Hunedorenii din diaspora promovează România

Articolul a fost vizualizat de 2,587 ori

“Dar voi, românii, sunteţi albi?”. Aceasta este doar una dintre întrebările care au determinat o româncă din diaspora să încerce să schimbe imaginea României printre străini. Silvia Olari nu s-a plâns de ţara ei, nu a încercat să obţină mila străinilor noroindu-şi ţara, ci dimpotrivă. Alături de alţi români, încearcă să dovedească belgienilor că este mândră de ţinutul din jurul Carpaţilor şi neamul ei.

Grupul de dansatori Flori Mureşene, la Atomium-ul din Belgia, anul acesta, de ziua iei

Grupul de dansatori Flori Mureşene, la Atomium-ul din Belgia, anul acesta, de ziua iei

Sunt mai bine de 13 ani de când Silvia Olari pleca în Belgia în căutarea unui trai mai bun. Câştigă mai bine, se descurcă, dar nu s-a lepădat de ţara unde s-a născut, unde i-au rămas prietenii şi sufletul: “Întotdeauna m-am întrebat şi eu de ce am ales Belgia. Poate pentru că mie îmi place ploaia! Nu pot da un răspuns exact – poate şi din cauza economiei. Noi locuim în afara Bruxelles-ului, dar acolo ne desfăşurăm activitatea, iar ceea ce este important e că vrem să promovăm România indiferent unde suntem, în ce ţară sau continent, pentru că trebuie schimbată imaginea în ochii celor din ţările unde suntem plecaţi”. Împreună cu Daniel Ianoş, au pus pe picioare o afacere cu gust bun – şi-au deschis în Bruxelles şi Namur magazine unde vând produse tradiţionale româneşti. Clienţii au venit imediat atât dintre românii care tânjeau după savoarea bucatelor de acasă, dar şi dintre belgienii care au căpătat încredere în produsele alimentare româneşti. Şi uite aşa, în trei locaţii botezate “La Bunicuţa” poţi găsi tot ce lipseşte în supermarketurile din capitala UE, începând cu micuţele “eugenii”. “Produsele româneşti sunt foarte apreciate de românii de acolo, pentru că le lipsesc pufuleţii, dulceţurile, cozonacii şi chiar făina de mălai. De exemplu, şi în Belgia găseşti mălai, dar este altfel, nu are aceeaşi consistenţă, este măcinat mult mai fin şi, până la urmă, tot al nostru e mai bun. Vinurile sunt şi ele foarte căutate, ca şi mierea de albine. Suntem întrebaţi în general de produse 100% naturale.

În clasa a cincea, elevii trebuie să facă o prezentare despre o ţară din Uniunea Europeană şi de la noi se cumpără produsele româneşti. Am avut copii belgieni care ne-au cerut şi ziare din ţară, pentru că suntem singurii latini înconjuraţi de slavi şi unii cred că folosim alfabetul slav”, explică Daniel Ianoş.

România din Belgia

Pentru mulţi români plecaţi dincolo, bucătăria belgiană nu este foarte atractivă şi acesta este doar unul dintre motivele pentru care duc dorul ţării, explică bărbatul. “Nu ştiu dacă mi-a intrat ceva la suflet acolo – în Belgia lipseşte căldura pe care acasă o simţi peste tot. Ei nu sunt acolo nişte oameni calzi şi amabili, cum sunt românii. Acolo te poţi adapta foarte bine sau poţi rămâne mereu cu dorul de ţară. «Acasă» rămâne «acasă» pentru totdeauna, chiar dacă ţara trece prin lipsuri”. În timp, Silvia Olari şi Daniel Ianoş au ajuns să adopte o altfel de atitudine faţă de alţi români din diaspora. “Noi ne-am săturat de imaginea asta negativă a României, credeţi-mă că ei ştiu suficiente lucruri rele despre noi, dar ne-am decis să schimbăm asta”, explică Daniel, iar Silvia continuă: “Fiecare ţară are partea bună şi o parte rea, dar ei nu îşi promovează decât partea pozitivă, nu-i auziţi pe străini denigrându-şi ţara, vorbind despre minusurile ţării lor, în timp ce la noi e invers. Noi ne plângem încontinuu, crezând că cineva vine să ne ajute. Eu sunt sigură că, dacă am arăta părţile bune, turismul ar merge foarte bine. Sunt atât de multe lucruri frumoase, doar că ele trebuie îngrijite şi promovate”. Au primit şi confirmarea de la belgieni, iar Daniel povesteşte mulţumit că teoria lor este cea corectă: “Avem o vecină în Belgia care în acest an a vizitat România şi a fost foarte încântată. Înainte, ne salutam politicos şi cam atât… După ce s-a întors din concediu, a venit la noi să ne întrebe dacă suntem din România şi ne-a spus: “Să ştiţi că v-am vizitat ţara şi este extraordinară, oamenii sunt calzi şi locurile sunt grozave”. Şi-a schimbat atât de mult părerea despre români şi România, încât o simplă vizită a făcut-o pe belgiancă să se gândească că vecinii ei români merită mai mult decât un salut rece.

