Un an întreg de pregătiri asidue pentru realizarea unicului festival de operă din judeţul Hunedoara se concretizează în această săptămână. Evenimentul inedit, devenit deja tradiţie, şi-a “ridicat cortina” marţi, în curtea Castelului Magna Curia din Deva, cu una dintre cele mai celebre piese de operă existente, Carmen a compozitorului Georges Bizet. Distribuţia de excepţie, din care a făcut parte şi soprana Leontina Văduva, costumele care îţi furau privirea, iscusit îmbinate cu decorul dominat de Cetatea Devei şi întâmpinarea cordială, oferită de gazdele evenimentului, i-au făcut pe spectatori să se desprindă pentru câteva ore de obişnuit, bucurându-se de un spectacol auditiv şi vizual deosebit.
Un festival în creştere
“Opera Nights” umple de lumină şi de frumos serile publicului hunedorean şi nu numai pentru a patra oară. Început în urmă cu patru ani ca o provocare, festivalul de operă în aer liber a crescut în fiecare an şi s-a transformat într-un veritabil brand local.
“Când am venit cu ideea de a organiza un festival de operă la Hunedoara, am întâlnit o mulţime de sceptici. Nu i se dădeau prea mari şanse de reuşită, crezându-se că la Hunedoara nu există public pentru aşa ceva. Sigur, a fost o provocare să organizăm un astfel de eveniment, la un nivel atât de înalt, dar reacţia oamenilor ne-a motivat să nu ne oprim, să dezvoltăm acest festival, care a crescut atât ca întindere în timp, ca extindere de la o singură locaţie la două, dar şi în ceea ce priveşte calitatea spectacolelor.”, afirmă Alexandru Gruian, directorul festivalului, persoana care reprezintă motorul din spetele spectacolelor anuale de operă în aer liber de la Hunedoara şi Deva.
Public divers, dar fără tineri
Un număr de 500 de persoane s-au aflat în public numai la prima operă din cadrul festivalului, care s-a desfăşurat la Deva, iar, potrivit organizatorilor, serile de operă de la Castelul Corvinilor beneficiază de un public şi mai numeros. Cel mai mult se bucură de “Opera Nights” iubitorii acestui gen din Deva şi Hunedoara, care îşi mai “îndulcesc” cu această ocazie nemulţumirea de a fi nevoiţi să bată drumul până în oraşele mai mari din jurul judeţului, atunci când li se face dor de operă. Aceştia sunt dispuşi să plătească preţul unui abonament, care anul acesta este de 160 de lei, nedorind să rateze niciuna dintre poveştile muzicale puse în scenă. În publicul festivalului, îi “detectezi” şi pe aceia mai puţin obişnuiţi cu acest gen, dar cărora li se citeşte pe chip curiozitatea şi încântarea provocate de spectacolul pe care opera în aer liber, în două locaţii pline de şarm, îl oferă.
Apoi, mai sunt în public şi aceia care vin la operă doar pentru că “dă bine” şi, în cele trei – patru ore de spectacol, se uită, subtil, de câteva ori la ceas. Indiferent de motivaţia care îi aduce pe oameni la operă, experienţa aceasta este una pozitivă. În deschiderea festivalului, mulţumind spectatorilor că se află acolo într-o seară destul de înnorată, soprana Daniela Vlădescu, directorul artistic, a spus cu emoţie că rostul operei e să ne facă mai frumoşi şi mai buni.
Cvasi absenţi la “Opera Nights” sunt tinerii, media de vârstă a publicului fiind destul de ridicată. Acest lucru îi întristează destul de tare pe organizatori, care au urmărit şi un scop educaţional prin organizarea festivalului şi care mărturisesc că se aşteptau la o prezenţă mai ridicată cel puţin din partea elevilor Liceului de muzică din Deva.
“Opera Nights”, eveniment care atrage turişti
Un alt obiectiv important al festivalului îl reprezintă şi promovarea judeţului Hunedoara. “Când am gândit acest festival, l-am gândit şi ca pe o posibilitate de a creşte vizibilitatea judeţului, de a atrage persoane din afara sa în două puncte cu însemnătate turistică din Hunedoara. Cu fiecare ediţie suntem tot mai mult îndreptăţiţi să credem că ne atingem acest obiectiv. Anul acesta s-au vândut 100 de bilete în ţară. Vin oameni chiar şi de la Iaşi pentru acest festival. Mai mult decât atât, zilele trecute am avut parte de o surpriză plăcută, am fost contactat de un grup de britanici interesaţi să vină anul viitor la tot festivalul.”, mărturiseşte Alexandru Gruian.
După ce, în primele două seri, “Opera Nights” şi-a purtat spectatorii printr-o piaţă din Sevillia şi printr-o biserică romană cu operele Carmen şi Tosca, de azi înainte spectatorilor festivalului li se pregătesc: un balet – Don Quijote, o operă – Turandot şi o operetă – Văduva veselă. Aceste spectacole sunt susţinute de către orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanţa, care vor acompania cântăreţi de operă români şi străini, de renume internaţional.
Ediţia de anul acesta, o victorie după un an de străduinţe
Cu toate că ediţia din 2014 a festivalului este în plină desfăşurare şi organizarea sa a presupus eforturi extrem de mari din partea echipei care a făcut totul posibil, organizatorii “Opera Nights” au început deja să se gândească la ediţia de anul următor. “Anul acesta a fost unul foarte dificil pentru noi, organizatorii festivalului. Cu toate că toţi iubim muzica, o parte dintre colegii mei mi-au spus că nu cred că vor putea face faţă încă unui an la fel. Festivalul este subfinanţat şi este greu să munceşti mereu cu teama că nu vei avea banii necesari să duci treaba până la capăt. Sperăm ca anul viitor să fie mai bine, pentru că ne dorim să oferim în continuare spectacole de operă la calitatea cu care ne-am obişnuit publicul.”, spune Alexandru Gruian.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.