În urmă cu aproape o lună, pescarii de pe Cerna semnalau Gărzii de Mediu, prin intermediul presei, poluarea Cernei cu substanţe necunoscute.
În tot acest timp, autorităţile au întocmit procese verbale şi rapoarte fără să înlăture sursele de poluare şi încercând să găsească un ţap ispăşitor care să fie tras la răspundere în locul adevăraţilor vinovaţi.
Peste 2.500 de tone de deşeuri periculoase cu conţinut ridicat de plumb au fost plimbate prin Hunedoara, timp de şase luni.
Politicienii leagă frăţie de plumb cu interlopii
Deşeurile au fost aduse de la o firmă din Copşa Mică, societate care produce elemente pentru acumulatori. Pentru fiecare tonă de deşeu ridicat de la societatea Rombat, firma CTA Iron Steel din Oţelu Roşu, prima verigă pe “calea plumbului” a primit circa 25 de euro. Oficial, în acte, deşeurile au avut ca destinaţie firma Minprod 2005, din comuna Şoimuş, controlată de fostul director adjunct al Minvest, Marius Crăciun. Până recent Crăciun a fost asociat în această firmă cu subsecretarul de stat Daniel Andronache, personaj influent în PSD Hunedoara. Surse din apropierea afaceriştilor implicaţi în scandal susţin că zgura periculoasă nu a ajuns niciodată la Şoimuş, fiind transportată direct în zona Hunedoarei. Aceleaşi surse susţin că există ilegalităţi şi în ceea ce priveşte transportul materialelor de la Copşa Mică la Hunedoara. Oficial, acestea au fost cărate de un transportator autorizat, firma Alex & Alex din Orăştie. În realitate, o parte dintre deşeurile periculoase au fost cărate cu maşinile firmei Auto Trading Corporation INC SRL, aparţinând unuia dintre menbrii lumii interlope din Hunedoara, Gabriel Deac, inculpat în dosarul “Hidra” şi implicat în alte scandaluri legate de traficul ilegal cu fier vechi. Acelaşi Gabriel Deac a cumpărat deşeurile de la firma din Oţelu Roşu, cu intenţia de a le prelucra şi a extrage din ele plumb sau pentru a le transforma în concentrat de plumb.
Şase luni de poluare ignorate de autorităţi
O parte dintre deşeurile de plumb au fost transportate pe platforma industrială de la Zlaşti, unde funcţionează o staţie-pilot de prelucrare a nisipurilor auro-argintifere. Această staţie aparţine unui alt personaj controversat din Hunedoara, Gheorghe Rusu, zis “Romică”, aflat momentan în arest preventiv sub acuzaţia că i-ar fi dat mită un autoturism comisarului Traian Berbeceanu. La staţia din Zlaşti au fost prelucrate ilegal circa 2.200 de tone de deşeuri periculoase, conform rapoartelor Gărzii de Mediu. Pe de altă parte, reprezentanţii APM Hundoara au informat că instalaţia de prelucrare aparţinând firmei Mineco HD din Zlaşti nu deţine autorizările pentru prelucrarea deşeurilor sau concentratelor de plumb.
Resturile de zgură rămase în urma prelucrării primare de la Zlaşti au fost transportate de către Gabriel Deac într-o locaţie închiriată de Minprod de la firma Casito şi situată pe platforma fostului combinat siderurgic, în apropierea locului numit “Poarta Zgurii”. Aici s-a încercat o spălare şi îmbogăţire a zgurilor cu ajutorul unei instalaţii al cărei proprietar era aceeaşi firmă Minprod controlată de pesedistul Marius Crăciun. Gabriel Deac s-a înţeles cu administratorul firmei Leinad Marketing să presteze serviciul de prelucrare a deşeurilor în vederea îmbogăţirii acestora în plumb. Acest proces a avut loc pe terenul de lângă “Poarta zgurii”, fără autorizaţii legale şi fără nicio măsură de prevenire a poluării. Mai mult decât atât, apa necesară în procesul tehnologic era luată direct din Cerna şi deversată tot în râu.
Garda de Mediu nu vede şi nu ştie
Un prim control al Gărzii de Mediu Hunedoara nu a depistat nicio poluare majoră. Firma Leinad Marketing a fost amendată contravenţional, inspectorii încercând să muşamalizeze cazul. La două săptămâni după primul control, la presiunile presei, Garda de Mediu reia controalele şi solicită APM să facă măsurători privind poluarea solului şi a apelor. Rezultatul este mai mult decât îngrijorător. Concentraţia de plumb din sol depăşea de peste 800 de ori limita maximă admisă. Din acest moment, autorităţile au început să întocmească rapoarte şi procese verbale. Au fost aplicate sancţiuni modice firmelor implicate, fără ca marfa să fie confiscată sau să se dispună înlăturarea substanţelor periculoase. La o lună de la descoperirea poluării, Hunedoara continuă să fie otrăvită sub privirile calme ale Prefecturii şi Gărzii de Mediu.
A se vedea traseul proprietarilor materialului ,destinatia lui autorizarile si de cand !
A se pune intrebarea cui foloseste de ce doar acum informatia a fost data in presa si e suficient ! Trist ca o localitate sa fie pusa in pericol !
Triste si incorecte anumite atitudini !