Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 1,579 ori

O tânără din Deva reclamă cum a fost umilit un grup de români de poliţiştii danezi. “Ne-au dus într-o hală mizerabilă… am simţit o bufnitură. Îl izbiseră pe şofer”
Nicoleta Medrea, Gândul.info

O tânără din Deva vrea să sesizeze MAE şi Ambasada României la Copenhaga cu privire la “umilirea” de către poliţia daneză a unor români care veneau spre ţară cu un autocar şi care ar fi fost încătuşaţi, fotografiaţi şi anchetaţi fără a li se spune motivul.

O tânără din Deva, Gabriela Lazăr, care a studiat la ªcoala de Business din Aarhus, Danemarca, s-a întors acasă cu un autocar în care se aflau mai mulţi români, din diferite oraşe ale ţării, ea povestind că pasagerii au fost umiliţi de poliţia daneză, fiind fotografiaţi şi anchetaţi.
Potrivit acesteia, incidentul s-a produs joi, la plecarea din Danemarca. “Eram în autocar cu toate bagajele şi abia aşteptam să ajung acasă. La scurt timp după ce autocarul a ieşit din Copenhaga, un echipaj de poliţie a intrat în faţa autocarului. Am mers vreo cinci-zece minute şi apoi am fost opriţi. Ne-au dus într-o hală mizerabilă, unde era frig, apă cu urină pe jos, mult praf, fără toaletă sau scaune. Ne-au cerut să coborâm, iar înaintea mea erau şoferii. Nu am apucat să ies că am simţit o bufnitură în autocar. Îl izbiseră pe şofer”, a povestit Gabriela Lazăr, la întoarcerea la Deva.

Tânăra a susţinut că omul fusese împins pentru că a refuzat să se pozeze cu numele scris pe o foaie de hârtie. “Nu ne-a spus nimeni motivul pentru care suntem nevoiţi să ne pozeze. Mai mult, toate cele patru ore au fost înregistrate video, fără ca cineva să ne ceară acceptul pentru asta. Nu mi s-a părut normal să fiu umilită şi să pozez ca infractorii, în condiţiile în care nu am greşit cu nimic, ba chiar le-am explicat şi arătat că sunt rezident danez. Am buletin acolo. Când le-am spus că nu vreau să fac poză m-au încătuşat. Nici nu am apucat să reacţionez. Aveam două variante: fie mă arestau, fie făceam poza. Nu pot uita momentul în care mi-au pus cătuşele. Era o senzaţie de nervi şi teamă. Am acceptat să mi se facă poză, deşi nici până în momentul de faţă nu ştiu care a fost scopul acţiunii lor”, a spus tânăra, care a ajuns la Deva duminică seară. Ea a afirmat că a urmat percheziţia corporală, făcută de un ofiţer femeie. Gabriela Lazăr a povestit că între timp hala în care au fost duşi pasagerii autocarului s-a umplut de poliţişti, că fiecare român avea locuri clare în care trebuia să stea şi de unde nu avea voie să se mişte.

“Am cerut un scaun. Stăteam de trei ore în picioare. Mi s-a răspuns: «Þi se pare că am un scaun la mine?». Am cerut toaletă. «Abţine-te sau mergi lângă gard. Dacă nu, fă în pantaloni». Până şi femeia care avea rolul de translator le spunea poliţiştilor că noi căutăm prin gunoaie. Era acolo şi un domn din România, probabil poliţist, care încerca să îi tempereze. Nu a reuşit”, a declarat Gabriela Lazăr. Ea a afirmat că poliţiştii danezi au scotocit toate bagajele, au fotografiat toţi pasagerii, şoferii, au scos bordul autocarului, au făcut verificări, dar nu au găsit nimic. “I-am cerut şefului echipei să îşi ceară scuze. Măcar atât meritam. Mi s-a răspuns flegmatic că habar nu am ce caută ei acolo. Mi-ar fi păsat cu patru ore înainte, însă la momentul ăla nici nu mai conta. Înţeleg un control de rutină, însă ei s-au purtat cu noi ca şi cu nişte gunoaie”, a afirmat tânăra.

Gabriela Lazăr bănuieşte că poliţiştii căutau, probabil, bunuri furate, întrucât nu ar fi prima dată când anchetatorii găsesc astfel de obiecte în coletele trimise către România. “Pot spune că îi înţeleg, dar nu aşa se procedează. Eu nu am nicio vină că alţii fură şi nu pot accepta că am fost tratată astfel”, a declarat ea.

