Chinezii la Mintia, o poveste de tip blana ursului din pădure

Articolul a fost vizualizat de 2,042 ori

Ceea ce părea o mare victorie a Guvernării Ponta se dovedeşte a fi, până la urmă, doar un gest propagandistic fără nicio finalitate pentru Complexul Energetic Hunedoara.

Termocentrala de la Mintia

Termocentrala de la Mintia

Vă amintiţi cum, la începutul lunii septembrie, premierul a anunţat un contract în valoare de 270 de milioane de dolari perfectat cu prilejul vizitei sale în China, bani destinaţi retehnologizării grupului energetic 4 de la termocentrala Mintia şi implementării instalaţiilor de desulfurare la grupurile 3 şi 4.

Numai că, primul-ministru “a uitat” să ne mai spună că e vorba de un credit, la a cărui rambursare statul român nu va plăti un sfanţ, toată povara stingerii datoriei picând în sarcina CEH.

Acum, o sumă de acest gen, 270 de milioane de dolari, este impunătoare chiar şi pentru o compania mare şi prosperă. Dacă ne gândim că CEH a înregistrat de la înfiinţare datorii de circa un miliard de lei, iar perspectiva nu dă speranţe de mai bine, intuim că, de fapt, domnul Ponta a semnat cu chinezii condamnarea la moarte rapidă a colosului energetic hunedorean.

Cu ce girăm?

Asta dacă într-adevăr acest mega-credit furnizor va fi acordat de chinezi. Până una alta, ca la orice angajare de credit, oficialii de la termocentrala Mintia au început să facă o evaluare a activelor care ar putea fi oferite ca şi garanţie. “Procedura de evaluare este în curs şi se face de către un evaluator autorizat. Avem o evaluare a noastră, internă, dar nu este valabilă. Evaluarea trebuie făcută de către un evaluator autorizat”, a declarat directorul general al CEH, Aurel Niculescu. Cât va fi girat din patrimoniul termocentralei de la Mintia până la atingerea cerinţei asiguratorii cerute de bancă?. “Evaluarea se face la toate activele.

Ipotecarea, probabil, nu va cuprinde tot. Depinde de firma de asigurare cât va considera că este necesar, până la îndestulare”, a mai spus sursa citată. Păi, la o asemenea valoare, pentru acoperirea girului este foarte posibil să fie ipotecat totul, până la ultimul şurub. Să zicem că valoarea acestor active acoperă riscul, CEH ia creditul, dar nu îl mai poate rambursa din cauza dificultăţilor sale financiare. Ce se întâmplă atunci? Păi e foarte simplu: termocentrala Mintia ajunge pe mâna chinezilor.

Înainte însă de a ne alerta, trebuie să ne punem o întrebare de bun simţ: oare chinezilor le trebuie un obiectic economic ca Mintia pe o piaţă energetică atrofiată cum este cea din România? Pentru că dacă nu sunt realmente interesaţi de aşa o achiziţie, niciodată CEH nu va obţine creditul despre care premierul Ponta sugera că e suficient să întânzi mâna ca să pui mâna pe el. Practic, cu un cinism atroce, pentru că nu are soluţie, domnul premier aruncă 2.000 de salariaţi într-o aventură sinucigaşă, nu înainte de a-şi trage folosul său necuvenit: puţină reclamă electorală mincinoasă.

About Adrian Sălăgean