Criza vaccinurilor antihepatită ia sfârşit astăzi

Articolul a fost vizualizat de 2,010 ori

Criza de vaccinuri Engerix-B, cauzată de întârzierea organizării licitaţiilor de căte Ministerul Sănătăţii, a luat sfârşit astăzi, după două luni în care dozele necesare vaccinării bebeluşilor au lipsit din spitale. Peste 400 de nou-născuţi au fost afectaţi de întârziere, dar acum Direcţia de Sănătate Publică anunţă că a primit 800 de doze de vaccin, care pot fi ridicate chiar de astăzi din depozitul instituţiei. Vaccinul este inclus în schema naţională de vaccinare şi trebuie administrat bebeluşului în primele 24 de ore de la naştere.

Peste 400 de nou-născuţi în ultimele două săptămâni în spitalele hunedorene au fost externaţi fără a fi imunizaţi împotriva hepatitei B, pentru că spitalele din judeţ au rămas fără dozele de vaccin Engerix-B, necesare pentru imunizarea copiilor. Sistarea vaccinării nou-născuţilor împotriva virusului hepatic B s-a făcut, în lipsa vaccinului, în toate spitalele din ţară. Medicii specialişti spun că riscul de îmbolnăvire la nou-născuţi nu a fost foarte mare, cu excepţia cazurilor de bebeluşi născuţi din mame care sunt infectate cu hepatita B, caz în care procentul de transmitere a bolii este de 20 la sută. Criza de vaccinuri a fost cauzată de întârzierea organizării licitaţiilor de căte Ministerul Sănătăţii.

Vaccinul Engerix-B, care a lipsit, este inclus în schema naţională de vaccinare şi trebuie administrat bebeluşului în primele 24 de ore de la naştere. Acum, Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara (DSP) anunţă şefii maternităţilor din judeţ şi medicii de familie că îi aşteaptă pentru a ridica dozele de care au nevoie de la depozitul de vaccin al Direcţiei. Copiii care nu au fost vaccinaţi în maternitate vor primi vaccinul de la medicii de familie. Medicul Cecilia Birău, coordonatoarea activităţilor de promovare şi educaţie în Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, spune că dozele de vaccin hepatic B pediatric vor ajunge, cu prioritate, la medicii de familie, astfel încât cei 230 de copii născuţi în luna iulie, plus cei aproape 200 de copii care au venit pe lume în luna august în maternităţile hunedorene, să poată fi, în sfârşit, vaccinaţi.

Copiii neimunizaţi, “recuperaţi” prin vaccinul hexavalent

“Dozele care sunt pentru recuperarea copiilor (228 de copii în luna iulie şi 196 în luna august) vor fi împărţite medicilor de familie, în funcţie de cerere.
De exemplu, în cazul în care copilul este foarte aproape de împlinirea a două luni, recuperarea se va face prin administrarea vaccinului hexavalent. Acesta conţine substanţe împotriva hepatitei, a difteriei, a tusei convulsive, tetanosului, poliomielitei şi împotriva meningitei sau a pneumoniei cu haemophilus influenzae”, explică doctoriţa Cecilia Birău.
Dozele de vaccin care nu au fost administrate în prima zi de viaţă nou-născuţilor vor fi, astfel, “economisite” pentru copiii care vor veni pe lume în maternităţi în lunile următoare.
Cecilia Birău adaugă că reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică se aşteaptă ca, odată licitaţia finalizată, de acum vaccinul să fie distribuit cu frecvenţa corespunzătoare şi să nu mai apară întârzieri.

Medicii spun că în acest moment nu sunt alte stocuri de vaccin epuizate, dar adaugă că situaţia este îngrijorătoare în ceea ce priveşte vaccinul pentavalent, care se administrează bebeluşilor de către medicii de familie la 4 şi 6 luni.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara spun că stocul ar putea să mai ajungă pentru încă o lună şi adaugă că speră să primească, în timp util, de la Ministerul Sănătăţii, dozele de care au nevoie pentru vaccinarea copiilor.

Doctorii mai spun că uşoare întârzieri în administrarea dozelor de vaccin nu sunt extrem de periculoase, pentru că, oricum, sunt situaţii în care, din cauza stării de sănătate a micuţilor, medicii decid să amâne administrarea vaccinului pe perioada bolii şi a convalescenţei.

Mai mulţi hunedoreni depistaţi cu hepatită

În prima jumătate a acestui an peste 30 de hunedoreni au fost diagnosticaţi cu una dintre formele de hepatită acută, iar anul trecut au fost descoperite aproape 1.200 de cazuri noi de hepatită cronică, mai mult cu peste 370 de cazuri faţă de anul anterior. Cea mai răspândită afecţiune în judeţul Hunedoara a fost hepatita A. Îngrijorător este că incidenţa hepatitei virale tip A a fost, în 2012, de aproape 17 la 100.000 de locuitori, cu 35 la sută mai mare faţă de 2011, când România se afla pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul îmbolnăviri. Mai mult, asociaţiile care luptă pentru drepturile bolnavilor, dar şi autorităţile, recunosc că România se află pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale de specialitate.

20 la sută dintre copii, fără imunizare

Vaccinarea împotriva hepatitei A nu este cuprinsă, potrivit reprezentantei Direcţiei de Sănătate Publică, în programul naţional de Imunizare, însă vaccinul împotriva hepatitei B este inclus în acest program, iar prima etapă se face chiar în prima zi de viaţă a nou-născutului. Cu toate acestea, potrivit statisticilor, doar puţin peste 80 la sută dintre copii au primit, în ultimii ani, toate cele trei doze, pentru ca vaccinarea să fie completă. Medicii spun că acest lucru se întâmplă din cauza neglijenţei părinţilor, care uită, nu doresc sau nu mai revin la medic şi pentru ultimele două etape de vaccinare. În ultimii ani, în jur de 15 copii dintr-o sută nu au mai fost imunizaţi împotriva aşa-numitelor boli “ale copilăriei”. Deşi situaţia nu este încă una critică, medicii recunosc că sunt îngrijoraţi şi avertizează că riscurile de îmbolnăvire sunt reale, iar decizia de a evita vaccinarea poate avea efecte negative reale. Medicii adaugă că hunedorenii au uitat sau nu ştiu (cei mai tineri) ce înseamnă dezastrul provocat de o boală contagioasă, care s-ar putea manifesta ca o epidemie, în condiţiile în care astăzi se circulă tot mai rapid, la distanţe tot mai mari şi din ce în ce mai frecvent. Virusul hepatic A, cunoscut şi sub denumirea de “boala mâinilor murdare”, se transmite prin nespălarea mâinilor şi apă contaminată. Celelalte virusuri hepatice, respectiv B, C şi D, se transmit prin sânge şi prin act sexual neprotejat.

About Ada Beraru