“Dorel «şi-a făcut treaba» în Hunedoara”, scrie Silviu Morogan, în Glasul Hunedoarei. “Situaţie de «Cascadorii râsului» în municipiul Hunedoara. Un muncitor care efectua lucrări de canalizare a lăsat fără curent electric mai multe case. Bărbatul, de 47 de ani, din comuna Bretea Română, efectua lucrări la reţeaua de canalizare din cartierul Hăşdat. Când şi-a terminat treaba, acesta s-a urcat în autoutilitara pe care o folosea la lucrări şi a demarat. Numai că, muncitorul a uitat bena ridicată şi a agăţat firele electrice care traversau drumul. «Dorel» a reuşit astfel să distrugă nu doar cablurile electrice, ci şi stâlpul din beton pe care acestea erau amplasate. «În urma incidentului, două imobile au rămas fără energie electrică, iar poliţiştii au întocmit pe numele bărbatului un dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere», au declarat reprezentanţii IPJ Hunedoara”.
Deci “Dorel” a lăsat fără curent mai multe case, adică două. Păi ce, două nu-s mai multe? Mai mult decât una, cel puţin.
“Patru maşini au fost implicate într-un accident rutier petrecut la Cristur, după ce un şofer un s-a asigurat la schimbarea benzii de circulaţie”, zice Daniel Guţă, în Ziarul Hunedoreanului. Va să zică, accidentul a avut loc după ce şoferul NU s-a asigurat, nu înainte? M-aţi omorât cu “după ce”-ul ăsta, dragi ziarişti!
“În «Parcul de recreere» din Petrila / S-a furat (şi) din dimensiunile, oficiale, ale terenului de tenis de câmp” – acesta este titlul unui articol din Ziarul Văii Jiului, semnat de Mihai Barbu. Domnul Barbu e prieten cu virgulele.
Prieteni cu virgulele sunt şi cei de la Mesagerul Hunedorean: “În urma impactului cu mormanul de nisip, care nu era semnalizat corespunzător, şoferul şi alţi trei pasageri care se aflau în autoturism, au fost răniţi uşor”. Virgule între subiect şi predicat, virgule unde nu e nevoie de ele, virgule peste tot! Nu ştiu cine e N. Bumbac, presupun că vreun student aflat în practică, dar cineva cu vechime din redacţia Mesagerului ar trebui să citească, totuşi, ştirile înainte de a le publica!
Dar dache pân şi redactor şeful de la Mesager de Vajdahunyad, Sorina Popa, nu pot să scrie fără virguli între subiect şi predicat, ce pretenţiu să mai fiu la subordonaţii lui?
“UDMR nu a ieşit de la guvernare, dar liderul Uniunii, Kelemen Hunor se pregăteşte să candideze la preşedinţia României”.
Cred că oamenii de la HunedoaraMea.ro nu au o părere foarte bună despre cititorii lor. Au impresia că trebuie să le spună exact ce să facă, altfel n-ar şti, săracii, să dea un click ca să vadă articolele întregi. Doar că eu nu cred că oamenii sunt chiar atât de proşti, refuz să cred asta! “Rezultatele admiterii la liceu în judeţul Hunedoara. Vezi mediile elevilor şi liceele la care au intrat” şi “Ştrand de peste 2 milioane de euro, în municipiul Hunedoara. Vezi cum va arăta şi când va fi gata” sunt doar două exemple.
Americanii au o vorbă pe care nu am văzut-o tradusă în română: “question authority” – o traducere aproximativă ar fi: “pune la îndoială autoritatea / regulile / pe cei care ne conduc”. S-ar putea spune chiar că e un îndemn la anarhie. Ei bine, întotdeauna e bine să puneţi la îndoială ceea ce ţi se “toarnă cu pâlnia” de sus, dar dacă o faceţi, faceţi-o cu cap, nu ca tânărul hunedorean care a găsit de cuviinţă să întrebe de ce i se cere să nu blocheze uşa unui magazin. Culmea e că sub semnul de “parcare interzisă” scrie “NU BLOCAŢI UŞA! APROVIZIONARE”, adică pe acolo se face aprovizionarea, deci e nevoie de loc pentru ca maşinile cu marfă să poată lăsa marfa acolo. Ei, dar ţi-ai găsit! Al nostru vrea el să ştie “mai precis” de ce nu e voie să parcheze. Aş putea paria că nici măcar nu conduce o maşină, a vrut doar să-şi golească spray-ul cu vopsea şi nu a găsit nimic inteligent de mâzgălit. Vai şi-amar.
