Investiţie în sănătate

Articolul a fost vizualizat de 3,213 ori

În parcul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara au intrat recent două noi autospeciale de tip B1-B2, cu dotări de ultimă oră. Datorită reînnoirii parcului auto, salvările dotate complet, inclusiv cu defibrilator, vor ajunge în filialele de la Petroşani şi de la Ilia. Prin urmare, toate cele 11 filiale ale serviciului vor avea autosanitare de rezervă.

Noile autospeciale primite de Serviciul Judeţean de Ambulanţă sunt dotate la ultimele standarde în domeniu

Noile autospeciale primite de Serviciul Judeţean de Ambulanţă sunt dotate la ultimele standarde în domeniu

Ambulanţa judeţeană are acum 45 de salvări, dintre care doar 7 destinate exclusiv transportului de pacienţi, iar patru sunt de terapie intensivă, adică de tip C1-C2. Cele mai multe sunt ambulanţe de urgenţă de tip B1-B2, la fel precum cele noi primite de la Ministerul Sănătăţii.

“Ne prind foarte bine aceste maşini pentru că sunt noi şi pot fi utilizate la capacitate maximă, dar ne şi dau posibilitatea să ne completăm parcul auto, astfel încât să avem rezerve în filiale, unde nu dispunem de acest lucru. Putem astfel să ne desfăşurăm activitatea mult mai bine, să nu mai existe sincope. De exemplu, dacă unul dintre echipaje era plecat la drum lung şi nu se întorcea până la schimbul de tură, trebuia adusă o autosanitară din altă filială, să se completeze cu echipajul din tura de noapte. Este un lucru care crea sincope în funcţionarea asistenţei medicale de urgenţă în timp util. Aceste două ambulanţe ne ajută foarte mult şi din punct de vedere economic, pentru că două ambulanţe vechi vor deveni maşini de rezervă. Sunt ambulanţe care au peste 300.000 de kilometri, maşini la care costurile pentru reparaţii ajung la sume mari”, spune dr. Valeria Filimon, şef al SJA Hunedoara – Deva.

Noile maşini vor intra pe tură imediat ce trusele medicale vor fi dotate corespunzător şi înmatriculate. În plus, pentru că defibrilatorul are un soft nou, personalul care va lucra pe autospeciale trebuie instruit. Ca timp de răspuns la caz, dr. Valeria Filimon spune că SJA se încadrează în limita legală de şapte minute în oraş şi 15 minute în mediul rural: “Există şi situaţii când nu ne putem încadra, dar niciodată la urgenţe majore nu s-a întâmplat să nu putem trimite o ambulanţă care să ajungă la timp”.

Se aşteaptă 4×4

Noile autospeciale primite de Serviciul Judeţean de Ambulanţă sunt dotate la ultimele standarde în domeniu

Noile autospeciale primite de Serviciul Judeţean de Ambulanţă sunt dotate la ultimele standarde în domeniu

Ambulanţele nou sosite au şi dotări inedite, primele de acest fel de pe maşinile serviciului judeţean. “Sunt două autosanitare marca Citroyen Jumper şi asta ne ajută foarte mult, pentru că putem să scoatem două autosanitare vechi, din 2001. Aceste maşini sunt dotate şi cu un sistem de monitorizare audio şi video, aşa că, la un eventual accident, noi putem vedea clar cine este vinovat şi dacă autosanitarele au avut sistemele acustice în funcţiune. De asemenea, mai au un sistem care se numeşte «run look», care permite, la accidentele de circulaţie, să se lase motorul pornit. Deci, se scoate cheia din contact şi motorul rămâne pornit, astfel încât nu se vor descărca acumulatorii de la aparate şi de la motor, chiar dacă staţionează pe timp mai îndelungat”, explică Claudiu Stoicescu, director tehnic SJA Hunedoara – Deva. La nivelul judeţului Hunedoara, Serviciul de Ambulanţă are în medie 130 de intervenţii pe zi, cele mai multe pe centrul din Deva, fiind singura staţie cu număr inconstant de echipaje, tocmai din cauza numărului mare de apeluri.

“Am reuşit să schimbăm în bine lucrurile şi în filiala Hunedoara, care a câştigat personal, aşa că avem trei-patru echipaje pe timp de zi şi trei pe timp de noapte. Hunedoara este singura staţie care are o acoperire asemănătoare Devei şi, înainte, când erau trei echipaje, în general, unul pleca la drum lung, iar atunci rămâneau numai două pentru intervenţii”, spune şefa serviciului. Recent, Ministerul Sănătăţii a predat sâmbătă, la Cluj, serviciilor de salvare din mai multe judeţe 48 de ambulanţe noi, dotate la standarde moderne. Medicul şef al Ambulanţei Hunedoara spune că serviciul mai are nevoie acum de câteva maşini de salvare 4X4 care să acopere zonele cu acces dificil din judeţ, autospeciale care ar putea veni chiar în acest an, spune secretarul de stat Raed Arafat: “Până la sfârşitul anului, din fondurile alocate de Guvern, mai avem 50 de maşini 4×4 şi un număr de maşini de multiple victime, care vor dota restul ţării”.

Raed Arafat a declarat la Cluj că, în ceea ce priveşte sistemul de urgenţă, România este “pe o cale normală, europeană”.

About Laura Oană