Salvamontiştii hunedoreni au avut o vară de foc, cea mai grea din ultimii ani, din cauza numărului mare de intervenţii, dar şi a dificultăţii misiunilor de căutare. Pentru salvatorii montani, toamna a adus şi câteva deplasări la evenimente importante: în Lake Tahoe, în Statele Unite, la congresul anual al salvatorilor montani CISA-IKAR, delegaţia română va prezenta aplicaţia Salvamont pentru telefoanele mobile care ajută la localizarea prin GPS a utilizatorilor şi astfel la salvarea lor în caz de accidentare sau rătăcire.
Lansată de Vodafone, aplicaţia poate fi utilizată şi în celelalte reţele mobile şi va fi prezentată de membrii delegaţiei Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România. Salvamont Hunedoara va fi reprezentat la congresul din perioada 5-10 octombrie de Doru Oprişoni şi şeful Serviciului Public Judeţean, Ovidiu Bodean: “Ne-am gândit să prezentăm această aplicaţie gratuită pentru telefoanele mobile pentru că ea este deja verificată şi am constatat că este foarte simplu de aplicat şi permite, prin GPS, localizarea precisă a unei persoane care are nevoie de ajutorul nostru pe munte. Aplicaţia lansată de Vodafone este utilă în acţiunile de salvare a unei victime şi este important că este o premieră în localizarea turiştilor”. Aplicaţia care va fi prezentată de salvamontiştii hunedoreni a fost deja descărcată de mai bine de 90.000 de utilizatori pe telefoanele mobile. În plus, aceeaşi aplicaţie este folosită şi de alte 45.000 de persoane, cu adrese unice de IP, care o folosesc pentru a afla detalii despre starea pârtiilor şi traseele utilizabile la un moment dat. Salvamontiştii hunedoreni consideră Congresul CISA-IKAR drept un eveniment important pentru cei care acţionează în acest domeniu: “Congresul CISA-IKAR este locul unde se stabilesc recomandările internaţionale referitoare la procedurile care se folosesc în timpul salvărilor de pe munte, sunt prezentate noutăţi şi aflăm lucruri importante despre echipamentele care se utilizează în astfel de împrejurări. Salvatorii prezintă diverse cazuri de salvare şi tehnici de intervenţie”, adăugă şeful Salvamont Hunedoara. România este membru deplin cu drept de vot în CISA-IKAR, iar recomandările organizaţiei sunt urmate de toţi membrii organismului internaţional.
Congresul salvatorilor montani se desfăşoară anual.
Vara de foc
Ca să plece în Statele Unite, Doru Oprişoni se întoarce din Italia, unde o delegaţie a Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara se află de la 1 octombrie în localitatea Pinzolo, acolo se oferă premiul „Targa de argint”. Din delegaţia judeţului Hunedoara face parte, şi în acest an, Avel Ritişan, salvamontistul care a câştigat acest concurs în anul 2005, când împlinise 70 de ani: “Este o recunoaştere a vieţii petrecute în Salvamont şi a întregii activităţi de salvare montană. Comisia a considerat că salvamontiştii desfăşoară o activitate prestigioasă în favoarea umanităţii, a turiştilor care preferă munţii din România”, explică, modest, Avel Ritişan, poreclit Pif de colegii săi. Premiul „Targa de argint” a fost acordat, de-a lungul timpului, şi unor personalităţi importante ale lumii, în semn de recunoştinţă faţă de implicarea în viaţa socială. De aceea, între premianţi se numără Dalai Lama sau Papa Ioan Paul al II-lea. În 1985, Avel Ritişan era unul dintre cei doi hunedoreni care completau grupul de şapte români care urcau pe Himalaya, în cadrul primei expediţii din România care îndrăznea să cucerească muntele. La 75 de ani, Avel Ritişan are zeci de ani de experienţă în salvările montane şi încă participă la alertele salvamont. A observat că majoritatea turiştilor care au probleme fac drumeţii pe vreme nefavorabilă şi încalcă regulile montane: “Mulţi turişti care urcă acum pe munte nu au o pregătire fizică bună, desconsideră regulile muntelui, deşi se ştie că muntele nu te iartă dacă greşeşti şi, de multe ori, la astea se adaugă şi vremea nefavorabilă. Turiştii care urcă în Retezat trebuie să se asigure că poartă ghete adecvate, important este să aibă “Vibram” pe talpă, care are o aderenţă foarte bună. Şisturile granitice din Retezat au o aderenţă foarte bună când e uscat, dar când plouă, pe ele, te duci ca pe gheaţă”. Neregulile precizate de Avel Ritişan au adus salvamontiştilor hunedoreni cea mai grea vară din ultimii ani: „A fost o vară de foc, am avut ieşiri tot la două zile şi s-a întâmplat foarte des să avem şi câte trei-patru acţiuni pe zi – o formaţiune pleca pe munte şi de două ori în câteva ore. În acest an am avut şi multe decese pe munte. În august multe acţiuni au fost declanşate de pierderea culegătorilor de fructe de pădure, care s-au înmulţit în 2014 şi au apărut destule persoane care nu cunosc zonele montane”, explică Doru Oprişoni. Salvamontiştii hunedoreni au fost primii care au intervenit în cazul Dalianei, fetiţa de la centrul de plasament care a plecat din tabără în Retezat. Acţiunea s-a transformat în cea mai mare de acest gen de căutare/salvare din ţară, după ce salvatorilor hunedoreni li s-au alăturat sute de jandarmi, pompieri, silvicultori, scafandri şi voluntari.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.