După chinezi, retehnologizarea CEH a fost abandonată şi de polonezi

Articolul a fost vizualizat de 1,324 ori

Anunţate pe tonuri festiviste, proiectele de modernizare a instalaţiilor în sectorul minier din cadrul Companiei Energetice Hunedoara au ajuns într-un punct mort. După ce chinezii au dat înapoi, a venit rândul celorlalţi potenţiali investitori, polonezii, să renunţe la această afacere. Totul pare o poveste clasică cu bani şi riscuri majore de recuperare a investiţiei.

retehnologizare cehPolonezii de la consorţiul Kopex – Famur au fost şi singurii participanţi şi, iniţial, au fost declaraţi eligibili, deşi nu au prezentat oferta financiară (dovadă clară de lipsă de intenţie fermă), obligatorie, pe lângă cea tehnică. Fără ofertă financiară, adică fără o schemă clară de finaţare a retehnologizării, proiectul nu avea cum să fie aprobat de autorităţi. “Am trimis o adresă la ANRMAP Bucureşti, să vedem dacă putem continua şi fără oferta financiară. Aproape două luni a durat să vină răspunsul, care a fost defavorabil. Nu puteam să mergem mai departe, pentru că riscam să ajungem la DNA. Sperăm ca în 10 zile să dăm drumul la o altă licitaţie”, a declarat directorul general adjunct al CEH, Nicolae Drăgoi. Practic, este vorba despre un contract de aproximativ 56 de milioane de euro, suma necesară pentru ca la unităţile miniere să fie aduse echipamente performante.

Căutăm investitori. Oferte serioase

Anularea licitaţiei a venit după luni de negocieri între părţi şi amânări de termene, cu vizite deopotrivă în Valea Jiului şi Polonia. În toată această perioadă, polonezii de la Kopex au promis că vor depune şi oferta financiară, dar nu s-au conformat cerinţelor stricte din caietul de sarcini, iar ANRMAP a blocat continuarea procedurii tocmai din acest motiv. Polonezii ar fi trebuit să vină cu utilaje în valoare de 56 de milioane de euro, dar valoarea totală a creditului ce ar trebui acordat pe o perioadă de 10 ani este de 76 de milioane de euro. Pentru retehnologizarea minelor viabile este nevoie de complexe mecanizate, combine de înaintare în cărbune, în steril, dar şi staţii de degazare.

About Adrian Sălăgean