Căderea părului

Articolul a fost vizualizat de 1,285 ori

Condiţiile în care poate apărea acest fenomen: 

  • hairlossAţi parcurs în ultimul timp o perioadă mai accentuată de stres ori v-aţi schimbat complet alimentaţia. Căderea părului este normală. Stresul provoacă o distorsionare a funcţiilor organismului. Faptul acesta influenţează şi părul. El cade mai mult ca de obicei şi creşte mai greu la loc. Soluţii: încercaţi să înlăturaţi stresul prin sport, multă mişcare în aer liber, yoga, o alimentaţie bogată în zinc: fulgi de ovăz şi suc de ovăz, tărâţe de grâu şi grâu încolţit amestecat cu miere.
  • Părul a fost supus unor acţiuni chimice (vopsit, permanent). Unele substanţe folosite pentru permanent ori vopsitul părului la femei pot să atingă structura firului de păr. Urmarea: părul se rupe (nu e vorba de căderea părului). Soluţii: faceţi un tratament pentru păr tocit (există soluţii speciale care se aplică după şampon), folosiţi şampoane slabe, pentru păr fragil. Când vă uscaţi părul, puneţi foehnul la treapta cea mai mică. Nu faceţi mai mult de 2-3 permanente pe an şi preferaţi şampoanele colorante vopselelor tari.
  • Vă simţiţi adesea obosite şi vlăguite, vi se face frig repede, aveţi faţa palidă, aveţi probleme cu mucoasele din nas şi din gură. Adresaţi-vă unui medic internist. Aceste simptome puse în legătură cu căderea părului şi ruperea unghiilor arată o mare lipsă a fierului din organism. Tratament: luaţi preparate farmaceutice pe bază de fier şi mâncaţi alimentele care îl conţin: ficatul de vită, polen, grâu, ovăz, secară (încolţite), morcov, spanac, ceapă, pătrunjel (crude).
  • Suferiţi de constipaţie şi v-aţi îngrăşat fără motiv. Aceste neajunsuri puse în legătură cu căderea părului arată o reducere a funcţiilor glandei tiroide, care determină o dereglare a multor funcţii ale organismului, între care şi aceea a creşterii părului. Tratament: preparate farmaceutice cu iod şi hormoni.
  • Aţi renunţat de curând la pilulele anticoncepţionale sau aţi născut. Cauza căderii părului este hormonală. Dacă nu mai luaţi pilule sau aţi devenit mamă, nivelul estrogenului din organism scade şi constituţia părului suferă. Dar nu vă faceţi griji: după ce organismul se obişnuieşte cu noua repartiţie a estrogenului, părul vă va creşte din nou.
  • Faceţi febră sau aţi fost operate. Nu intraţi în panică: câteva luni după o boală însoţită de febră, se ajunge adesea la căderea părului. La fel se întâmplă şi după o operaţie, în cazul când aţi fost tratată cu heparină. Dar şi în aceste cazuri, părul va creşte, cu timpul, din nou.
  • Luaţi medicamente în mod regulat sau preparate pe bază de vitamina A. Multe medicamente au ca efect secundar căderea părului (mai ales cele administrate pentru reglementarea circulaţiei sângelui). Ele sunt adevărate otrăvuri, care împiedică formarea rădăcinii firului. În cazul când sunteţi un consumator frecvent de vitamina A, căderea părului e un indiciu de supradozaj. Tratament: micşoraţi administrarea medicamentelor.

Metode de combatere a acestui fenomen:

  1. Băi:
    Frunze şi rădăcini de urzică – combat seboreea şi mătreaţa, tonifică părul. Se face o infuzie (apa clocotită se toarnă peste plantă). Se clăteşte părul, fricţionându-se în acelaşi timp rădăcina. Se lasă zece minute să acţioneze, fără ca părul să fie şters.
    Foi de nuc – 200 g frunze proaspete de nuc la o cană de apă; se face o infuzie cu care se clăteşte părul, fricţionându-se în acelaşi timp rădăcina.
    Rădăcina de brusture şi iarba mare – decoct (fierbere) preparat din 3 linguri de plantă la o jumătate litru de apă. Se lasă să fiarbă încet 30 de minute. Se clăteşte părul şi se fricţionează.
  2. Tincturi
    Salvia – 20 g de frunze, macerate 8-10 zile în 100 ml alcool. Tinctura se pune pe un tampon de vată şi se fricţionează puternic rădăcina părului. Apoi se face o frecţie puternică pe tot capul, cu ajutorul unui prosop. Se lasă să se zvânte, apoi se perie părul cu o perie aspră.
    Şovârv – se prepară o tinctură din 20 g de plantă, macerată două săptămâni în 100 ml alcool. Se procedează la fel ca la tinctura de salvie.
    Ardei iute – se fac frecţii energice la rădăcina părului cu tinctură preparată din
    20 g ardei iute la 100 ml apă lăsată la macerat 7-8 zile.
  3. Uleiuri
    Uleiul de porumb – se încălzeşte uleiul şi se masează cu el tot capul, după care se înfăşoară
    într-un prosop care a fost înmuiat în apa fierbinte şi stors. Se repetă de 5-6 ori. Apoi se spală părul cu ou şi se clăteşte cu infuzie de mesteacăn.
  4. Oţetul de mere
    Se fricţionează zonele unde cade părul de şase ori pe zi, începând de dimineaţa şi până seara.
  5. Masaj
    Cu coatele pe masă, cu ambele mâini pe cap, cu degetele răsfirate, executăm un masaj puternic, cu mişcări circulare, pornind de la ceafă spre frunte şi apoi invers.
Tags: ,

About Dr. Bianca Fărcaş