Asigurarea RCA poate ajunge la 1.000 de euro

Articolul a fost vizualizat de 2,185 ori

E adevărat, cu un RCA toţi suntem datori. Numai să fie ieftin. Din păcate, previziunile experţilor în materie de asigurări sunt extrem de sumbre: condiţiile existente în piaţă duc spre o mărire a  preţului asigurării auto obligatorii în România cu până la de zece ori preţul actual.

rcaMotivul este evident. Sumele pe care firmele de asigurare sunt obligate să le plătească, mai ales în ceea ce priveşte daunele morale pentru familiile victimelor din accidente rutiere, nu mai pot fi acoperite de încasări la actualul nivel de preţ. Un scenariu deloc fantezist, care ia în calcul ca şi comparaţie situaţia din Italia, arată că prima medie pentru o poliţă RCA poate urca până la 1.000 de euro, faţă de 100 de euro cât e în prezent în România. Directorul Fondului pentru Victimele Străzii, Sorin Greceanu, avansează pentru economica.net un scenariu deloc fantezist care ar putea presupune, într-o primă fază, scumpirea de până la zece ori a primei medii pentru poliţele de asigurare civilă auto. Potrivit acestuia, un asemenea nivel de preţ nu ar putea fi susţinut de români, ale căror venituri medii anuale nu depăşesc 4.500 de euro, fapt care va conduce la o creştere a numărului de maşini fără asigurare.

Tinerii, primele “victime” ale RCA

“Pericolul acesta există deja, iar acest fenomen poate fi observat în categoria şoferilor tineri, unde nivelul primelor a crescut atât de mult în funcţie de daunalitatea acestei categorii de vârstă, încât asistăm la din ce în ce mai frecvente tentative de a obţine prime ceva mai suportabile prin transferul respectivelor vehicule în proprietatea unor persoane cu vârste mai înaintate şi prin alte metode, care şi ele sunt chiar mai apropiate de falsul în declaraţii şi de tentativa de înşelăciune”, continuă directorul FPVS pentru economica.net.

Despăgubiri mai mari cu 71 la sută

Cele 11 companii româneşti autorizate să vândă RCA au plătit, în primele trei luni ale acestui an, despăgubiri pentru vătămări corporale şi deces în valoare de 133,99 milioane lei, în creştere cu 71% faţă de trimestrul I al anului 2013. Acestea au reprezentat 25% din totalul despăgubirilor plătite în baza poliţelor RCA, arată cifrele ASF. În total, asigurătorii români au plătit daune de 496,95 milioane lei pe linia RCA (40,6% din totalul despăgubirilor plătite în România), cu 4% mai mult decât în perioada similară din 2013.

Tags: , ,

About Adrian Sălăgean