Jurnal de pescar: Nade pentru ape reci

Articolul a fost vizualizat de 3,740 ori

Pe mulţi dintre pescari temperaturile scăzute de afară nu-i ţin deloc acasă, ba mai mult, îi pun pe drumuri, mai pe la babuşti şi obleţi îngheţaţi, mai pe la scobari mofturoşi sau chiar la crapi. Se spune că odată cu instalarea anotimpului rece, scade şi apetitul peştilor, însă acest lucru nu este neapărat o regulă, pentru că, aşa cum ştim, pe Mureş, iarna, avem ocazia să prindem scobari şi mrenoace. Dacă urcăm mai sus puţin pe Strei, vom găsi pescari aliniaţi ca la concurs în căutarea buzatului, iar pe lacurile ce n-au îngheţat se mai poate prinde babuşcă şi chiar obleţi. Indiferent cărei specii ne adresăm, vorbim despre modalităţi de abordare a pescuitului pe ape reci sau deosebit de reci. Deschid cu această ocazie un ciclu, sper interesant, de descriere a mecanismului nadelor destinate pescuitului pe ape reci şi vom discuta rând pe rând despre nadele de babuşcă, de oblete, de scobar şi mreană, iar într-un final, despre cele destinate pescuitului la crap.

Nade pentru paşnici

Benzar Ice Mix este o nadă destinată pescuitului pe ape ce au minim 10 grade Celsius, bună aşadar şi pentru pescuitul de primăvara-toamnă, dar mai ales pentru cel de iarnă

Începem cu nadele preferate de babuşcă şi oblete, luând ca reper o partidă de pescuit desfăşurată pe 7 noiembrie, aşadar toamna târziu, pe o apă rece. Atunci am pescuit împreună cu trei dintre cei mai buni pescari ai Hunedoarei – Marcel Necreală, Radu Prisecariu şi Nicu Stanca. Aflăm cu această ocazie că cei trei pescari optează pentru diferite amestecuri de nadă compuse din Sensas Surface, Sensas Gardons sau Sensas Etang, toate în combinaţie cu celebra nadă deja, Benzar Ice Mix – o nadă care nu trebuie să lipsească din niciun amestec destinat pescuitului în ape reci, atât la babuşcă sau oblete cât şi la crap. Trebuie făcută aici precizarea că nada Benzar Ice Mix este potrivită oricărei specii de peşti pe care intenţionăm să o prindem. Am testat-o cu succes în pescuitul babuştii şi al obleţilor pe lacul Cinciş, dar am avut rezultate şi la caras sau crap pe balta Ben. Textura ei foarte fină şi culoarea tocmai potrivită pentru ape reci o recomandă întru totul, iar acest lucru îl afirm cu toată convingerea fără să-i fac reclamă gratuită. Este bună aşadar şi în amestecuri cu diferite făinuri, turtoi, mămăligă sau alte ingrediente pe care le îmbinăm în nadele pentru scobari.

De asemenea, atunci când pescuim la copcă, Benzar Ice Mix ne vine mănuşă. Importantă este, fără doar şi poate, textura acestei nade, deosebit de fină. Pentru că un astfel de pescuit se impune pe o apă rece – cel de fineţe mai ales – atenţie desăvârşită la compoziţia nadelor, pentru că peştii, aşa cum am precizat încă de la început, se hrănesc sporadic, deci nu trebuie să-i săturăm. Revenind la partida despre care am pomenit aici, pentru început Nicu a încercat să facă un mic pat de nadă compus din pământ (Terre de somme), la care adaugă pinky (viermi mici), dar şi un pumn de nadă. Toată nădirea de început o face cu cupa, foarte silenţios, însă peştii de data aceasta, spre surprinderea noastră, nu sunt deloc sperioşi, însă nici nu mai răspund prea bine la nadă. Un aspect foarte important în această perioadă este acela că nada trebuie să fie închisă la culoare, să lucreze rapid şi să fie sărăcăcioasă din punct de vedere nutritiv, pentru a nu sătura peştii. “Vesticii folosesc cam 50% pământ în nadele destinate unui astfel de pescuit. Culoarea este foarte importantă, contrastul între fundul apei şi nadă trebuie să fie cât mai mic. În mod normal se face un pat de nadă pentru babuşcă, format din pământ şi larve, acestea din urmă fiind foarte atractive pe fundul apei, atunci când sunt vioaie” spune Nicu Stanca. Marcel ne dă câteva lămuriri în privinţa culorii nadei. El spune că peştii care dau târcoale unui pat de nadă deschisă la culoare sunt mult mai expuşi răpitorilor, ceea ce îi face suspicioşi – este o posibilă explicaţie. (va urma)

Tags:

About Bogdan Leu