Zeci de îngeri, în acelaşi loc

Articolul a fost vizualizat de 2,167 ori

Câteva zeci de copii cu nevoi speciale de la centrele de pedagogie curativă din judeţul Hunedoara au participat, la finele săptămânii trecute, la un spectacol impresionant care a avut loc în aula Facultăţii de Inginerie din municipiul Hunedoara. Copiii cu handicap au demonstrat că Sărbătorile Crăciunului pot fi, într-adevăr, sărbători ale bucuriei, chiar şi pentru cei mai puţin norocoşi dintre noi.

"Îngerii" pe care cei mai mulţi dintre noi îi uităm un an întreg ne-au arătat că, pentru ei, Crăciunul înseamnă mult mai mult decât pentru noi, cei care nu ne încadrăm în categoria persoanelor cu nevoi speciale

La prima ediţie a Concursului judeţean cultural-artistic “Îngeri prin zăpadă” au participat copii cu nevoi speciale de la centrele de pedagogie curativă din Simeria, Lupeni, Hunedoara, dar şi de la Şcoala Specială din Păclişa şi de la Grupul Şcolar “Ovid Densuşianu” – structura Şcoala Generală Călan. Evenimentul, prezentat de interpreţii Mariana Suciu şi Valentin Crainic, a reunit cinci echipe de colindători, dar şi desene ale copiilor. Moş Crăciun, ca un clovn, cu sacul său îndreptat vertical, ca un balon umplut cu heliu, un ren cu faţă rotundă, ca a unui copil fericit, înhămat la o sanie pătrăţoasă, un brăduţ de Crăciun subţiratic şi câţiva fulgi de nea risipiţi pe-o pagină, alt om de zăpadă, cu nasul de morcov roşu aprins şi pălărie cafenie, de fetru, doi copii şi un căţel, jucându-se, fericiţi, prin neaua groasă, copii cu căciuli ţuguiate, lângă brazi ninşi şi oameni de zăpadă cu măturoaie uriaşe, pisici, alţi oameni de zăpadă – de data aceasta portocalii – îngeri din hârtie strălucitori, cu minuscule partituri în mânile lor delicate, scena Naşterii Domnului, cu Sfânta Fecioară aplecată peste aşternutul încropit în paie, cam asta e lumea Crăciunului, văzută de copiii cu nevoi speciale. Pe o altă măsuţă, organizatorii au aşezat câteva dintre obiectele decorative realizate de micuţi: Moşi Crăciuni din coji de nucă, înfofolite în fesuri, un brăduţ din melană, cusut pe pânză de sac, un înger cu stea şi un fular croit dintr-un şerveţel cu ursuleţ… toate arătându-ne cum zilele premergătoare sărbătorilor de iarnă pot fi transformate în clipe de bucurie, cu ajutorul câtorva obiecte mărunte şi atât de delicate. În spatele acestor obiecte şi desene, la fel ca şi în spatele spectacolului de colinde susţinut de copiii cu nevoi speciale se regăseşte, însă, foarte multă muncă.

Colindători, crai şi piţărăi

Între timp, în aula Facultăţii de Inginerie din Hunedoara, începe concertul de colinde. Decorul e simplu: câteva cergi tradiţionale pădureneşti, ştergare albe şi câteva mici ulcele cu crenguţe de brad. Tinerii de la Şcoala Specială din Păclişa, costumaţi cu ii stilizate şi purtând căciuliţe de Moş Crăciun, cântă, la rând, mai multe colinde. Carmen, una dintre fete, nu o pierde nicio clipă din ochi pe doamna profesoară, cea care le dă tonul copiilor şi care îi ajută să nu piardă firul melodios al cântecului care anunţă Naşterea Domnului. Dacă n-ar fi ea, întreg grupul s-ar rătăci printre meandrele complicate ale colindei. Ar rămâne poate doar ritmul pe care copiii se mişcă, ca-ntr-un cântec de leagăn: “Copilule cu ochi senini/ Tu vii, din nou, printre străini/ Copil lovit, copil sărman/ Tu vii în fiecare an”. Pe scenă urcă apoi copiii de la Şcoala Generală din Călan: magi cu mantii colorate, un înger, purtătorul stelei… Micuţii cu handicap poartă mici candele în palme şi anunţă veseli Naşterea Domnului Hristos, încurcându-se, din când în când, în versurile cântecelor străvechi. Elevii care învaţă la Centrul de Pedagogie Curativă din Lupeni aduc în faţa spectatorilor piţărăii şi colindul crailor. Potrivit tradiţiei, cetele de piţărăi şi de crai, specifice pentru ţinutul Momârlanilor (populaţia din Valea Jiului), îşi au originea din vremea dacilor, având la bază sacrificial simbolic, ritual, adus Divinităţii pentru bogăţia de rod a anului respectiv. De obicei, piţărăilor li se alătură craii, care organizează o scenetă care reprezintă naşterea pruncului sfânt, Isus Hristos. Colindătorii poartă straie populare sau costumele specifice scenetei, năframe tricolore, iar sceneta se încheie cu învârtita jienească.

Îngeri şi colinde pădureneşti

Poate cea mai impresionantă reprezentaţie este susţinută de copiii cu nevoi speciale care învaţă la Centrul de Pedagogie Curativă din Simeria. Elevii, însoţiţi de un grup la fel de numeros de dascăli, au pus în scenă naşterea lui Hristos, apelând la colinde şi o recuzită de excepţie: costume diafane pentru îngeri, cojocele pentru păstorii interpretaţi de copii cu Sindrom Down şi costume speciale pentru cei doi copii care au jucat rolurile lui Iosif şi al Mariei. “Viflaime, Viflaime, cum de n-ai primit în tine,/ pe Fecioara Maria, să nască pe Mesia/ N-ai ştiut, tu, Viflaime, cu câtă dragoste vine, cea mai sfântă-ntre fecioare/ A Domnului Născătoare”, curge colindul. Cea de-a cincea echipă concurentă, elevii de la Centrul de Pedagogie Curativă din Hunedoara, aduc în faţa spectatorilor obiceiuri de iarnă specific pădureneşti şi colinde din Ţinutul Pădurenilor.

În cele din urmă, toţi colindătorii sunt “plătiţi” de gazde cu covrigi şi mere, dar primesc şi cadouri din partea lui Moş Crăciun, care şi-a deşertat sacul sub brăduţul dinainte pregătit de reprezentanţii Primăriei Hunedoara. Organizatorii evenimentului, Centrul de Pedagogie Curativă, în parteneriat cu Primăria Hunedoara, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Facultatea de Inginerie Hunedoara şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, au dovedit, astfel, că sărbătorile de iarnă pot fi transformate într-un moment plin de lumină, bucurie, strălucire, chiar de copiii cu nevoi speciale de la cele cinci şcoli din judeţ, aşa că promit ca această competiţie să nu se oprească la prima ediţie.

Tags:

About Ada Beraru