Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,474 ori

Cum am lipsit câteva zile de la birou, cum m-am trezit cu căsuţa de e-mail plină de spam. Pentru fericiţii care nu ştiu, mesajele spam sunt acele mesaje nesolicitate, pentru primirea cărora destinatarul nu şi-a dat acordul. Adică tu nu eşti interesat de un produs sau un serviciu, dar cineva, un site pe care ţi-ai făcut cont, ţi-a vândut adresa de e-mail, la grămadă cu alte câteva sute sau mii de adrese, iar cel care a cumpărat “pachetul” de adrese îşi trimite ofertele, că poate “pici de fraier” şi cumperi ceva de la el.

spam

Un astfel de mesaj are ca subiect: “Te vrem şi mai frumoasă cu … Cosmetics | Pentru Bărbaţi avem ochelari de soare -70%”. Va să zică, dacă eu aş fi femeie – dar nu sunt! –, m-aţi vrea şi mai frumoasă, iar bărbaţilor orbiţi de frumuseţea mea le vindeţi ochelari de soare – că la soare se vor putea uita, dar la mine, ba!?
Asta-mi aduce aminte de anunţul acela care spunea: “Tânără drăguţă, blondă, sexy, fără obligaţii, 90-60-90, picioare 1,20 m, plină de viaţă, pătimaşă, exotică, misterioasă, amatoare de senzaţii tari, vând tractor”. Cam aşa şi ăştia, cu cosmeticele care fac femeia şi mai frumoasă şi ochelarii de soare pentru bărbaţii (pardon, Bărbaţii, cu majusculă!) orbiţi de frumuseţea femeilor. Sau ceva.

te vrem mai frumoasa

Tot între mesajele nesolicitate am dat şi peste unul trimis de “Macovei Preşedinte”, cu subiectul: “Klaus Iohannis – un candidat slab, care nu a dovedit încă nimic în politica naţională şi internaţională”. Nu mă prea pricep eu la politică, dar atunci când vrei să candidezi la preşedinţie, cred că se cade să faci un pic de brainstorming şi să te întrebi care sunt atuurile tale, cu ce vii în plus faţă de contracandidaţi, apoi să alegi cel mai important atu şi să-l “scoţi în faţă”, să te lauzi cu el peste tot. Ce face, în schimb, candidatul la preşedinţie Monica Macovei? Trimite un mesaj în care nu spune nimic despre ea, dar îşi atacă principalul contracandidat. Asta spune multe despre câte şanse are, de fapt, Klaus Iohannis la alegerile din iarnă. Dacă se lansează candidaturi doar ca să aibă cine să-l critice pe neamţul din Sibiu, înseamnă că omul are şanse.

macovei presedinte

Ultimul mesaj spam primit (au fost mai multe, dar le-am selectat pentru voi pe cele mai interesante) vine de la nişte vânzători de saltele care ar fi trebuit să se ocupe de vândut saltele şi nu de trimis mesaje nesolicitate. Spicuiesc: “O saltea bună a cărui raport calitate/preţ este optim”. M-aş fi mirat să încercaţi să-mi vindeţi o saltea proastă sau “aproape bună”, zău.
“BONUS Cearşeaf Elastic”; nu ştiu cine v-a învăţat să scrieţi cuvintele cu literă mare la început, dar nu faceţi bine ce faceţi. Şi nu se spune “cearşeaf”, ci “cearşaf”. Că-l pronunţăm noi “cearceaf” e altceva, de scris nu se scrie niciodată “cearşeaf”, aşa cum nici “şeaorma” nu se scrie cum se aude prin Bucureşti.

saltea a carui raport

cearseaf

Şi, în cele din urmă, cel mai savuros text din tot mesajul: “Practice şi uşor de utilizat, somiera şi salteaua devin un produs finit (pat de dormitor) pe care fiecare persoană fizică îl poate avea în doar 15 min.”.

