Vacanţe pentru toate buzunarele, la final de vară

Articolul a fost vizualizat de 2,257 ori

Pe măsură ce sezonul vacanţelor se apropie de sfârşit, în oferta agenţiilor de turism se înmulţesc biletele cu preţuri accesibile, pe care şi le-ar putea permite şi hunedorenii cu venituri modeste şi buget de concediu limitat. Pentru cei fideli litoralului românesc, se vor lansa în curând programele “Litoralul pentru toţi” şi “Zile gratuite de vacanţă”, iar cei care îşi doresc să se relaxeze pe plajele din străinătate pot “vâna” ofertele de tip last minute, disponibile prin agenţiile de turism.

După data de 20 august, pentru aceleaşi servicii, turiştii vor plăti cu aproximativ 20% mai puţin decât în miezul verii. Norocoşii, însă, pot găsi oferte cu reduceri şi mai însemnate. Ceea ce trebuie să facă aceia care nu vor să spună “pas” concediului anul acesta este să se adreseze unei agenţii de turism, pentru a găsi oferta “croită” pe măsura buzunarului lor şi potrivită cu preferinţele de călătorie pe care le au.

Oferte avantajoase pe litoralul românesc

După 20 august scad cu cel puţin 20 la sută preţurile sejururilor la mare, atât în ţară cât şi în Turcia sau Grecia

După 20 august scad cu cel puţin 20 la sută preţurile sejururilor la mare, atât în ţară cât şi în Turcia sau Grecia

Agenţii de turism din Hunedoara au început să primească ofertele din cadrul programelor “Zile gratuite de vacanţă” şi “Litoralul pentru toţi”. Ei mărturisesc că hunedorenii sunt foarte receptivi la aceste oferte şi că zilnic trec pragul agenţiilor de turism pentru a se interesa de ele. “Zile gratuite de vacanţă” este programul prin care hotelierii oferă şase sau chiar şapte nopţi de cazare la preţ de cinci. Astfel, potrivit Zenaidei Moşneag, reprezentanta unei agenţii de turism din Deva, iubitorii de mare s-ar putea bucura de şase nopţi de cazare la un hotel de trei stele din Mamaia, cu masă în regim all inclusive, pentru 790 de lei de persoană, cât ar costa, în mod normal, un sejur de cinci nopţi. Cei care aleg o staţiune mai puţin pretenţioasă, cum ar fi Jupiter, se pot caza şase nopţi într-un hotel de 3 stele, fără mese incluse, la preţ de cinci, plătind puţin peste 250 lei de persoană. Potrivit agenţilor de turism, programul “Litoralul pentru toţi” are, de obicei, oferte şi mai avantajoase, dar cele pentru finalul verii 2014 urmează să fie lansate în aceste zile.

Toamna scad preţurile şi pentru turismul balnear

Odată cu apropierea toamnei, nu scad doar preţurile vacanţelor la mare, ci şi cele ale sejururilor în staţiunile balneoclimaterice. “Avem o ţară frumoasă, cu locuri ce au proprietăţi terapeutice extraordinare. În extrasezon, şi preţurile biletelor în staţiunile balneo se reduc considerabil. Cu un buget de aproximativ 700 de lei, poţi găsi cazare timp de şase – şapte nopţi, la un hotel de trei stele dintr-o staţiune balneoclimaterică, la care se adaugă şi câteva proceduri terapeutice”, afirmă Tania Jitaru, reprezentanta unei agenţii de turism din Hunedoara.

Vacanţe accesibile în Grecia, la final de vară

Şi cei care doresc să îşi petreacă vacanţa peste hotare au şansa să găsească o ofertă convenabilă, dacă sunt dispuşi să îşi amâne plecarea pentru finalul lunii august sau începutul lunii septembrie. “Cele mai bune oferte sunt pentru Grecia. De exemplu, un sejur de şase nopţi în cea mai mare staţiune de pe Riviera Olimpului, Paralia Katerini, cu masă în regim de demipensiune şi cu transport cu autocarul inclus costă 219 euro de persoană. Pentru încă 100 de euro, se beneficiază de masă în regim all inclusive”, arată Zenaida Moşneag.

Ofertele “last minute”, pentru cei norocoşi şi hotărâţi

Tot în extrasezon sunt mai frecvente şi ofertele “last minute”. “Aceste oferte pot fi foarte avantajoase, dar sunt pentru clienţii hotărâţi. Vii în agenţie şi găseşti o oferă cu plecare peste două zile. O iei sau nu. Peste câteva ore, ai toate şansele să nu o mai găseşti”, declară Tania Jitaru. Potrivit agentului de turism, aceste reduceri sunt oferite de către hotelierii care se trezesc la un moment dat cu câteva camere goale şi preferă să coboare preţul decât să le păstreze aşa. Numărul de locuri este, prin urmare, limitat, iar preţurile sunt tentante. În aceste cazuri, se oferă uneori transport gratuit cu autocarul sau transport cu avionul scutit de taxe de aeroport, la înţelegerea dintre hotelieri şi operatorii de transport cu care aceştia lucreză. Sejururi la preţuri rezonabile se mai oferă şi în Bulgaria şi pe litoralul turcesc scăldat de Marea Egee.

Cine nu are bătrâni, să-şi cumpere

Turcia mediteraneană sau plajele din Italia, Spania sau Portugalia sunt destinaţii mai scumpe în orice perioadă. Există totuşi o variantă să călătoreşti în astfel de locaţii şi cu bani mai puţini, luând un senior cu tine. În luna septembrie, persoanele cu vârste peste 55 de ani pot beneficia de un sejur de o săptămână în Spania, cu demipensiune, bilet de avion şi o excursie incluse, pentru 375 de euro. De acelaşi preţ se bucură şi cei care îi însoţesc în vacanţă, indiferent de vârsta pe care o au.

Rezervări timpurii, pentru la anul

Celor care nu îşi mai găsesc vacanţa potrivită anul acesta, agenţii de turism le recomandă să profite de ofertele “early booking” (rezervare timpurie – n.r.) pentru 2015. “Avem promisiuni că ofertele pentru anul următor se vor lansa imediat după 15 august. Cei care pot şti de acum când vor avea concediul la anul şi sunt dispuşi să investească în vacanţa următoare îşi pot achiziţiona biletele pentru orice destinaţie şi orice perioadă din anul 2015 cu reduceri de până la 40%. Aceste reduceri pentru rezervare timpurie se oferă până prin luna martie, dar cu cât rezervarea este făcută mai târziu, cu atât scade şi reducerea”, explică Zenaida Moşneag.

Avantajele călătoriilor în extrasezon

Un concediu în extrasezon nu prezintă doar avantajul unui preţ mai mic. “De multe ori, pe litoral, vremea este mai stabilă şi apa este mai caldă la începutul lunii septembrie decât în luna iulie. În plus, la final de sezon, eşti ferit de problemele cauzate de supraaglomerare. În mijlocul sezonului, din cauza cererii foarte mari, se întâmplă uneori ca hotelierii să vândă mai multe locuri decât au disponibile. În aceste situaţii, turiştii, puşi în faţa faptului împlinit, trebuie să accepte să se cazeze la alt hotel decât cel pentru care au optat sau să petreacă jumătate din sejur la o unitate de cazare, apoi să se mute la alta. Sigur, nu li se pot oferi servicii la standarde mai coborâte decât cele pentru care au plătit, dar poate fi enervant să fii pus într-o astfel de situaţie.”, declară Tania Jitaru.

About Doriana Matei