Dorinţa de a învinge

Articolul a fost vizualizat de 2,262 ori

După egalul “alb” de săptămâna trecută, de pe propriul teren, cu o grupare destul de „subţire” (Ştiinţa Turceni), care venea după un succes „apetisant” în faţa unei foste divizionare a ligii secunde  (3-2 la Motru, cu Minerul), spuneam că elevii lui Titi Alexoi nu trebuie judecaţi prea aspru şi nici să se pună presiune pe ei, în ideea că obiectivul imediat este cel al promovării. Îl cunosc destul de bine pe actualul tehnician al grupării de pe Cerna, ştiu că îi place să lucreze cu jucătorii tineri, că tinde cât mai sus şi că încearcă să le insufle acea dorinţă de a fi învingători. Nu este însă deloc uşor să-ţi capacitezi elevii, să îi faci să înţeleagă un anumit sistem de joc, să transpună întocmai în meciuri oficiale ceea ce fac de sute de ori la antrenamente. Cu tact însă, dar şi cu multă răbdare, totul poate deveni realitate într-un viitor cât mai apropiat.

2 0082L-am întrebat pe Alexoi, care a fost diferenţa între egalul de acasă şi al doilea succes din deplasare şi mi-a spus că „alb-albaştrii” au câştigat în agresivitate, au început să priceapă mult mai bine sistemul de joc pe care şi-l doreşte şi mai mult, iar el, la rândul lui, a reuşit să-şi cunoască mult mai bine fotbaliştii pe care îi pregăteşte, să-i pună să evolueze pe posturile unde dau cel mai bun randament. Iar dacă victoria de la Ineu a fost a „grupului”, antrenorul nu s-a sfiit să nominalizeze jocul excelent făcut de mijlocaşul Răzvan Muntean, un fotbalist tânăr, pe care eu l-am remarcat pe vremea când l-a lansat cunoscutul tehnician Şunda, şi care cred că va renaşte sub bagheta lui Titi. Vreau să cred că şi echipierii lui vor reuşi să demonstreze suporterilor hunedoreni că merită să poarte aceste culori celebre, cu care, în anii ‘80-’90, CORVINUL făcea furori în prima divizie a ţării.

Deşi conduşi, au revenit spectaculos

După semieşecul din runda precedentă, FC Hunedoara s-a deplasat de această dată în judeţul Arad, pentru a da piept cu „lanterna roşie” a seriei a patra, care venea după o înfrângere catastrofală în faţa liderului actual, Becicherecu Mic (0-8). Gazdele au început destul de hotărât, însă acţiunile lor ofensive au fost stopate aproape de fiecare dată la limita careului de 16 metri, acolo unde defensiva a fost precisă, iar cei doi mijlocaşi, Şoit şi R. Muntreanu, au evoluat exact. Oaspeţii nu s-au descurajat însă, iar cei doi fundaşi centrali, Găceanu şi Geacă, au trecut pe lângă gol (minutele 7 şi 34), în faze similare, la loviturile de cap expediate. Jocul a avut ritm, ambele combatante jucând pe contre, ineuanii fiind şi ei aproape de deschiderea scorului, de două ori în aceeaşi fază (min. 40), prin Kocsis şi Stănaia. Prima repriză s-a încheiat cu o oportunitate foarte bună a “alb-albaştrilor”, şutul de la 25 de metri a lui Uibariu fiind scos de sub transversală de goalkeeperul Bak.

După revenirea de la cabine, jocul păstrează aceleaşi valenţe ofensive, dar arădenii vor reuşi să puncteze primii (min. 53). Şulumberechean a tras de la 14 metri, Dragotă a respins greşit în faţă şi, aflat acolo unde trebuie, mijlocaşul Kocsis a introdus balonul în plasa porţii. Spre lauda lor şi încurajaţi de pe margine, hunedorenii nu au făcut pasul înapoi, nu au acuzat „şocul” golului primit, atacând buturile adverse. La doar şase minute diferenţă au restabilit egalitatea pe tabela de marcaj, în urma unei faze fixe. „Căpitanul” Roiu a executat foarte bine o lovitură de colţ, iar colegul lui de defensivă, Geacă, nu a mai greşit ţinta, lovitura de cap de la 10 metri învingându-l pe Bak. Nemulţumindu-se doar cu atât, tinerii lui Alexoi au continuat să joace în continuare agresiv, dar şi cu tupeu, iar efectele aveau să se vadă din nou pe tabelă în minutul 68. A fost un contraatac ca la carte, finalizat cu sânge rece de Trăşcan, care a trimis de la 14 metri în colţul scurt.

Ca să nu mai spunem că, având deja insuflată dorinţa că pot fi învingători, băieţii lui Titi Alexoi au trecut încă de două ori pe lângă un succes mult mai clar, Făgărăşanu şi Roiu ratând din poziţii favorabile, în timp ce arădenii nu i-au mai dat emoţii lui Dragotă decât în minutul 82, prin Şulumberechean. Trei puncte foarte importante, FC Hunedoara rămâne neînvinsă, urcă pe locul trei, la doar două “lungimi” în spatele liderului Becicherecu Mic, care va veni sâmbătă pe “Michael Klein”. Va fi un test al adevărului, al maturităţii pentru echipa de suflet a judeţului, care sperăm că va fi trecut cu brio.

CS Ineu – FC Hunedoara: 1-2 (0-0)

Au marcat: Kocsis (min. 53) / Geacă (min. 59), Trăşcan (min. 68)
CS INEU: Bak – Zdrenţan (min. 75, Boldiyzar), Ciobanu, Tudoroiu, Talpaş (min. 64, Georgiu) – Bilia, Purece (min. 64, Tomuţ), Kocsis (min. 83, Cotoc), Stănaia – Şulumberechean, Capătă.
Antrenor: Cristian Sculici.
FC HUNEDOARA: Dragotă – Ciucurescu, Găceanu, Geacă, Roiu – Şoit, R. Muntean (min. 89, Grigore), Uibariu (min. 84, Fl. Pop), M. Olariu (min. 55, Blaga) – Trăşcan, Făgărăşanu (min. 92, Horvath).
Antrenor: Titi Alexoi.
Arbitru: Cristian Braşovean
Asistenţi: Dragoş Popa – Iosif Nasc (toţi trei din Cluj-Napoca)
Stadion: “Parc–Central”. Spectatori: 250.

About Ion Bădin