor 4-3, după o partidă dominată de la un cap la altul, în care au trimis mingea în bară de trei ori şi au încheiat cele 120 de minute de joc fără gol marcat. Tripla vicecampioană mondială (1974, 1978 şi 2010) a reuşit cu mare dificultate să treacă de o echipă dedicată şi muncitoare, care a făcut un joc aproape perfect defensiv, anihilând vedetele europenilor. Vicecampionii mondiali au avut toate ocaziile în timpul regulamentar, în care Costa Rica nu a reuşit niciun şutut pe poartă. Van Persie nu l-a putut învinge pe Navas, care a apărat la aceeaşi fază şutul lui Sneijder (min. 21). Portarul costaricanilor a fost providenţial şi la ocazia lui Depay (min. 28), confirmând forma excelentă în care s-a aflat. Sneijder şi-a încercat norocul şi din lovitură liberă, dar Navas şi-a salvat din nou echipa (38). Goalkeeperul costaricanilor l-a blocat pe Van Persie la o ultimă fază periculoasă din prima repriză. Cu opt minute înainte de final, bara s-a opus execuţiei lui Sneijder, tot din lovitură liberă. Costa Rica a rezistat eroic asediului olandezilor din ultimele minute. Van Persie a ratat o execuţie simplă, singur cu Navas (88), iar în ultimul minut, naţionala lui Van Gaal a trecut din nou pe lângă victorie, după o fază la care mingea a fost deviată de doi adversari în bară. S-a intrat în prelungiri, unde ambele echipe puteau da lovitura. Cu trei minute rămase de jucat, Costa Rica a avut o şansă imensă. Atacantul lui Kuban Krasnodar, Urena, l-a luat la ţintă pe portarul olandezilor, Cillesen. Chiar înainte de final, Sneijder a lovit a doua oară bara, a treia bară în meci a olandezilor (118). La ultima fază, Van Gaal a schimbat inspirat portarul, goalkeeperul lui Newcastle, Tim Krol, a fost introdus special pentru loviturile de departajare.

Mutarea a fost una potrivită. Krol a apărat două execuţii ale costaricanilor, la Ruiz şi Unama, şi a trimis astfel Olanda în semifinala cu Argentina de la Sao Paulo. Altfel, batavii au executat perfect toate loviturile de departajare şi au marcat prin Van Persie, Robben, Sneijder şi Kuyt. Costa Rica părăseşte turneul final practic neînvinsă, după cea mai mare performanţă din istoria ţării. Costaricanii au învins Uruguay şi Italia şi au remizat cu Anglia, Grecia (victorie la penaltyuri) şi Olanda (eşec la lovituri de departajare).

Tags: , ,

About Ion Bădin