Aşa cum m-am aşteptat, curajosul domn Alin Onu, de la Servus Hunedoara, nu mi-a mai trimis dreptul la replică pe care îşi dorea cu atâta ardoare să-l vadă publicat în REPLICA, în schimb i-a revenit curajul atunci când a văzut pe site-ul nostru că l-am pomenit din nou. Replica sa, pe care o redau exact aşa cum am primit-o, sub forma unui comentariu la articolul de pe site, conţine, desigur, mai multe greşeli: “Daca chiar nu ai ce face, apucate de altceva de facut, mai bine decât sa vezi ce fac alti jurnalisti te-ai apuca de trebuiri mult mai seriosse….”.
Quod Erat Demonstrandum!
P.S. Tot pe site, un coleg binevoitor din presă i-a răspuns lui Alin Onu: “ce sa faci, alin, viata de jurnalist e grele… Dar e si frumos”. Colegul a fost ironic, sper că-i clar pentru toată lumea.
Paul Bîrsan a scris, în Ziarul Hunedoreanului, despre o fată bolnavă de leucemie care este “internată întro o clinică din Italia”. Ştiu că unele publicaţii scriu acum “întro, întrun, dintro”, dar chiar dacă a vrut să scrie aşa, ziaristul tot are un “o” în plus.
Iată cum începe o bârfă din Ziarul Hunedoreanului: “Nu degeaba le zic «nevoi speciale» la problemele pe care le au persoanele cu aceste nevoi”. Cred că bârfa cu pricina a fost scrisă de către un ziarist cu nevoi speciale.
La două săptămâni după ce le-am atras atenţia, reprezentanţii magazinului Real încă nu au corectat reclama care apare în presa locală. De data asta, am găsit-o în Glasul Hunedoarei şi sună la fel de trist: “Toţi copii îl aşteaptă pe Moş Crăciun. Ştiai că la unii dintre ei nu ajunge niciodată?”.
Conform Mesagerului Hunedorean, la Deva a început… patinoarul. Asta reiese din titlul “Start la patinoarul din Deva!”, dat de Sorina Popa unei ştiri. Redactorul şef Sorina Popa pune în continuare virgule între subiect şi predicat: “Persoanele care nu au patine, le pot închiria de aici”. Bine de ştiut!
Rubrica “Info IT” din Mesagerul Hunedorean, semnată de Sebastian Mezei, ne informează: “Există câteva mijloace principale de apărare şi protejare a calculatorului dumneavoastră împotriva viruşilor şi hackerilor. V-am prezentat în numărul trecut firewall-ul, antivirusul, iar aici, urmează celelalte două”. Acestea sunt “Aplicaţii spyware şi setarea browser-ului”. Aşa cum reiese şi din explicaţia autorului, “aplicaţiile spyware” sunt cele care vă “spionează”, care fac buba. Prin urmare, acestea nu sunt mijloace de apărare şi protejare a calculatorului, ci mici programe care fac ravagii în computer.
În acelaşi articol, Sebastian Mezei începe prin a li se adresa cititorilor politicos: “calculatorul dumneavoastră, acţiunile dumneavoastră”, ca la final să-i îndemne să meargă în secţiunea “Tools” a browserului “vostru”. Păi ce facem, domnule Mezei? Ori suntem politicoşi, ori nu mai suntem!?
Servus Hunedoara ne informează: “Consilierii locali deveni, au dat «undă verde» rectificării bugetare în care era cuprinsă şi plata salariilor cadrelor didactice din localitate”. Mă scuzaţi, trebuia să scriu “Servus Hunedoara, ne informează”, dar nu pot face asta, pentru că eu ştiu să scriu româneşte corect…
De asemenea, mai aflăm că “la dezbaterile din sala de şedinţe, au participat mai mulţi lideri de sindicat”. Şi la articolul ăsta au “luat parte” prea multe virgule, zic eu.
