Eşti devean şi ai acasă un câine? Ei bine, administraţia locală îţi pregăteşte o surpriză, de fapt, una mai mare şi încă nouă mai mici. Este vorba de locuri de joacă pentru câini, spaţii unde proprietarii îşi pot aduce patrupedele pentru o plimbare fără lesă şi câteva ore de socializare. Parcul principal va fi amenajat, în Deva, peste drum de ştrandul municipal, iar alături va exista şi un loc special pentru tinerii pasionaţi de skate.
Terenul de skate va avea circa 1.000 de metri pătraţi, iar cel pentru câini va fi de cinci ori mai mare. Iniţiativele autorităţii locale se află deja pe masa arhitecţilor: “Am văzut peste tot în Europa asemenea parcuri unde câinii se pot juca liberi, fără a deranja trecătorii. Vrem să venim şi noi în sprijinul proprietarilor de căţei şi să le punem la dispoziţie spaţii amenajate special pentru joacă şi dresaj”, spune primarul Petru Mărginean. Administraţia are în plan un parc mai mare în apropierea centurii Devei, lângă benzinăria Mol şi alte câteva mai mici, în nouă locaţii. Locurile de joacă pentru căţei sunt de fapt un vis al arhitectului şef al Devei, Angela Kalauz: “Încercăm să îndeplinim un vis mai vechi al iubitorilor de căţei, care înseamnă un loc de joacă şi socializare pentru căţei, va fi însă şi un loc de socializare pentru stăpâni. La urma urmei, un asemenea loc nu e doar pentru socializarea câinilor, ci şi a proprietarilor, un spaţiu unde poţi să stai la masă, să bei un suc. Parcul o să fie dotat cu fel de fel de obiecte pentru agilitatea căţeilor, pentru dresaj, o să fie o împrejmuire pentru protecţie, locuri de parcare pentru stăpânii care vin cu maşina acolo cu căţeii. Este un loc prin care încercăm să aducem mai multă civilizaţie în oraş. Sigur că va fi dotat cu băncuţe, coşuri pentru gunoi, mănuşi pentru curăţarea locului chiar de către proprietarul patrupedului”. În Deva, mai există un singur loc amenajat special pentru dresaj, dar este o zonă privată, într-o curte a unui clădiri din Piaţa Unirii. Odată amenajate spaţiile, Deva va fi primul oraş hunedorean care va avea parcuri publice pentru câini.
Locuri de încins joaca
Dacă parcul pentru adolescenţi va avea mobilier pentru skate, locul de joacă al patrupedelor va conţine rampe diverse, bârne sau cauciucuri suspendate prin care căţeii pot sări: “Câinilor le va plăcea să alerge sau să se joace, dar pot fi învăţaţi şi elemente de dresaj. Este destul de mare ca să se poată organiza aici tot felul de acţiuni, precum târguri de adopţii, activităţi de dresaj sau mici concursuri”, explică Angela Kalauz. Va fi un loc destinat câinilor de talie mare, iar pentru căţeii mici ne-am gândit să amenajăm în cartiere locuri mai mici de 50 de metri pătraţi. Asemenea spaţii au fost identificate până acum, în Deva: pe Aleea Romanilor, în faţa blocului 8; pe Aleea Transilvaniei, în spatele blocului 7; pe strada D. Zamfirescu, în spatele blocului C7; pe Aleea Păcii, lângă Şcoala generală Andrei Şaguna; pe Aleea Independenţei, lângă blocul E22B; Pe strada Bejan, în spatele blocului 67; pe strada Ion Creangă, în spatele blocului 25; în Aleea Panseluţelor, în spatele blocului 30 şi lângă Biserica Baptistă. Unele locaţii vor avea chiar două asemenea spaţii amenajate, spune arhitectul şef al Devei: “Anul acesta nu ştiu dacă se vor găsi finanţări, pentru că este prinsă în buget doar proiectarea acestor spaţii. Vom ţine cu dinţii ca ele să fie făcute şi cred că la anul le vom vedea amenajate în teren. Probabil că spaţiul mare va avea nevoie şi de îngrijitori. Chiar în vecinătate – studiul de fezabilitate este deja întocmit pentru Parcul de skate – vor fi circa o mie de metri pătraţi alocaţi pentru adolescenţi, care au şi ei nevoie de un loc unde se pot antrena şi îşi pot consuma energia”.
Regulament de plimbat căţelul
Toate oraşele mari ale României au asemenea parcuri pentru câini, iar amenajarea lor va aduce Devei câteva puncte în plus la capitolul civilizaţie: “În Bucureşti, în parcul din Herăstrău, funcţionează un loc de joacă pentru căţei din 2011. În proiectul DogPark Timişoara, care e dat în folosinţă parţial, va fi şi o construcţie cu locuri de relaxare pentru stăpâni. În Slatina, de exemplu, locul pentru căţei arată foarte frumos, doar că acolo se întâmplă o chestie ciudată – nu este folosit şi este vizitat mai mult de mame însoţite de copii care au gasit un perfect loc de joacă”, spune Angela Kalauz.
Spaţiile vor avea regulamente stricte, iar specialiştii spun că, în întocmirea lor, se ajută de reguli existe în Dog Park-uri din Europa sau America de Nord: “Am studiat diverse regulamente din Paris, Montreal, de la noi din ţară, din Timişoara, Slatina, Bucureşti. În general, sunt reguli pentru a păstra ordinea şi civilizaţia în asemenea perimetre, ca să rămână locul în folosinţă timp de multă vreme, fără distrugeri. Toţi stăpânii trebuie să aibă grijă de căţeii lor – de exemplu, dacă sunt câini agresivi, nu au ce să caute acolo, la fel, dacă sunt femele în călduri. Nu e bine să “agităm” spiritele. Vrem să aducem acolo câini cuminţi, frumoşi, veseli şi stăpâni responsabili şi iubitori”, explică arhitectul şef al urbei.
Regulile din Paris cer proprietarilor care îşi plimbă căţelul într-un parc special amenajat să aibă grijă ca patrupedul să aibă vaccinurile la zi, carnet de sănătate, să cureţe mizeria şi să arunce gunoiul doar în recipientele destinate, câinii trebuie să poarte zgardă, câinii agresivi trebuie scoşi din ţarc la primul semn de violenţă, iar accesul nu este permis puilor sub şase luni. În plus, copiii sub 14 ani trebuie însoţiţi de un adult, este interzis accesul cu recipiente de sticlă, iar însoţitorii de patrupede nu au voie cu niciun fel de hrană în zona unde câinii se joacă liberi.
Eliberarea câinilor din lesă este permisă în timpul zilei, între răsărit şi apus. Regulamentele arată clar că parcurile pentru căţei sunt singurele zone din oraş unde patrupedele se pot plimba fără lesă.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.