Proprietarii şi administratorii fermelor hunedorene mai au o singură zi la dispoziţie ca să depună cereri de ajutoare compensatorii pentru exploataţiile agricole. De altfel, numărul beneficiarilor de sprijin de la autorităţi este în scădere. Motivul nu este dat de scăderea bugetelor, ci de faptul că banii se acordă doar pe parcursul anilor de “conversie” a terenurilor în terenuri ecologice.
Fermierii din judeţul Hunedoara pot primi sume suplimentare de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Hunedoara (APIA) pentru agricultura ecologică. Pentru a primi ajutorul specific compensatoriu (ajutoare “de minimis”), care sunt sume standard, acordate exploataţiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, ei trebuie să depună cereri până în data de 7 noiembrie la centrul APIA. Potrivit legii, ajutorul specific compensatoriu se acordă, în condiţiile de eligibilitate ale anului 2013, pentru exploataţiile cuprinse între 0,3 şi 5 hectare, inclusiv, şi de la 5,1 la 20 hectare, inclusiv. Beneficiarii schemei de minimis pot fi întreprinderile care deţin exploataţii vegetale înregistrate în sistemul de agricultură de tip ecologic, care se află sub contract cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene şi aprobat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Cuantumul sprijinului financiar este de 1.180 lei pe exploataţie, pentru fermele cu o suprafaţă cuprinsă între 0,30 şi 5 hectare, inclusiv, şi 845 lei pentru o exploataţie, pentru exploataţiile cuprinse între 5,1 şi 20 de hectare. Ajutoarele de minimis vor fi plătite beneficiarilor începând cu data de 2 decembrie.
Mai puţini fermieri iau subvenţii pentru agricultura eco
Aproximativ 9.600 de fermieri din ţară au depus cereri pentru sprijin de la autorităţi, iar aproape 520 dintre ei sunt hunedoreni. “Anul acesta, probabil că vom avea mai puţini beneficiari, pentru că, pe măsură ce se înaintează în timp, fermele vegetale sau zootehnice ies din perioadele de conversie, care sunt subvenţionate. Ulterior, chiar dacă nu mai primesc sprijin financiar de la stat, hunedorenii sunt obligaţi să îşi menţină angajamentele de a menţine sistemul ecologic vreme de 5 ani”, explică şefa Serviciului Ajutoare de Stat şi Măsuri de Piaţă din cadrul APIA, Mirela Paraschiv. Numărul cererilor de subvenţii pentru agricultura ecologică în 2010 a fost de 44, însă numai 41 au fost acceptate, pentru că în cazul a trei dintre acestea era vorba despre apicultori, care primiseră certificate pentru produse ecologice. În 2011 numărul subvenţiilor pentru trecerea fermelor vegetale şi zootehnice la agricultura ecologică a crescut la 137, în 2012 a ajuns la 714, pentru a începe să scadă în 2013, când au ajuns la numai 560. Pentru 2014 autorităţile estimează în jur de 500 de beneficiari.
Sprijinul suplimentar, premiera anului 2014
Dintre acestea, 520 de exploataţii mici, de până în 20 de hectare, vor primi şi sume complementare, adică ajutoarele de minimis. Anul 2014 este primul în care se acordă acest tip de sprjin de la Guvern, însă banii merg numai la hunedorenii proprietari de ferme mici şi care şi-au depus cerere de sprjin pentru agricultura ecologică încă din 2013. “Practic, sumele pentru agricultura ecologică diferă în funcţie de suprafaţa exploataţiei: până la 5 hectare, între 5 şi 20 de hectare, între 20 şi 50, între 50 şi 100 şi peste 100 de hectare. Ajutorul de minimis este o plată suplimentară şi se acordă pentru că autorităţile au considerat că dintre operatorii în agricultura ecologică cei mai defavorizaţi sunt cei care administrează suprafeţe mai mici, de până în 20 de hectare de teren. Ei au fost nevoiţi să plătească pentru certificare organismului de inspecţie o sumă destul de consistentă (în jur de 1.000 de lei), în condiţiile în care au primit, anul trecut, ca plată la capitolul agricultură ecologică sume destul de mici. Spre exemplu, pentru suprafeţe cuprinse între 0,3 şi 5 hectare a fost alocată o sumă de aproximativ 1.200 de lei. Tocmai de aceea, Ministerul Agriculturii a venit cu propunerea de a acorda un ajutor în plus la plata de anul trecut. Asta înseamnă că fermierii care au până în 5 hectare de teren vor mai primi încă 1.180 de lei, iar cei care au până în 20 de hectare vor mai primi 845 de lei”, a declarat reprezentanta APIA Hunedoara, Mirela Paraschiv.
Fermele mari nu primesc ajutoare complementare
Pe lângă ajutoarele de minimis, hunedorenii sunt aşteptaţi să depună şi cererile anuale pentru agricultura ecologică. Autorităţile anunţă că sumele de bani vor fi alocate, la fel ca anul trecut, pe dimensiuni de exploataţie, inclusiv pentru exploataţiile de peste 100 de hectare, în timp ce ajutoarele de minimis sunt destinate doar hunedorenilor care anul trecut şi-au depus cerere, figurează deja în aplicaţia electronică (baza de date) a APIA Hunedoara şi au până în 20 de hectare. “Avem şi fermieri care au chiar şi 300 de hectare, iar ei nu vor beneficia de ajutoarele de minimis, dar vor primi sumele alocate pentru agricultura ecologică, atâta timp cât ei se află într-una dintre cele trei perioade de conversie”, adaugă Mirela Paraschiv.
Hunedorenii sunt aşteptaţi să depună cereri pentru sumele alocate ca sprijin pentru agricultura ecologică până în data de 28 noiembrie, iar plăţile vor fi făcute până anul viitor, în 30 iunie. Cuantumul acestor plăţi este, în fiecare an, în jur de 7 milioane de euro, dar valoarea sprijinului acordat fiecărui administrator de exploataţie depinde de numărul total de beneficiari la care se împart banii. Anul trecut, suma totală a fost de 5.798.000 de euro pentru culturile vegetale şi 1.300.000 de euro pentru fermele zootehnice care au dorit să treacă în sistem ecologic.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.