“Ieri, la Spitalul «Alexandru Simionescu» din municipiul Hunedoara, au fost efectuate, în premieră, cu sprijinul unei echipe medicale din Timişoara, primele operaţii de înlocuire a articulaţiilor de genunchi, adică, fixarea de proteze la genunchi”, scria, vineri, Mesagerul Hunedorean. Pe mine mă distrează hipercorectitudinea celor de la Mesagerul; problema e că de multe ori le face mai mult rău decât bine, ca de exemplu acum, când au pus o virgulă în plus. S-or fi gândit că printre atâtea virgule, una în plus o să fie mai greu de observat. Sau nu s-or fi gândit, au pus toate virgulele, ca să fie siguri că-i bine. Nu a fost bine, din păcate.
“S-au dat 10 milioane pentru primării”, ne informează Carmen Cosman, în Mesagerul Hunedorean. Titlul ăsta sună la fel de aiurea ca şi exprimările oamenilor care mereu aşteaptă ceva de la stat: “Să ni se dea”, “să ni se facă”, “ni s-a spus că vom primi” şi aşa mai departe. S-au dat 10 milioane – de oameni? – de trei ori peste cap şi s-au transformat în bani pentru primării?
Sorina Popa ne spune, în Mesagerul Hunedorean: “Timiş s-a ţinut de promisiune: Heliport la Haţeg”. O fi vreun heliport sfânt ori sfinţit, de l-a scris cu majusculă?
Rubrica “Meridiane” din Mesagerul Hunedorean, adică pagina cu materiale “de umplutură”, ne povesteşte despre o prezentatoare TV care a apărut beată în direct. “Huffington Post a lansat un sondaj de opinie, peste 63 la sută dintre respondenţi, considerând că prezentatoarea era «categoric» sub influenţa alcoolului”.
- 1. Cine-i Huffington Post, că poate nu toţi cititorii Mesagerului au auzit de această publicaţie?!
- 2. “63 la sută dintre respondenţi, considerând”? Virgulă, pusă, aiurea!
Ziarul Hunedoreanului ne anunţă: “Ceşte preţul la gaz”. Din fericire, ştirea e valabilă doar pentru agenţii economici, pentru că la consumatorii casnici, preţul nu “ceşte”, rămâne la fel. La fel de mare, vreau să zic, dar tot e bine că nu mai “ceşte”.
A, şi dacă vă întrebaţi de când “ceşte” preţul, vă spun tot cei de la Ziarul Hunedoreanului: “de la 1 ianuarire”.
Tot din Ziarul Hunedoreanului: “în timp ce unii părinţi să luptă să adopte un copil […]”. Era mai simplu să fi scris “unii părinţi luptă să adopte” – v-ar fi scăpat de încurcătură!
Rubrica “Glasul femeii”, din Glasul Hunedoarei, le învaţă pe femei cum să se spele corect pe cap şi mai ales: “Cum ţi sub control tenul gras”. Ai naibii ziarişti, n-ar scrie un articol cu titlul “Cum să SCRII corect”! Eu am tot încercat să-mi “educ” colegii, dar cei mai mulţi se supără şi consideră că am ceva cu ei, nu cu faptul că ei scriu execrabil.
Titlu de editorial din Servus Hunedoara, semnat de Iulian Stroia: “Mircea Geoană a fost «mazilit». Pe când Victor Ponta ?”. În primul rând, înaintea semnelor de punctuaţie nu se lasă spaţiu. Vedeţi, eu când pun o virgulă, nu las spaţiu înaintea ei, ci doar după. La fel şi cu semnul exclamării! Credeţi că procedez altfel atunci când pun semnul întrebării? Nu.
În al doilea rând, titlul pare neterminat: Geoană a fost mazilit, pe când Victor Ponta… nu? Corect ar fi fost :”Geoană a fost mazilit. Pe când şi Victor Ponta?” sau “Victor Ponta, pe când?”. Hai, că nu-i aşa de greu!
O ştire din Servus Hunedoara începe aşa: “«Densusienii. Corespondenţă», lansată, acasă”. Sigur aţi folosit toate virgulele din calculator? Şi vedeţi că le zice “Densuşieni”, cu “ş”.
Să corectaţi bine!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.