Salariul minim în România, penultimul în Europa şi de zece ori mai mic decât cel mai mare

Articolul a fost vizualizat de 1,497 ori

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat, luni, că salariul de bază minim brut pe ţară va creşte cu 75 de lei din ianuarie 2015, ajungând la 975 de lei, Codul Muncii fiind cel care prevede stabilirea anuală a salariului minim garantat în plată.

Potrivit Codului Muncii, salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre de Guvern, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor.
În 2014, prin hotărâre de Guvern aprobată în noiembrie 2013, salariul de bază minim brut pe ţară a fost majorat în două etape, cu câte 50 de lei.
Astfel, de la 1 ianuarie, salariul de bază minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, iar din iulie, acesta este de 900 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună, reprezentând 5,357 de lei pe oră.
Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară, conform prevederilor Legii 53/2003 – Codul Muncii.
Raportat la statele europene care au reglementat un salariu minim pe economie, România se află pe locul al patrulea cu cel mai mic venit, după Albania, Bulgaria şi Muntenegru, şi pe locul al doilea în UE (după Bulgaria). Cel mai mare salariu minim din UE se plăteşte în Luxemburg (aproape 2.000 de euro), urmat de Belgia şi Olanda (1.500 de euro).
Germania, care în prezent nu are un salariu minim pe economie, a votat introducerea acestuia de la 1 ianuarie 2015, în valoare de 8,5 euro pe oră (aproximativ 1.700 de euro/lună), mai ridicat decât în Marea Britanie şi SUA şi de trei ori mai mare ca salariul mediu din România.

About Adrian Sălăgean