Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a scos la ofertă pentru concesionare mai multe perimetre miniere. Două dintre acestea sunt în judeţul Hunedoara. Este vorba de Certej Nord şi Troiţa Piţiguş.
Decizia autorităţilor române a provocat imediat o reacţie dură din partea organizaţiei Mining Watch. Aceasta condamnă noile concesionări pe motiv că tehnologia folosită în proiectele de minerit foloseşte cianuri.
În plus, spun cei de la Mining Watch, nu a fost organizată o dezbatere publică privind oportunitatea dezvoltării monoindustriale a unor regiuni ale ţării. “ANRM profită de lipsa unei strategii privind resursele minerale naţionale asumate de opinia publică din România. Aceste concesiuni miniere urmează să fie atribuite fără informarea prealabilă sau consultarea comunităţilor locale. În total, aproximativ 15.000 de cetăţeni vor fi afectaţi în mod direct de aceste concesiuni. Cu toate acestea, publicul este privat de informaţii corecte şi din surse independente privind impactul proiectelor de minerit la suprafaţă sau privind negocierile dintre statul român şi companiile miniere”, se arată într-un comunicat al Mining Watch România.
Arii protejate, neprotejate?
În plus, spun cei de la Mining Watch, oferta de concesionare a perimetrelor miniere nu ţine cont de suprapunerea acestora peste ariile naturale protejate. “În cazul perimetrelor Troiţa Piţiguş şi Certej Nord, acestea se suprapun în totalitate peste situl Natura 2000 – SPA Munţii Metaliferi, ceea ce face imposibilă, în cazul dezvoltării unor proiecte miniere, conservarea speciilor protejate sub Directivele Habitate şi Păsări”, spun activiştii. ANRM a anunţat un concurs public de oferte pentru concesionarea a 24 perimetre pentru activităţi de explorare a diferitelor zăcăminte în România, Mining Watch România este o reţea de monitorizare creată pentru optimizarea eforturilor de supraveghere, planificare şi intervenţie a societăţii civile şi a comunităţilor locale cu privire la activităţile miniere din România. Reţeaua desfăşoară activităţi de monitorizare şi analiză a proiectelor miniere propuse în ţara noastră şi derulează acţiuni de advocacy pentru a influenţa factorii de decizie astfel încât comunităţile locale din România să aibă un cuvânt de spus în conturarea propriului viitor.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.