Referitor la pozele pe care a trebuit să le facă, poliţiştii danezi le-au spus că reprezintă probe ce vor fi distruse dacă nu a fost comisă nicio infracţiune. “Pentru modul în care românii au fost trataţi nu există scuză. Mai mulţi pasageri au fost încătuşaţi şi ameninţaţi cu arestul, şi asta deşi nu li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Noi considerăm că poliţia daneză a comis o serie de abuzuri şi a încălcat mai multe dintre drepturile omului. Nu pot depune plângere la autorităţile daneze pentru că legislaţia Danemarcei prevede că, dacă au trecut 48 de ore de la comitere, fapta nu există şi eu am ajuns abia în Deva la două zile de la întâmplare. O să sesizez în scris Ministerul de Externe şi Ambasada României din Copenhaga. Să se ştie prin ce umilinţe am trecut”, a declarat Gabriela Lazăr.
Tânăra a făcut câteva fotografii în hala unde au fost duşi pasagerii autocarului. “Am vrut să vadă toată lumea ce s-a întâmplat acolo. Poliţiştii danezi mi-au spus că, dacă le fac lor fotografii, atunci mi se va confisca aparatul foto. Aşa că am făcut poze tot cu noi, cu românii. Au fost patru ore de groază în care am fost umiliţi”, a conchis Gabriela Lazăr.

Autorităţile daneze recunosc o posibilă “conduită exagerată”. Autorităţile daneze au recunoscut posibilitatea unei “conduite exagerate” din partea poliţiei, după ce ambasada României a cerut explicaţii legate de tratamentul aplicat unor cetăţeni români care au reclamat modul de control la frontieră, căruia i-au fost supuşi. MAE a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că ambasada României la Copenhaga este la curent cu situaţia petrecută după ce peste 52 de români aflaţi într-un autocar au fost supuşi unui control foarte dur de către autorităţile daneze. Reprezentanţii ambasadei au fost în contact permanent cu şoferul autocarului oprit de autorităţile daneze. Autocarul a fost oprit de către poliţia din Copenhaga la intrarea în oraş, adăpostit într-o hală, iar pasagerii, 52 de persoane, cetăţeni români, au fost debarcaţi pe rând din autovehicul, supuşi verificării documentelor de identitate, bagajelor şi în final fotografiaţi de poliţia daneză. […]
De asemenea, MAE spune că firma de transport care deţine autocarul oprit de autorităţile daneze a mulţumit Ambasadei pentru sprijinul acordat şi a precizat că, la finalul operaţiunii, poliţia din Copenhaga a cerut scuze cetăţenilor români pentru modul în care s-a desfăşurat această acţiune.

Trenurile au alte denumiri – Care sunt noile tarife şi durata de călătorie
Glasul Hunedoarei / Mediafax

Noul Mers al Trenurilor, care intră în vigoare duminică şi este valabil până în 8 decembrie 2012, schimbă rangurile trenurilor de călători în Intercity (IC), InterRegio (IR) şi Regio (R), pe unele magistrale fiind redusă durata călătoriei.
În noul plan de mers 2011-2012 vor circula 70 de trenuri internaţionale, din care 40 InterRegio, patru Intercity şi 26 Regio, precum şi 1.336 de trenuri în trafic local, 28 fiind Intercity, 198 InterRegio şi 1.110 Regio, se arată într-un comunicat al CFR Călători.
Duratele de parcurs ale trenurilor de rang superior pe magistralele 200 Braşov – Curtici şi 300 Bucureşti – Oradea vor fi reduse, pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii feroviare de pe Valea Prahovei. Astfel, dacă în prezent durata de parcurs a unui tren Rapid în relaţia Bucureşti Nord – Braşov este de trei ore şi 45 de minute, în 2012 aceasta se va reduce la două ore şi 45 minute la un tren InterRegio.

De asemenea, din 11 decembrie vor fi noi legături directe cu trenuri InterRegio, între Bucureşti şi Bistriţa, Bucureşti şi Târgu Mureş, Bucureşti şi Sibiu, Craiova şi Braşov, Braşov şi Sibiu, Bucureşti şi Timişoara, Satu Mare şi Constanţa, Constanţa şi Braşov.
Tariful la trenurile Intercity şi Regio (fostele trenuri Personal) va fi păstrat, iar pentru cele de tip InterRegio se va practica un tarif intermediar între tariful celor două ranguri de tren Accelerat şi Rapid (cu aproximativ 22 la sută mai puţin decât la Rapid şi cu aproximativ 12 la sută mai mare decât cel de la Accelerat).

Prin tariful pentru InterRegio, abonamentele emise la trenurile Rapid vor scădea cu o sumă între 40 şi 140 de lei pe abonament, iar cele de la trenurile Accelerat vor creşte în medie cu 10 lei pe abonament.

Totodată, va fi aplicat un “procent de fidelitate”, care va menţine un tarif convenabil la călătoria cu mai multe trenuri aparţinând CFR Călători. Astfel, este vorba de reduceri de 10 la sută pentru două trenuri, 15 la sută pentru trei trenuri, 20 la sută pentru patru trenuri, procentele fiind aplicate la biletele întregi adult şi 50 la sută reducere pentru copii.

Biletul va putea fi folosit ca bon fiscal. În noul mers al trenurilor se vor aplica simultan reducerea de anticipaţie şi procentul de fidelitate la călătoria cu mai multe trenuri, vor fi reduse cu cinci la sută tarifele la biletele vândute prin sistemul online, pentru perioadele în care nu vor exista alte oferte la acest canal de distribuţie. Totodată, sunt menţinute ofertele comerciale existente, prin care se acordă reduceri la transportul feroviar.

Tags:

About Redacţia REPLICA