Revenire spectaculoasă: Chinezii, repuşi pe tapetul investiţiilor de la Mintia

Articolul a fost vizualizat de 1,808 ori

Proiect de 271 milioane de dolari: China va retehnologiza termocentrala Deva – Mintia

mintiaChina National Electric Engineering Construction Corporation va moderniza Grupul 4 şi va realiza instalaţiile de desfăşurare a Grupurilor 3 şi 4 de la Termocentrala Deva, în cadrul unui contract în valoare de circa 271 milioane dolari.

Contractul a fost perfectat cu prilejul vizitei în China a premierului Ponta şi a fost semnat în cursul zilei de luni de către directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, şi preşedintele Consiliului Naţional de Administraţie China National Electric Engineering Corporation, Xin Chunsheng.

De precizat că de realizarea investiţiilor depinde viitorul Termocentralei Mintia, care a depăşit termenele de conformare la condiţiile de mediu impuse de Uniunea Europeană. Conducerea CEH speră ca lucrările efective pentru modernizare să înceapă până la finele anului curent.

Niţă a mai arătat că România caută investitori şi în industria extractivă minieră, mai ales în domeniul modernizării minelor, pentru modernizarea şi crearea unor structuri de producţie moderne în prelucrarea cuprului, precum şi privind metale neferoase. Pentru retehnologizarea activităţii miniere ar fi nevoie de utilaje de aproximativ 60 de milioane de euro. În acest caz, au existat discuţii avansate cu polonezii de la consorţiul Kopex – Famur, care au fost şi singurii participanţi la licitaţia organizată de CEH şi, iniţial, au fost declaraţi eligibili. Numai că licitaţia a fost anulată, pentru că polonezii nu au depus oferta financiară. Pentru retehnologizarea minelor viabile – Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni – este nevoie de complexe mecanizate, combine de înaintare în cărbune, în steril, dar şi staţii de degazare.

About Adrian Sălăgean