Lubeniţa sau pepenele roşu

Articolul a fost vizualizat de 3,956 ori

Este vară, este cald afară şi nu lipsit de importanţă, este anotimpul fructelor şi legumelor, este sezonul în care trebuie să profităm din plin de toate beneficiile oferite de natură. 
lebenitzaÎn acest număr voi prezenta beneficiile pepenelui roşu.

Pepenele roşu aparţine familiei cucurbitaceae şi îşi are originea în deşertul Kalahari, de unde s-a răspândit în toate zonele cu climă caldă. Planta este cunoscută de foarte multă vreme (cu circa 1.500 ani înainte, iar din secolul al XlV-lea în Europa). Pepenele roşu se cultivă pentru fructele sale, care se consuma în stare proaspătă, şi este foarte apreciat pentru conţinutul în diferite vitamine (A, B, C, PP), săruri minerale (de K, P, Ca, Fe), precum şi un conţinut ridicat în zaharuri. Este considerat o plantă rezistentă la secetă. Rădăcinile se refac greu dacă se rup, de aceea cultura se înfiinţează prin semănare direct în camp. Tulpina este ramificată, cu o lungime de 3-4 m şi acoperită cu perişori. Frunzele sunt adânc sectate, mari, acoperite cu perişori ca şi tulpina, ca o adaptare a plantei la secetă.

Indiferent de culoare (roşu – numit popular lubeniţă – sau galben, cunoscut şi sub denumirea de melon), pepenele este o sursă esenţială de vitamina A şi de potasiu, nutrienţi ce păzesc sănătatea ochilor, reglează tensiunea arterială, prevenind accidentele vascular-cerebrale, şi susţin sistemul muscular, preîntâmpinând pierderea de masă osoasă şi osteoporoza. Acest fruct de sezon conţine foarte multă apă şi o cantitate infimă de calorii. Aşa că un alt avantaj este că ajută corpul să se hidrateze şi îl detoxifică (fiindcă apa pe care o furnizează miezul, fie el roşu sau galben, se elimină rapid, luând cu ea toxinele din organism).

Elementul nutritiv de bază, în cazul pepenelui roşu, este licopenul, un pigment natural care dă culoarea specifică miezului şi care are un puternic efect antioxidant (combate radicalii liberi, “responsabili” cu procesul de îmbătrânire).

Întrucăt conţine multă apă, pepenele roşu reglează funcţia renală şi previne formarea pietrelor la rinichi. Din acelaşi motiv, nutriţioniştii îl recomandă şi în curele de detoxifiere, soldate cu pierderea în greutate, cu revigorarea tuturor organelor şi cu un ten mai luminos.

Pepenele roşu conţine şi fibre care stimulează digestia şi împiedică stocarea grăsimilor, preîntâmpinând creşterea valorilor tensiunii arteriale şi instalarea aterosclerozei (depunerea de grăsimi pe vasele sangvine, până la înfundarea lor).

Pepenele roţu este foarte bogat în citrulină, un aminoacid folosit de către organism pentru crearea unui alt aminoacid – arginina – utilizat pentru eliminarea amoniacului din organism şi pentru producerea de oxid nitric. Oxidul nitric nu numai că relaxează vasele de sânge, ducând la scăderea presiunii sângelui, ci este şi component al medicamentului Viagra folosit pentru prevenirea disfuncţiilor erectile.

Se recomandă a fi consumat pe stomacul gol, sau mai exact intre mese, iar în curele de detoxifiere se consumă doar lubeniţă, una sau mai multe zile. Are şi o contraindicaţie, dat fiind conţinutul mare de apă şi diureza care o induce, şi anume, la persoanele cu insuficienţă renală avansată.

Tags: ,

About Dr. Bianca Fărcaş