De opt ani Primăria Hunedoarei nu se mai poate ocupa cum trebuie de Parcul Corvinul. Un parteneriat defectuos cu un investitor privat, urmat de fel de fel de încurcături legale şi de acţiuni tardive ale autorităţilor judeţene, a pus Primăria în imposibilitatea de a mai cheltui legal bani pentru parcul amintit.
Parcul Corvinul din Hunedoara ar fi trebuit să fie de ani buni unul modernizat şi foarte bine întreţinut. Asta dacă edilii care au condus Primăria şi membrii Consiliului Local din perioada 2004 şi 2008 nu s-ar fi bazat prea mult pe buna credinţă şi prea puţin (spre deloc) pe prevederi contractuale clare în toamna lui 2005, când au decis încheierea unui parteneriat public-privat cu societatea Proiect Design SRL.
Parteneriat început cu stângul
Înţelegerea prevedea, pe scurt, faptul că Proiect Design SRL poate să ridice în parc o clădire care să găzduiască un fast-food, o patiserie şi o pizzerie. În schimb, firma privată se obliga să plătească Primăriei o redevenţă anuală de 8.000 de euro, dar să modernizeze şi să întreţină pe cheltuiala proprie întregul parc, însă asta doar de la momentul finalizării construcţiei şi începerii activităţilor economice în imobil. Proiect Design SRL a ridicat însă în parc o clădire mult mai mare decât cea prezentată în proiect Primăriei. Între timp, începând din 2006, legislaţia de mediu interzicea schimbarea destinaţiei zonelor prevăzute ca parcuri. Executivul Primăriei de la acea vreme s-a prevalat de faptul că parteneriatul fusese aprobat încă din 2005, înainte de modificarea legilor privind zonele verzi. Partenerul privat nu a reuşit să termine clădirea. După vreo doi ani de la momentul septembrie 2005, autorităţile din domeniul mediului şi construcţiilor au început să amendeze firma privată. În 2008 – 2009, lucrările la clădire s-au oprit total.
Detaliul care încurcă
Contractul de asociere cu Proiect Design SRL nu prevede şi un termen limită până la care construcţia clădirii trebuie finalizată, astfel încât firma privată să o poată exploata şi, implicit, să fie obligată să modernizeze şi să întreţină tot parcul. “Trebuie făcut ceva, pentru că acea concesiune este făcută pe 49 de ani, iar noi nu putem să stăm încă 41 de ani până actul expiră. Am şi încercat să preluăm măcar restul parcului înapoi în administrarea Primăriei, dar propunerea a căzut la vot în Consiliul Local. Apoi am dat o autorizaţie pentru continuarea construcţiei, pentru că cea veche expirase, însă hotărârea a fost atacată de Prefectura Hunedoara în instanţa de contencios administrativ. Până nu se termină procesul, nu putem face mare lucru decât să ne bazăm pe acţiuni de voluntariat pentru curăţarea parcului. Pe voluntariat şi pe sponsorizări. Dacă primim, de exemplu, bănci, ca sponsorizare, le montăm bucuroşi în Parcul Corvinul. Primăria nu poate cheltui bani publici pentru acel parc, din cauza faptului că s-a făcut acea asociere în 2005, iar din acea asociere nu poate ieşi prea uşor din cauza lacunelor din contract”, spune primarul Hunedoarei, Viorel Arion.
Soluţii: demolare sau revenire la proiectul iniţial
În urmă cu două luni şi jumătate, Viorel Arion a declarat presei locale că se gândeşte şi la varianta demolării construcţiei, operaţiune care se poate face doar în baza unei sentinţe judecătoreşti. Într-o asemenea situaţie însă, firma privată ar avea toate şansele să câştige, apoi, în instanţă, despăgubiri de sute de mii de euro, plătite tot din buzunarul contribuabilului. Directorul Direcţiei pentru Amenajarea Teritoriului, Patrimoniu şi Urbanism din cadrul Primăriei, Corina Oprişiu, spune că, cel puţin teoretic, ar mai fi o soluţie: “Firma ar putea să revină la proiectul iniţial: să demoleze ce e construit în plus, să redeschidă terasele prezentate în proiect şi închise în realitate, iar atunci s-ar putea merge pe varianta vechii autorizaţii de construcţie”.
Primăria Hunedoarei este şi acum implicată în trei procese provocate de problema Parcului Corvinul: o amendă de 50.000 de lei aplicată de Garda de Mediu, o altă amendă aplicată de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi hotărârea de consiliu local referitoare la noua autorizaţie de construcţie, atacată de Prefectura Hunedoara în instanţa de contencios administrativ. Juriştii primăriei spun că abia după ce se ajunge la sentinţe definitive în toate cele trei cauze pot fi analizate alte măsuri ce ar putea duce la deblocarea situaţiei din Parcul Corvinul.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.