somiera pa persoana fizica

Ce păcat că-i doar “pă persoană fizică”, poate-aş fi luat vreo zece pe firmă, ca să dormim cu toţii în redacţie, dar dacă e doar pentru “orice persoană fizică”, atunci să vi le păstraţi voi, bă! Şi încă ceva: eu credeam că “produs finit” se referă la produsul care iese din fabrică şi este bun de vândut, chiar şi o piesă de schimb pentru maşină e tot un produs finit, nu?
“Împreună cu salteaua face somnul mai confortabil”, mai spuneţi. Mi se pare amuzant că ne sugeraţi să cumpărăm somiera împreună cu salteaua, pentru că ÎMPREUNĂ fac somnul mai confortabil! Serios? Dacă n-aş fi citit mesajul ăsta, aş fi continuat să dorm pe somieră, fără saltea. Noroc cu voi, m-aţi scăpat de durerile de spate care mă chinuie de câteva decenii! În final, aflăm că salteaua are şi nişte “dimensiui”. Nu mai comentez.

Raluca Cetean, de la Ziarul Hunedoreanului, a copiat – cel mai probabil – o ştire de pe site-ul ziare.com. Altfel de ce ar apărea, pe site-ul zhd.ro, link-uri către ziare.com pe numele “Victor Ponta” şi “Traian Băsescu”? N-ar avea de ce.
Cel mai tare m-a deranjat faptul că domnişoara Cetean a scris o parte din titlu în română şi o alta în engleză. Păi ce facem, stimabilă ziaristă, o dăm pe englezisme? Nu ne gândim şi la cititorii care au fost obligaţi să înveţe rusa la şcoală şi de care nu s-a mai “prins” engleza, că era prea târziu? Sau, când ne gândim la ei, ne întrebăm retoric: “Who cares?”, adică “Cui îi pasă?”.

who cares raluca cetean ziare punct com

Carmen Cosman-Preda loveşte din nou! În Ziarul Hunedoreanului, cu titlul: “A mirosit o afacere bănoasă?! Un deputat din Braşov abonat la afecri cu statul contestă construirea DN66A, Câmpu lui Neag – Herculae”. Două greşeli mari şi late, încă din titlu? Păi ăsta trebuie să fie un articol excepţional, nu-i aşa? Nu-i aşa.

afecri herculae

“Sătul probabil de pădurile care înconjoară din plin Braşovul şi pe care le-a văzut de atâtea ori, un deputat conservator deţinător de firmă de construcţii îşi manifestă brusc îngrijorarea faţă de soarta mediului în Parcul Naţional Retezat, pe porţiunea traversată de DN66A”. Logică? Da’ ce nevoie avem noi de logică, logica-i pentru alţii, nu pentru ziarişti!
Stimate redactor şef al Ziarului Hunedoreanului, vă rog, nu-i mai daţi voie ziaristei din Valea Jiului să scrie cuvinte mai lungi de şapte-opt litere, ca să nu i se spargă o venă, Doamne-fereşte!

stragu;lsdkfwdoj

“Mulţi dintre folosesc maşinile chiar dacă acestea nu sunt în regulă din punct de vedere tehnic ori nu sunt la zi cu actele necesare pentru a putea circula fără teama de amenzi”, scrie Daniel Guţă, în Ziarul Hunedoreanului. Cerinţă: care este cuvântul care lipseşte din fraza de mai sus?

multi dintre folosesc

Raluca Cetean vrea să ne arate că ştie, domnule, mai multe limbi străine, nu doar engleza – pentru care am criticat-o deja mai devreme. Iată, tot din Ziarul Hunedoreanului, un titlu care ne lămureşte că Raluca Cetean ştie şi franceza (mai mult sau mai puţin): “DE CITIT POUR LES CONNAISSEURS! PLEŞU: Cu melancolie despre libertatea presei”. Şi totuşi, când pui cacao în mămăligă, nu-ţi iese ciocolată! Cum adică, “de citit pour les connoisseurs”, adică să le citim noi cunoscătorilor articolul pe care ziarista hunedoreană l-a copiat de pe site-ul adevărul.ro, sau articolul este bun de citit, dar numai pentru cunoscători (sau “cunoscăreţi”, că nici ziarista n-a scris corect “connoisseurs”?)?! În fine, articolul e “de citit”, iar dacă pentru a-l aduce în atenţia publicului a trebuit să-l copieze, jurnalista noastră a făcut-o şi pe asta. A menţionat sursa, dar nu a pus şi link către articolul original, că a auzit ea că dacă dai link către sursa originală, îţi cade o unghie!

conesiori

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'