Raportul Comisiei Europene privind protejarea intereselor financiare ale UE pe anul 2013, publicat la finele săptămânii trecute, plasează România printre ţările cu cea mai intensă activitate de fraudare a fondurilor comunitare înregistrată anul trecut. Ca număr de nereguli catalogate ca frauduloase, România are 109 şi este depăşită doar de Italia (302), apoi urmată de Bulgaria (97) şi de Polonia (91). Din cauza acestor fraude, România a suferit corecţii financiare de 285 de milioane de euro în anul 2013, în creştere faţă de 2012. În anul 2013, cele mai mari corecţii financiare au primit Spania (717 milioane de euro) şi Italia (382 de milioane de euro), urmate de România, reiese din raportul Comisiei Europene.
Cele mai multe fraude – în agricultură
Dintre neregulile constatate în absorbţia fondurilor europene, România a raportat în anul 2013 un total de 109 nereguli de natură frauduloasă: 60 la agricultură, 23 la politica de coeziune şi 26 la cele de preaderare. Sumele implicate în fraudele raportate de România se ridică la 36,5 milioane de euro. Cele mai mari sume implicate în nereguli frauduloase sunt la politica de coeziune – circa 23 de milioane de euro.
Cea mai mare parte a corecţiilor suferite de România în anul 2013 se referă la banii din Fondul Social European (FSE), unde sancţiunea se ridică la 219 milioane de euro. Din FSE este finanţat în primul rând Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), dar şi Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA).
Sold negativ şi în 2013 în raport cu UE
În anul 2013, România a absorbit fonduri europene de peste 5,5 miliarde de euro, dar a contribuit la bugetul UE cu 1,5 miliarde de euro, rezultând un sold pozitiv de patru miliarde de euro, potrivit Programului de convergenţă al Guvernului. Raportat la acest sold, corecţiile financiare reprezintă circa 7,1%.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.