Şcoala de Vară “Academia Tinerilor”, primul pas în crearea centrelor de tineret în ţară

Articolul a fost vizualizat de 1,723 ori

Timp de o săptămână, 30 de tineri din toată ţara au participat la “Academia Tinerilor”, o şcoală de vară organizată în tabăra de la Costeşti, care le-a oferit prilejul de a  împărtăşi unii cu alţii din experienţa câştigată în activităţile de voluntariat pe care le desfăşoară şi de a trasa primele planuri cu privire la crearea unor centre de tineret, după model occidental, şi în România.

Vremea frumoasă i-a ademenit pe participanţii Academiei Tinerilor să organizeze o parte dintre ateliere afară

Vremea frumoasă i-a ademenit pe participanţii Academiei Tinerilor să organizeze o parte dintre ateliere afară

Ideea unui astfel de eveniment a pornit de la profesorul Sorin Vlaic, care, în ultimii zece ani, a fost principalul “motor” al activităţilor de educaţie non-formală pentru tineret, din judeţul Hunedoara. Iniţiativa profesorului s-a bucurat, însă, de susţinerea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Hunedoara şi a Asociaţiei “Maris Dava”.

Inspiraţie din Vest

Declicul l-a constituit o vizită în străinătate, cu ocazia căreia profesorul a văzut cum funcţionează centrele de tineret din Europa şi a realizat cât de benefice ar fi acestea şi pentru tinerii români. “Există ţări în care funcţionează câte un centru de tineret în fiecare cartier. Acolo, între orele 18 – 22, nu vezi tineri hoinărind pe străzi. Merg la centru, unde pot alege dintre o mulţime de cercuri şi ateliere. Fac lucrurile care le plac, într-un mediu organizat, alături de alţi tineri la fel ca şi ei. Asta îi distrage de la alcool, droguri şi alte prostii”, povesteşte profesorul Sorin Vlaic. Participanţii au fost selectaţi pe baza unui formular de aplicaţie, iar experienţa ca voluntari şi interesul faţă de activităţile pentru tineret au cântărit cel mai mult în alegerea lor. “Odată ce se vor crea centrele de tineret, va fi nevoie de voluntari care să lucreze în ele, sigur, alături de persoane specializate în lucrul cu tinerii. Participanţii şcolii de vară vor fi persoanele potrivite pentru a îndeplini acest rol”, afirmă Sorin Vlaic.

Academia Tinerilor de calitate

Prejudecăţile care planează asupra tinerilor din ziua de astăzi pot fi uşor spulberate dacă judeci noua generaţie după comportamentul adolescenţilor care au luat parte la “Academia Tinerilor”. Semnalul slab la telefonul mobil şi lipsa Internetului din incinta Taberei de la Costeşti i-a ţinut pe tineri departe de viaţa virtuală pe care probabil o au. În prima seară a şcolii de vară, o gaşcă de copilandri stă ciorchine în curte, pe ce apucă, sporovăind, glumind şi râzând, cum ai spune că tinerii de azi nu mai ştiu să o facă. Se hotărăsc să facă o drumeţie până la magazinul din Costeşti, iar plimbarea este un nou prilej de farse. Aproape de miezul nopţii se întorc în tabără, s-au împrietenit deja şi nu se dau duşi la culcare cu una cu două. Profesorul nu insistă. În câteva minute un foc de tabără în miniatură, aprins peste drum de cabană, luminează puţin în bezna care învăluie zona, retrasă în raport cu satul. Participanţii se adună în jurul său şi încearcă să-l convingă pe “Prof”, aşa cum îi spun profesorului Vlaic, să le povestească despre ielele care ar sălăşui în ţinuturile odinioară locuite de daci. Acesta îi înduplecă, împărtăşindu-le câteva întâmplări bizare, trăite chiar de către el, într-o excursie prin Munţii Retezat. Atmosfera creată de amintirile “Profului” stimulează imaginaţia tinerilor, care se întrec în povestiri inventate pe loc, despre spirite şi vrăjitoare.