Administratorul de bloc este o “specie” aparte de “blocatar”. Este blocatarul cu putere, care chiar dacă nu are nicio putere reală, se simte important. Simte că e de datoria lui să-i admonsteze pe cei care nu respectă regulile impuse de el, că trebuie să facă ordine, să “facă să fie bine”, cum zicea Gică Hagi. Administratorul care a scris anunţul de mai jos a făcut tot posibilul să-l compună corect din punct de vedere gramatical, dar înainte să dea “Print”, a uitat să-l şi verifice. Aşa a rezultat formularea “acolo nu se există apă lăsată nu se va spăla”.
Păcat, că folosise şi diacritice, iar până într-un punct, afişul chiar părea corect.
Cred că e ceva în aer zilele astea, că prea am găsit multe virgule între subiect şi predicat! După toţi cei menţionaţi până acum, scoate capul din vizuină şi Mihaela Tămaş, de la Servus Hunedoara, cu titlul: “Unul dintre violatorii unei copile de 13 ani din Petrila, nu scapă de temniţă”. De ce aţi pus virgulă, doamnă dragă? De ce? A, şi încă ceva: e frumos titlul (dacă nu luăm în seamă virgula aia), dar presupun că ştiţi în ce condiţii “locuiesc” puşcăriaşii, nu? “Temniţă” este un cuvânt mult prea medieval pentru condiţiile de astăzi dintr-o închisoare românească, zău aşa.
Oare ce mai fac prietenii noştri de la CityNews? Ce ştiri cu titluri bombastice or mai avea? Intru şi mă uit la “Top Ştiri”, cele mai accesate. Prima ştire are aproape 4.000 de vizualizări, iar titlul său este: “FOTO/VIDEO Un clujean a cumpărat o prăjitură stricată din Piaţa Mihai Viteazu. Reacţia vânzătoarei l-a uimit”. O ştire cu mult mai puţine vizualizări este: “FOTO/VIDEO Fug de iadul din Fâşia Gaza. Zeci de români, dar şi câţiva israelieni, au sosit azi pe aeroportul Cluj cu un zbor de Tel Aviv”. Doar 330 de oameni au fost curioşi să citească această din urmă ştire, deşi a fost publicată cu trei ore înaintea celei cu prăjitura stricată. Poţi să-i dai clujeanului ştiri cu accidente, cu bombardamente, dar să nu-i serveşti niciodată prăjituri vechi de o zi, că te-a văzut Dumnezeu!
Nu mai puţin de 21 de comentarii a reuşit să strângă articolul cu prăjitura stricată, în timp ce articolul despre românii din Gaza are un comentariu. Deh, nu în fiecare zi vezi o ştire despre o prăjitură ilustrată cu FOTO/VIDEO!
În final, iată şi un exemplu de “AŞA NU”, o bârfă culeasă din Mesagerul Hunedorean:
“Spun gurile rele că un fost director al unei instituţii care se ocupă de bătrâni, nu a stat degeaba atâţia ani pe funcţie. Cică, povestesc cârcotaşii, omul nostru şi-a văzut de propriile interese şi doar atât. Zvonerii au aflat că fostul şef a reuşit să-şi angajeze aproape toate rudele prin instituţie, că şi aşa nu şi-au găsit locuri de muncă pe altundeva. Se pare că lucrurile i-au mers din plin omului, că a ajuns ca şi şoferul să fie tot neam cu el, că nu era de ajuns că mai sunt şi alte persoane din familie angajate pe acolo. Problema este că respectivul a plecat de pe funcţie, însă, rudele au rămas pe poziţii. E adevărat că omul nostru a rămas prin instituţie, dar conducătorul de acum nu poate nicicum să îi concedieze pe cei anagajaţi pe pile. Relaţiile fostului director se pare că sunt încă destul de puternice şi se întinde până în Capitală, de nimeni nu poate să-i facă nimic, nici lui şi, fireşte, nici rudelor sale”.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.