Activitate susţinută în comuna Hărău, în ciuda greutăţilor financiare şi administrative

Articolul a fost vizualizat de 1,196 ori

Comuna Hărău nu dispune de un buget generos din cauza faptului că nu există contribuabili cu sume mari, iar agenţii economici care mai rezistă la nivel local se confruntă, la rândul lor cu probleme de ordin financiar, o parte dintre ei având întârzieri de plată la taxele şi impozitele locale.

Aceste aspecte se datorează, în mare măsură, perioadei de recesiune economică pe care o traversăm, care induce o situaţie de scădere a venitului, a siguranţei locurilor de muncă şi a venitului real în raport cu cheltuielile. De asemenea, avem la nivelul comunitătii o mare nevoie de iniţiative şi investiţii care să genereze locuri de muncă pentru că, după o perioadă în care am avut construcţia culoarului de autostradă si lucrări de infrastructură în comună, activităţi în care am reuşit să cooptăm aproape toată populaţia aflată în căutarea unui loc de muncă, suntem acum în situaţia demobilizării acestora în urma încheierii activităţii şantierelor respective.

În aceste condiţii, va fi benefică orice iniţiativă în urma căreia se vor crea locuri de muncă. Am evidenţiat aceste aspecte deoarece locurile de muncă sunt motorul care asigură bunăstarea cetăţenilor comunei nostre.

Activităţile desfăşurare de Primăria Comunei Hărău sunt activităţi cu continuitate care se derulează pe toată întinderea comunei şi care asigură o redistribuire cât mai uniformă a realizărilor bugetului local către cetăţenii satelor comunei Hărău, atât în ce priveşte serviciile publice, cât şi investiţiile derulate.

Aşadar, în prima parte a anului 2014 am reusit, în ciuda precipitaţiilor deosebit de abundente, să întreţinem prin lucrări de cosire, curăţenie şi alte categorii de lucrări, în funcţie de situaţie, tot domeniul public din interiorul satelor şi din zona principalelor drumuri din comună.

De asemenea, am construit containere pentru pet-uri şi mase plastice pe care le-am amplasat în locurile circulate din sate pentru colectarea acestor deşeuri. Funcţionarii primăriei, împreună cu topograful angajat în acest sens, au făcut eforturi deosebite finalizând în cursul lunii iunie operaţiunea de inventariere a fondului funciar, în conformitate cu prevederile Legii 165/2013, fiind printre primele comune din judeţ care au încheiat această operaţiune.

Tot la nivel de administraţie, am reluat operaţiunea de întocmire a planurilor parcelare pentru terenurile forestiere din satul Bârsău şi repoziţionarea parcelelor în urma măsurătorilor cu aparatură GPS, în conformitate cu reglementările ANCPI, această acţiune fiind realizată în proporţie de aproximativ 50%.

În prezent suntem foarte aproape de finalizarea Planului urbanistic general al comunei noastre, acesta fiind în evaluarea finală de mediu, după care urmează avizul Consiliului Judeţean Hunedoara şi aprobarea finală în Consiliul Local al comunei Hărău.

Bineînţeles că au mai fost multe alte lucruri, nu foarte uşoare şi nu puţin importante executate în acest an dintre care amintesc :

A fost finalizată execuţia branşamentelor la reţeaua de apă a satelor comunei Hărău, în prezent numărul acestora apropiindu-se de 1000. Acestea au fost realizate cu finanţare locală.

Ultimul tronson care a cuprins extinderea reţelei cu 900 metri şi un număr de 24 branşamente de apă a fost finalizat în cursul lunii august.

În cursul lucrării de branşare a locuinţelor la reţeaua de apă, a fost cuprins şi Blocul de locuinţe din satul Chimindia unde a fost adusă reţeaua de apă şi apometre în casa scării, până la uşa fiecărui locatar, urmând ca aceştia să se racordeze la instalaţia din locuinţă.

În cursul primăverii am deschis un drum de acces auto la Biserica Ortodoxă veche din Chimindia care a rămas izolată si a avut de suferit în ultimii ani din cauza degradării acoperişului.

Cautăm solutii de finanţare pentru rezolvarea acestei probleme.

În satul Banpotoc am realizat lucrările de decolmatare la “valea mică”, lucrări care nu au mai fost făcute de peste 20 de ani.

În satul Bârsău se zideşte biserica Ortodoxă cu un sprijin economic important din partea primăriei, la propunerea primarului şi cu acordul Consiliului Local al comunei Hărău. O altă lucrare a fost decolmatarea şi curăţarea văii Certej în interiorul satului Bârsău.

În satul Hărău au fost finalizate lucrările la baza sportivă a comunei care a fost inaugurată şi dată în folosinţă în 29 iunie anul curent.

A fost modernizat sistemul de iluminat public în satele Hărău şi Chimindia unde s-au făcut extinderi şi au fost montate corpuri de iluminat pe toţi stâlpii de energie electrică, lucrarea fiind executată până în prezent şi într-o parte a satului Banpotoc, urmând ca partea rămasă şi satul Bârsău sa fie modernizate integral, în prima parte a anului 2015.

Bineînţeles că eforturile noastre nu se opresc aici. Căutăm să ne implicăm în rezolvarea problemelor cetăţenilor comunei, să fim lângă ei atunci când au nevoie şi să construim împreuna condiţii de viaţă şi de dezvoltare personală mai bune pentru generaţiile viitoare.

Cu respect,
Primarul comunei Hărău
Jibetean Ioan Dorin

About Redacţia REPLICA