Trosneşte un vreasc şi toată lumea tresare. Câteva fete zgribulite, s-ar duce în cameră, dar cine să meargă singur prin întuneric până la cabană. Stingerea se dă târziu şi profesorul Vlaic este puţin preocupat de gândul că nu va reuşi să-şi deştepte participanţii în zori, pentru primul atelier. A doua zi, însă, tinerii îl surprind pe dascăl cu punctualitatea de care dau dovadă. Ca nişte reprezentanţi de nădejde ai generaţiei lor, se lasă fără rezerve antrenaţi în activităţile care li se propun. Îşi dau cu păre-rea, adresează întrebări şi, cu toate că fata care susţine primul atelier este cam de aceeaşi vârstă cu ei şi i-a însoţit cu o seară înainte la focul de tabără, o ascultă cu atenţie şi interes, cum uneori nu se întâmplă nici chiar în sălile de clasă.

Ateliere de lucru şi excursii

Excursiile au reprezentat “condimentul principal” al şcolii de vară

Excursiile au reprezentat “condimentul principal” al şcolii de vară

Pe parcursul săptămânii în care a avut loc “Academia Tinerilor”, participanţii au dezbătut teme precum: noua lege a voluntariatului, aportul voluntariatului la CV, scrierea de proiecte, pentru obţinerea de finanţare sau drepturile tinerilor. Printre atelierele de lucru, profesorul Sorin Vlaic a avut grijă să strecoare şi drumeţii la cetăţile din zonă sau la satele pline de farmec, ascunse în Munţii Orăştiei. “În penultima zi am făcut o drumeţie mai lungă: la Cetatea Blidaru şi de acolo la Târsa. Ei au vrut să nu ne oprim la cetate. Niciunul nu s-a speriat de ideea de a străbate pe jos atâta drum. A fost o după-masă superbă. A meritat toată osteneala”, mărturiseşte profesorul. Dedicarea dascălului şi atitudinea familiară cu care îşi înconjoară elevii, chiar dacă îi are “sub aripă” doar o săptămână, la şcoala de vară, este apreciată de către participanţi. Niciunul nu-i iese din cuvânt şi cu toţii vor să îi sară în ajutor la fiecare pas. “Ca să poţi lucra cu tinerii pe activităţi de educaţie non-formală trebuie să îţi placă acest lucru şi să îţi fie dragi ei, să îi apreciezi. Este esenţial să pui suflet. Ei simt dacă faci asta sau nu şi, dacă nu te simt implicat, nu se implică nici ei”, explică Sorin Vlaic.

Un eveniment care şi-a atins obiectivul

Profesorul Sorin Vlaic, înconjurat de participanţi, la finalul şcolii de vară

Profesorul Sorin Vlaic, înconjurat de participanţi, la finalul şcolii de vară

“Academia Tinerilor” s-a încheiat luni, cu lacrimi în ochi şi planuri mari de viitor. “Am învăţat o mulţime de lucruri în această săptămână, pe care abia aştept să le pun în practică odată ce îmi voi relua activitatea de voluntariat. Pe tot timpul liceului activităţile extraşcolare mi-au adus satisfacţii şi vreau să continui să fac voluntariat şi în facultate. Este o experienţă valoroasă”, spune Alina, o tânără de 19 ani din judeţul Ialomiţa.

Aurelia Dumitru, o altă participantă a “Academiei Tinerilor”, venită la Costeşti tocmai din Galaţi, descrie experienţa acestei şcoli de vară ca fiind una în urma căreia se simte “mai sigură pe sine, mai ambiţioasă să lupte pentru un viitor mai bun şi pregătită pentru noi aventuri”. Potrivit profesorului Sorin Vlaic, şcoala de vară nu reprezintă decât un început de drum, urmând ca, în această lună, să se întâlnească la Deva cu reprezentanţii DJT Hunedoara şi cu participanţii hunedoreni ai şcolii de vară, pentru a demara proiectul realizării primului centru de tineret din judeţul Hunedoara.

Tags: ,

About Doriana Matei