Printre străini, în costum… popular

Ansamblul “Flori mureşene”, în faţa magazinului cu produse româneşti “La Bunicuţa” din Bruxelles

Ansamblul “Flori mureşene”, în faţa magazinului cu produse româneşti “La Bunicuţa” din Bruxelles

Cu mulţi ani în urmă, cei doi tineri, împreună cu alţi români asemenea lor, au decis că e timpul să le demonstreze străinilor că România nu este o ţară săracă, plină de hoţi sau analfabeţi. Aşa că au hotărât să organizeze pe banii lor tot felul de manifestări la care invită artişti din ţară: “Noi facem promovarea României cu mare plăcere şi nu aşteptăm nimic în schimb. Eu obişnuiesc să spun: “Fii tu schimbarea pe care o doreşti în lumea asta”. Aşa că şi noi încercăm să contribuim la schimbarea imaginii ţării. Nu aşteptăm autorităţile din România să o facă, au demonstrat că nu se prea descurcă. Ne-am convins de asta şi la târgul de turism de la Bruxelles. Am văzut reprezentantul României şezând cu mâinile peste piept la “Salonul de vacanţă”, în timp ce României îi făcea cu adevărat reclamă un belgian, care se îndrăgostise de ţara noastră şi şi-a deschis o agenţie de turism în nordul Moldovei”, spune Silvia.

“Eu ştiu că sunt locuri din ţară care dacă ar fi cunoscute şi dacă am aduce turişti la ele în ţară, străinii ar gândi altceva despre români şi şi-ar schimba părerea”, crede Daniel. Deocamdată, s-au gândit să le arate belgienilor cât de frumoşi sunt tinerii români şi ce port extraordinar au ţăranii. Pentru asta, organizează cel puţin două evenimente pe an – unul de Ziua României şi, de câţiva ani, altul de Ziua Iei, explică Silvia. “De 1 Decembrie e chiar o atmosferă deosebită şi parcă toată lumea simte nevoia să vină să joace Hora Unirii la monumentul reprezentativ al Bruxelles-ului. Anul trecut, la Atomium era plin de români, mulţi îmbrăcaţi în port popular. A şi coincis momentul cu protestul celor de la Roşia Montană şi foarte mulţi au venit la noi. A fost un succes foarte mare şi toţi s-au simţit foarte bine”.

Ia promovează România

În câţiva ani, mai multe ansambluri folclorice au ajuns să susţină spectacole atât la Bruxelles, cât şi la Namur. Anul acesta, de Sânziene, belgienii au sărbătorit Ziua Iei cu tinerii din Ansamblul “Flori mureşene” din Simeria. “Ei au fost invitaţi pentru a sărbători ia românească. Încercăm ca înainte cu câteva zile de 24 iunie, de sărbătoarea de Sânziene, să organizăm tot felul de evenimente, activităţi prin care să determinăm lumea să poarte ie. A ajuns un eveniment de amploare, care este marcat în toate ţările europene, mai ales acolo unde sunt comunităţi mari de români”, spune Silvia. Zece tineri au jucat dansuri tradiţionale româneşti în costumele elegante de pe Valea Mureşului, ţesute cu fir negru pe pânză albă. Unul dintre ei a fost Călin Iov: “A fost un turneu unic, mă gândesc că nu orice ansamblu poate ajunge acolo, la Bruxelles. Eu sunt mulţumit de ce s-a întâmplat, am reprezentat ţara cu succes, aşa că sperăm că vom mai fi chemaţi”. Zece tineri, deci cinci perechi, au dansat pentru România. “Am avut de-a face cu cei de acolo şi avem acum o altă perspectivă. În primul rând, nu mă aşteptam ca românii să fie atât de patrioţi, având în vedere că unii stau de ani buni în Belgia. A fost o experienţă deosebită. Nu cred că belgienii au o imagine foarte bună despre noi, dar cred că am reuşit să schimbăm ceva în vizita care a durat trei zile, dintre care în două am avut reprezentaţii”, povesteşte şi Mădălina Dumitru.
De la manifestările româneşti care au avut loc la Citadelle de Namur şi la Biserica “Sfânta Patrascheva” nu au lipsit cozonacul, brânzoaicele şi prăjiturile tradiţionale româneşti.

Planuri de viitor

Tinerii din Simeria s-au descurcat atât de bine, încât au primit o nouă invitaţie ca, în această toamnă, să se reîntoarcă pentru spectacol în Belgia. “Am făcut totul pe resurse proprii, cazare, mâncare şi a fost greu să selectăm doar 10 copii, dar nu e totul pierdut, pentru că, în octombrie, vom avea un mare festival de folclor: “Festivalul românilor din Bruxelles”. Aici sperăm să vină tot ansamblul – vor fi două zile de spectacole susţinute de cinci ansambluri folclorice, cântăreţi şi solişti vocali din România. Încercăm să acoperim toate zonele ţării, am lansat deja invitaţia pentru cei din Simeria, dar ei au un costum în alb-negru, ceilalţi tineri îi vrem cu costume mai colorate, ca să prindă culoare şi festivalul”, glumeşte Silvia Olari, care face parte din “Diaspora Progresistă – Romanian Open Society Abroad” (DP-ROSA). Organizaţia nu promovează doar o altfel de imagine a României în Belgia, dar se implică şi în activităţi caritabile, precum “Moş Crăciun din diaspora”, în urma cărora se trimit în ţară pachete pentru copiii săraci. În plus, “diaspora” susţine şi câteva manifestări care au loc în ţară, la Simeria, precum Festivalul EcoFest Junior sau “Lumea poveştilor”.

Este doar încă un motiv pentru a reveni în ţară, după cum recunoaşte Silvia: “România trebuie promovată şi dacă nu o facem noi, care suntem acolo, nu are cine. Eu sunt foarte mulţumită când pot vorbi despre România şi pot arăta lumii ceea ce suntem. Eu zic că vin în România să mă încarc cu energie pozitivă. O fi şi acolo, în Belgia, dar poate că nu am descoperit-o eu. Acasă nu este un loc, este un sentiment”.

About Laura Oană