Platforma electronică va fi „construită” de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi va cuprinde, în principal, CV-urile absolvenţilor din zece judeţe ale ţării, printre care şi Hunedoara. Proiectul este finanţat prin POSDRU cu aproape 13 milioane de lei, din care finanţarea acordată de Fondul Social European reprezintă 75 la sută, iar contribuţia beneficiarului este de un sfert din necesar.
În baza noului proiect, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM) va dezvolta, până la jumătatea
anului viitor, un nou sistem care urmăreşte facilitarea angajării hunedorenilor, indiferent că sunt şomeri, absolvenţi sau, pur şi simplu, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă (mai bun). Proiectul „Observatorul Pieţei Muncii” urmăreşte ocuparea unui număr cât mai mare de persoane din judeţul Hunedoara, dar şi din ţară. Proiectul este implementat în parteneriat cu alte nouă agenţii pentru ocuparea forţei de muncă din ţară – AJOFM Alba, Arad, Braşov, Caraş-Severin, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu şi Timiş -, dar şi cu Camera de Comerţ Hunedoara şi Asociaţia L&C Consulting. Proiectul are drept obiectiv dezvoltarea serviciilor publice de ocupare, dar şi a celor de analiză, sinteză şi prognoză a schimbărilor de pe piaţa muncii. Reprezentanţii AJOFM Hunedoara spun că era nevoie de un asemenea proiect pentru ca sistemul de furnizare a serviciilor de formare profesională să fie adaptat la tendinţele de evoluţie a cererii de forţă de muncă, la nivel regional.
Toate CV-urile, într-o singură bază de date
100 de persoane alcătuiesc grupul ţintă al proiectului: este vorba chiar despre angajaţii serviciilor publice de ocupare (agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din cele nouă judeţe, plus Hunedoara). Managerul proiectului, Mihaela Boian, spune că Observatorul Pieţei Muncii va duce la îmbunătăţirea procesului de monitorizare şi evaluare a impactului măsurilor de ocupare. Mai mult, el va creşte capacitatea serviciilor publice cu atribuţii în domeniu de a anticipa schimbările de pe piaţa muncii. Directoarea AJOFM Hunedoara, Rodica Mariana Peter, spune că proiectul presupune realizarea unei platforme informatice, unde se vor centraliza, din toate cele zece judeţe amintite, date privind oferta de forţă de muncă: în principal absolvenţi cu calificări, dar şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Personalul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă din regiunile centru şi vest vor putea să pună în legătură, astfel, cererea de pe piaţa muncii cu oferta de locuri de muncă. „Asta înseamnă că şi angajatorii vor putea accesa această platformă, iar de acolo îşi vor putea selecta personalul de care au nevoie. Totul va fi online, iar platforma proiectului „Observatorul Pieţei Muncii”, spre deosebire de site-ul actual, care anunţă locurile de muncă vacante, va fi o bază de date cu CV-urile oricărei persoane din judeţele amintite, de unde angajatorii vor putea să aleagă personal”, explică Directoarea AJOFM Hunedoara, Rodica Mariana Peter. Proiectul, care urmăreşte să faciliteze cu precădere angajarea tinerilor absolvenţi, va fi implementat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Posturi multe, angajaţi puţini
La ultima bursă a locurilor de muncă organizată pentru absolvenţii din judeţul Hunedoara în urmă cu câteva zile şi derulată în zece localităţi hunedorene (Deva, Hunedoara, Petroşani, Orăştie, Haţeg, Brad, Călan, Simeria, Lupeni şi Vulcan), din aproape 700 de tineri absolvenţi participanţi la bursă mai puţin de 120 au fost selectaţi în vederea angajării şi numai 50 au fost angajaţi. Dintre participanţii la bursă care au reuşit să obţină un loc de muncă, doar patru sunt cu studii superioare. Deşi lucrătorii AJOFM au invitat la bursă aproape 230 de potenţiali angajatori, patroni şi administratori de firme, la eveniment au participat doar o treime dintre aceştia. Angajatorii au oferit peste 460 de posturi. Cele mai multe dintre acestea, aproape 190, au fost disponibile în Deva, la Petroşani au fost peste 80 de locuri de muncă vacante, la Hunedoara – 77, la Călan – 26, la Orăştie – 24, la Haţeg – 16, iar în Simeria doar 4! Interesul absolvenţilor de a ocupa un loc de muncă a fost mai mare printre deveni, însă şi numărul participanţilor de aici a fost mai mic decât numărul locurilor de muncă disponibile. La Petroşani, în schimb, media a fost de doi absolvenţi pe un loc de muncă, în timp ce doar 55 de tineri din Hunedoara au încercat să ocupe unul dintre cele aproape 80 de locuri de muncă disponibile. Angajatorii au încadrat pe loc 15 absolvenţi din Deva, opt din Hunedoara, şase din Petroşani, cinci din Călan, câte trei tineri în Brad şi Simeria, câte doi tineri în Haţeg şi Vulcan. La Lupeni un singur absolvent a reuşit să-şi găsească un loc de muncă. Tinerii spun că sunt supracalificaţi şi nu găsesc locuri de muncă corespunzătoare cu cu specializările pe care le au, iar salariile foarte mici îi determină să-şi caute de lucru direct în străinătate.
Rata Şomajului a crescut la 5,43 la sută
Cele mai recente statistici ale Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara arată că, faţă de luna iulie, rata şomajului în judeţul nostru a crescut uşor, cu 0,09 la sută, atingând la sfârşitul lunii august nivelul de 5,43%. În schimb, dacă ne raportăm la rata şomajului înregistrată la sfârşitul lunii august 2013, acest indicator a scăzut cu mai bine de un procent. În cursul lunii august, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara au fost înregistraţi aproape 2.100 de şomeri, dintre care mai bine de 200 provin din disponibilizări curente de personal. La sfârşitul lunii august, numărul total al şomerilor din judeţul Hunedoara era de aproape 10.550, din care peste 4.250 şomeri primeau ajutor de la stat, iar alţi aproape 6.300 încetaseră să mai primească indemnizaţia. Din totalul şomerilor hunedoreni, 48 la sută sunt femei, potrivit cifrelor oficiale şi 52 la sută sunt bărbaţi. Cei mai mulţi şomeri care primesc ajutor de la stat sunt deveni (peste 760), urmaţi de şomerii din Hunedoara (peste 680), Brad (aproape 480), Petroşani (mai bine de 450) şi Haţeg (aproape 300 de şomeri). Numeric, cei mai puţini şomeri sunt în Ilia (puţin peste 142), însă raportat la numărul de locuitori, rata şomajului este mai ridicată în zona rurală şi în oraşele mici, comparativ cu marile oraşe ale judeţului. Pe parcursul lunii august peste 1.150 de persoane au reuşit să-şi găsească un loc de muncă, iar aproape 80 la sută dintre acestea s-au angajat pe durată nedeterminată.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.