La firul ierbii: La firul ierbii

Articolul a fost vizualizat de 1,020 ori

Pentru că nu facem parte din puterile fotbalului european, iar Mondialul din Brazilia l-am privit din nou la televizor, startul echipelor noastre în competiţiile europene rezervate echipelor de club a fost unul destul de timpuriu. Pentru a ajunge în grupele principale din “Champions League” şi “Europa League”, cele patru reprezentante ale României, Steaua Bucureşti, Astra Giurgiu, Petrolul Ploieşti şi CFR Cluj, au trebuit să treacă de câteva tururi preliminare. Cel mai bine s-au comportat, până acum, campioana Steaua, dar şi, spre surprinderea mea, Petrolul şi Astra, care au reuşit să treacă în turul doi de adversari redutabili din Cehia, ţară cu care ne luptăm pentru a obţine în ediţia viitoare un loc în plus în “Champions League”.

După ce a trecut de campioana Norvegiei, după o dublă victorie, campionii au dat piept cu Aktobe din Kazahstan. Nu a fost o misiune uşoară, elevii lui Gîlcă tremurând de-a lungul celor 180 de minute, mai ales că evoluţia lor a fost una modestă per total. După un norocos 2-2 în deplasare, steliştii au reuşit un 2-1 la Bucureşti, asigurându-şi astfel prezenţa în play-off, unde vor da piept cu vecinii din Bulgaria, Ludogorets, acolo unde evoluează cu succes, de câteva sezoane, fostul dinamovist Cosmin Moţi. Se anunţă a fi două manşe deosebit de disputate, în care nutresc speranţa că se va obţine calificare aducătoare de circa 20 de milioane de euro în visteria clubului. În caz contrar, Steaua are oricum asigurată prezenţa în grupele din “Europa League”.

Atât Astra, cât şi Petrolul, au reuşit să se autodepăşească în turul doi preliminar din competiţia secundă rezervată echipelor de club. Giurgiuvenii lui Isăilă au jucat perfect cele două manşe cu Slovan Liberec. După acel 3-0 de pe propriul teren, cu Fatai în rol de “killer”, reuşind un spectaculos “hattrick”, Budescu şi ai lui echipieri au adăugat puncte preţioase în clasamentul coeficienţilor de ţară, impunându-se şi pe terenul adversarilor cu un meritat 3-2, chiar dacă, la un moment dat, cehii au condus cu 2-1. Misiunea pare însă aproape imposibilă în play-off, acolo unde vor întâlni un advesar de marcă, care vine din lumea bună a fotbalului european. Francezii de la Olympique Lyon par o nucă prea tare pentru ai noştri, dar s-au mai văzut minuni în fotbal. Personal nu cred că ea se va produce în această “dublă”, dar sun convins că astralii nu se vor face de ruşine.

Petrolul a avut în schimb o misiune mult mai dificilă, cu elevii lui Uhrin Jr., care cunoştea destul de bine fotbalul nostru. Victoria Plzen a egalat în prelungiri la Ploieşti, unde Adi Mutu pare să-şi fi adus aminte de zilele lui bune, după golul înscris. Fabulos avea să fie însă returul, unde “găzarii” au făcut un meci mare, avându-l pe acelaşi Mutu în prim-plan, care a înscris un gol de generic şi a mai creat unul.

A fost un zdrobitor 4-1, care a dus la demisia tehnicianului ceh, iar Petrolul va întâlni croaţii de la Dinamo Zagreb pentru accederea în grupe. Destul de greu, dar am convingerea că forma lui Mutu va fi decisivă pentru un rezultat pozitiv per total.

Dezamăgirea a venit din partea ceferiştilor clujeni, care sunt departe de sezoanele de glorie din “Champions League”. Dublă înfrângere (0-1 şi 0-2) în faţa celor de la Dinamo Minsk, şi se pare că zilele lui Miriuţă pe banca tehnică sunt numărate. Din nefericire, de vreo două sezoane, CFR acuză o criză evidentă, care poate porni şi de la modul în care patronul Arpad Paszkany finanţează gruparea din Gruia.

About Ion Bădin