Veşti alarmante vin din Munţii Retezat: au apărut şacalii în zona montană din judeţ. Salvamontiştii şi ciobanii spun că, în munţi, atacurile animalelor sălbatice s-au înteţit în acest an, iar de o parte dintre aceste atacuri se fac vinovate şi aceste animale care au migrat aici din Bulgaria şi Serbia. Este pentru prima dată când se semnalează apariţia şacalului la noi în judeţ.
Recent, peste 50 de oi au fost ucise într-o stână din zona Straja. O echipă de salvamontişti şi jandarmi montani a urcat la stâna situată la 1.500 de metri altitudine. Acolo au găsit zeci de leşuri ale oilor ucise. “Duminică, la stâna aflată la Izvoarele Brăiţei, o haită se pare de lupi a atacat animalele, atac care a produs o pagubă însemnată proprietarilor de oi, fiind ucise aproximativ 55 de oi”, povesteşte salvamontistul Andrei Mureşan, din echipa Salvamont Straja. Jandarmii şi salvamontiştii au descoperit pe o suprafaţă întinsă multe leşuri, dar şi câteva animale încă în viaţă, dar rănite. Salvamontiştii spun că în acest an s-a înmulţit îngrijorător numărul atacurilor animalelor sălbatice. “Noi, ca salvamontişti, cum ne desfăşurăm activitatea în mai multe zone montane, am observat că, cel puţin anul acesta, s-au semnalat foarte des cazuri de atacuri ale animalelor sălbatice.
Atacul de la stâna din Izvoarele Brăiţei vine la o săptămână după ce ciobanul de la stâna din Zănoaga a fost sfâşiat de urs. Stând de vorbă şi cu ceilalţi ciobani din zona Retezat şi nu numai, ne-au semnalat atacuri dese ale animalelor sălbatice asupra oilor şi chiar a vacilor”, spune salvatorul. Mai mult, ciobanii au observat în zonă haite de şacali: “Şi tot în urma discuţiilor cu ciobanii ne-a fost semnalată prezenţa atât în Masivul Retezat, cât şi în celelalte zone montane a şacalilor, lucru nemaiîntâlnit până acum”, spune tânărul.
De la câmpie, la munte
“Nu este o glumă, oamenii vorbesc serios. Am discutat cu o profesoară de la Facultatea de Biologie din Timişoara şi ne-a spus că în lunile decembrie, ianuarie şi februarie a semnalat autorităţilor din zona respectivă că a observat mai multe haite de şacali care traversau Dunărea pe porţiunile îngheţate dinspre Bulgaria şi Serbia”, explică Andrei Mureşan. Este prima dată când este semnalată prezenţa şacalilor în munţii din judeţul Hunedoara. Specialiştii spun că aceste mamifere carnivore trăiesc de regulă în nordul Africii şi Sudul Europei, dar, în ultimii ani, s-au semnalat atacuri ale şacalilor în zona de vest a ţării. Chiar dacă în acest an ciobanii au observat şacalii pentru prima dată, presa a vorbit de anul trecut despre apariţia şacalilor în vestul ţării şi în Banat. Într-un articol despre animalele nou apărute în România, jurnaliştii de la descopera.ro explică: “[…] Şacalul a pătruns în fauna autohtonă încă de acum 50 de ani, iar pe baza evaluărilor de teren, se pare că-i merge foarte bine, la ora actuală numărul lor fiind în creştere în partea de sud-est a ţării. Este singura specie de mamifer despre care avem motive să credem că a apărut în fauna noastră ca rezultat direct al încălzirii climei. Dacă primul şacal a fost semnalat în România în anul 1929, astăzi a început să fie observat din ce în ce mai des în majoritatea judeţelor ţării”. Posturile centrale de televiziune anunţau anul trecut că s-au înregistrat atacuri în Timiş, în iarna lui 2013 şi zeci de oi au fost sfâşiate. Biologii explicau cum animalele au ajuns în ţară din Serbia, în urmă cu doi ani, după ce vânătorii de acolo au măcelarit haite întregi. Şacalul e un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, mai mic decât acesta, însă la fel de feroce, motiv pentru care mai este numit “lupul auriu”.
Datele de la asociaţiile de vânători semnalează prezenţa şacalilor prima dată în Bărăgan şi Delta Dunării, dar ultimele informaţii îi localizează inclusiv în judeţele Alba sau Maramureş, lucru care indică faptul că animalul migrează spre nord.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.