În judeţ, există acum un necesar foarte mare de sânge pe grupa zero. Personalul Centrului Judeţean de Transfuzii trage un semnal serios de alarmă şi cheamă donatorii de urgenţă la centrele de recoltare din Deva, Hunedoara şi Petroşani. Necesarul de sânge este tot mai mare din cauza patologiei care a crescut foarte mult, în special, în urma deschiderii unor noi secţii de oncologie.
Cererea de sânge la nivelul Centrului de Transfuzii al judeţului Hunedoara a crescut foarte mult în ultima perioadă de timp. Conducerea unităţii spune că se manifestă o lege a seriilor, iar în prezent există o cerere masivă pe grupa 0. Criza este atât de acută încât chiar personalul medical s-a arătat disponibil să doneze sânge. “La noi există o lege a seriilor, crizele de sânge se manifestă pe grupe. De exemplu, acum, în judeţ este un necesar foatre mare de grupa zero. De fapt, de un timp, toate urgenţele sunt pe grupa zero. Au fost mai multe accidente în ultimul timp, sunt cazuri oncologice, tumori operate, care toate depind de aceste produse ale centrului. Pentru grupa zero am solicitat deja trombociţi de la Timişoara pentru un bolnav de la oncologie, sânge, concentrat eritrocitar. Toate urgenţele sunt pe o grupă şi noi nu avem cum să previzionăm ce donatori ne vin la centru. De aceea acum facem apel pentru donatorii de grupa zero. S-a anunţat deja un grup de la secţia de urgenţă a Spitalul Deva şi de la Ambulanţă”, spune dr. Victoria Hălmagi, directorul CJT Hunedoara. Medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva spun că sângele este extrem de important pentru salvarea pacienţilor aflaţi în situaţii extreme. În asemenea cazuri nu doar doctorii salvează vieţi, ci simpli donatori. „Sângele este foarte important în tratarea pacienţilor, mai ales cei care vin cu traumatisme, cu sângerări masive, cu diverse afecţiuni medicale sau chirurgicale. Practic, este important ca sângele să existe. Noi, de exemplu, în secţia UPU, avem sânge grupa OI, RH negativ, pregătit pentru hemoragiile foarte mari, bolnavi care nu pot aştepta până ajung în ATI. Necesarul de sânge nu poate fi planificat, nu poţi spune că foloseşti zilnic o anumită cantitate, noi comandăm sânge în funcţie de ce se iveşte, cazuri neplanificate. De asta populaţia, cei care ar putea să doneze, ar fi bine să facă acest lucru, să fie conştienţi că sângele salvează vieţi”, explică dr. Tănase Popa, şeful Unităţii de Primire Urgenţe Deva.
Apel pentru viaţă
Specialiştii speră să găsească cât mai curând donatori care să fie compatibili cu criteriile legislative. Recoltările se fac dimineaţa, între orele 8 şi 12. „Trebuie să găsim donatori care să fie admişi la donare, care să respecte toate criteriile legislative. Să nu uităm că actul donării este un act medical de o deosebită importanţă, în care noi trebuie să asigurăm siguranţa atât a donatorului, cât şi a primitorului. Există nişte criterii legislative stricte pentru a fi admis la donare, oamenii sunt consultaţi, li se efectuează analizele înainte de donare şi cei care pot vor dona în siguranţă, trusele sunt de unică folosinţă, nu se întâmplă niciun accident şi puteţi fi siguri că nu vă puteţi infecta de la donare. Cei din generaţia tânără au o regulă de bază, trebuie să aibă peste 18 ani”, explică şefa CJT Hunedoara. În principiu, donator poate fi orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 şi 60 de ani. Este recomandabil ca persoana care se prezintă la centru să fi luat deja micul dejun, fără a fi consumat alcool cu o seară înainte. Nu pot dona sânge persoanele care au avut hepatiţă, tuberculoză, boli de inimă sau hipertensiune arterială, diabet zaharat în tratament, tumori operate, meniningită, anemii sau lipsă de calciu şi magneziu, epilepsie, traumatisme craniene.
