Am pierdut banii pentru un lapte curat

Articolul a fost vizualizat de 1,701 ori

Crescătorii de animale din judeţul Hunedoara au avut la dispoziţie aproape şapte luni pentru a depune cereri pentru ajutorul de minimis pentru cumpărarea tancurilor de răcire a laptelui. Cu toate acestea, în ciuda prelungirii repetate a termenelor limită, nicio asociaţie hunedoreană nu a reuşit să acceseze cei 5.000 de euro disponibili pentru fiecare solicitant.

lapte

Reprezentanţii APIA Hunedoara spun că prima sesiune pentru depunerea cererilor a fost deschisă încă din luna noiembrie a anului trecut, iar perioada de depunere a solicitărilor a fost prelungită ulterior. Câteva luni mai târziu, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care stabilea că data limită pentru depunerea cererilor va fi 15 mai 2014. Crescătorii de animale din judeţ, care deţineau până la 5 capete vaci de lapte şi erau organizaţi în acest scop într-o singură formă asociativă constituită în cadrul unităţii administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, puteau să-şi depună cereri pentru a beneficia de sprijin financiar pentru achiziţionarea răcitoarelor de lapte. Asta deoarece, începând cu data de 1 ianuarie 2014, nu se mai poate livra lapte “neconform”. Practic, astfel România a avut la dispoziţie un an, pentru a se conforma standardelor de calitate europene, pentru ca, începând de la 1 ianuarie 2015, România să poată intra pe o piaţă concurenţială mult mai largă, fără limitări la livrare impuse de Uniunea Europeană. Valoarea totală a sprijinului financiar acordat micilor fermieri şi asociaţiilor constituite de aceştia era de 69 de milioane de lei, iar cuantumul, de maximum 5.000 de euro pentru fiecare solicitant. Ajutorul financiar cuprindea costurile aferente cumpărării tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maximum 1.000 de litri la nivel de comună, instruirii necesare pentru utilizarea lor, precum şi asigurarea service-ului pentru o perioadă de un an de la instalare.

Nicio singură asociaţie disponibilă

“Indiferent cât s-a prelungit termenul de depunere a cererii, fermierii hunedoreni tot nu au putut să înfiinţeze o asociaţie într-un timp atât de scurt. Asociaţia trebuia constituită cu scopul special de a achiziţiona aceste tancuri de răcire, era nevoie de membri, iar aceştia trebuiau să îndeplinească o serie de condiţii. Era destul de complicat, aşa că, în cele din urmă, am avut o singură solicitare, de la o asociaţie a fermierilor din Băniţa, însă şi aceasta a fost neeligibilă pentru că venea din partea unei asociaţii care fusese înfiinţată cu un alt scop, aşa că nu a putut accesa banii”, explică Mirela Paraschiv, şefa Serviciului ajutoare de stat de la APIA Hunedoara. Expertul APIA adaugă că, la nivel de Minister al Agriculturii, există în discuţie posibilitatea reluării sesiunii de depunere a cererilor pentru accesarea de fonduri în vederea cumpărării de tancuri de răcire, cu eliminarea condiţiei ca organizaţia să fie înfiinţată cu scopul unic amintit. Fermierii hunedoreni care vor să beneficieze de ajutor pentru vacile pe care le cresc, trebuie să aibă cel puţin două capete de vite în gospodărie.

În total, în judeţ aproape 6.600 de fermieri primesc bani pentru 30.000 de capete de vaci de lapte şi de carne, crescute în 45 de localităţi incluse în zonele montane defavorizate ale judeţului (o parte din zona Brad, Hunedoara – Ţinutul Pădurenilor, Haţeg, Valea Jiului şi Geoagiu).

13 la sută din laptele vândut nu respectă normele

Fermierii primesc subvenţii de 100 de euro pentru fiecare vacă de lapte şi 300 de euro pentru vacile de carne. Directorul Direcţei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara, Mihai Dionisie Jula, spune că fermierii hunedoreni încă mai pot mulge animalele manual, însă doar dacă respectă condiţiile de igienă. Laptele trebuie vândut proaspăt, fermierul având obligaţia să îl păstreze în containere frigorifice proprii sau în cele pe care orice piaţă hunedoreană ar trebui să le aibă. Laptele proaspăt trebuie vândut în cel mult 2-3 ore după ce a fost muls, însă numai dacă a fost păstrat la temperaturi cuprinse între 4 şi 8 grade Celsius şi ambalat igienic, în flacoane de unică folosinţă. Potrivit directorului DSVSA Hunedoara, testele efectuate de inspectorii sanitar-veterinari au arătat că doar 87 la sută din laptele comercializat de fermieri în pieţe este conform şi poate fi consumat fără probleme.

Tags: , ,

About Ada Beraru