Registru cu donatori
Specialiştii spun că cererea de sânge în judeţul Hunedoara a crescut foarte mult din cauza patologiei mai complexe a pacienţilor internaţi. Astfel, cei de la centru se confruntă deseori cu situaţii în care solicitările depăşesc cu 50% media unei zile obişnuite: “Din nefericire, necesarul de sânge este tot mai mare şi este dat de deschiderea unor noi secţii de oncologie – este vorba de cea din Orăştie, care se adaugă celor de la Deva, Hunedoara şi Petroşani. În rândul donatorilor este o creştere, dar nesemnificativă. Noi avem o comisie de hemovigilenţă în cadrul Spitalului Deva, care analizează diverse situaţii. Astfel, dacă creşterea la donatori este de 10-12%, cererile de sânge cresc cu 50-60%. În plus, din cei care se prezintă la donare sunt validaţi circa 40%. Discrepanţa dintre cerere şi ofertă dă această criză de sânge”, explică Victoria Hălmagi. În judeţul Hunedoara, numărul donatorilor de sânge este de 3.925 de persoane, din care peste 2.000 de sunt donatori fidelizaţi, în creştere uşoară faţă de primul semestru al anului trecut. “Avem donatori fidelizaţi, care vin la 60-70 de zile. Un grup foarte mare îl avem din grupul pompierilor şi al jandarmilor, oameni pe care îi şi sunăm în caz de impas transfuzional. Dintre ei, sunt grupe cu RH negativ, oameni pe care îi avem într-o evidenţă specială, pe care îi ţinem de rezervă, să zic aşa. Avem un schimb permanent cu centre de transfuzie din jur: din moment ce noi trimitem sânge la clinicile din Cluj şi Târgu Mureş, şi alte centre cum este Aradul şi Timişoara ne ajută pe noi la nevoie”, zice dr. Hălmagi. Unul dintre donatorii fidelizaţi este Ioan Pălincaş din Brad, care donează sânge de la 18 ani. Bărbatul are la activ peste 150 de donări: „Am 152 de donări, dar niciodată nu m-am gândit să o fac pentru interesul meu personal. La rândul meu, nu ştiu ce-mi rezervă viaţa, poate voi depinde şi eu de sângele dat de alţii. Când mă pun pe scaun să donez mă gândesc cu dragoste la cei din jur. Îi rog pe toţi să facă la fel ca mine, nu vreau să mă dau pe mine ca exemplu, dar numai prin dragoste vom reuşi să salvăm lumea. Nu toate bolile se vindecă cu medicamente, fiecare strop de sânge donat poate salva viaţa cuiva”. Cei care donează sânge primesc de fiecare dată şapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă şi reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun pentru o lună.
Bolnavii de cancer, dependenţi de sânge
Recent, tinerii, chiar dacă nu au 18 ani împliniţi, s-au arătat dispuşi să se implice în “racolarea” de donatori. Cezara Simionescu, elevă la Colegiul Naţional Decebal, are 16 ani şi este membră Interact: “În cadrul organizaţiei noastre s-a discutat despre mai multe iniţiative. Am fost la spital şi am întrebat cu ce îi putem noi ajuta, de ce au nevoie şi ne-au povestit despre criza de sânge, aşa că ne-am decis să demarăm campania “O picătură pentru viaţă”, prin care le explicăm colegilor cine poate dona, de ce este nevoie de sânge şi ce beneficii au cei care donează. Am făcut şi o pagină de Facebook cu detalii despre donarea de sânge”. Pe pliantele distribuite de membrii Interact scrie chiar şi că: “Te vei simţi mai uşor cu o jumătate de kilogram, vei beneficia de analize gratuite şi, ca elev, poţi fi învoit o zi de la şcoală”. Datele Centrului de Transfuzii arată că doar într-o singură zi Spitalul din Deva a avut nevoie de aproape 50 de unităţi de sânge. O cantitate dublă faţă de anii trecuţi: „Din nefericire, bolnavii oncologici, după ce sunt operaţi sau sunt supuşi chimioterapiei sau radioterapiei, sunt dependenţi de produsele noastre. Practic, la fiecare tură de citostatice sau de roengenterapie, ei trebuie să utilizeze sau concentrat trombocitar sau eritrocitar. Sunt bolnavi care depind de produsele de sânge pe o perioadă lungă de timp, de ani de zile”, spune şefa centrului. În lipsa unor măsuri la nivel central, la nivel local se pot găsi prea puţine soluţii: “La Spitalul Judeţean Deva comisia de hemovigilenţă funcţionează foarte bine. Lor le-am propus să raţionalizăm un pic şi consumul de sânge, pentru că sângele nu este un produs inofensiv, nu poţi spune că nu dă efecte secundare. Pe de altă parte, trebuie găsiţi donatori dintr-o categorie de oameni apţi, sănătoşi şi acţiunile de implicare a instituţiilor sunt foarte binevenite. În Franţa şi Germania se implică factorii locali şi parlamentarii în donarea de sânge, oameni care dau un exemplu personal şi care reuşesc să mobilizeze şi alţi donatori”. În judeţul Hunedoara, sunt laboratoare permanente pentru donarea de sânge la Deva, Hunedoara şi Petroşani, alături de care funcţionează puncte fixe de recoltare la Simeria şi Haţeg.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.