Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara va organiza, anul viitor, cursuri de formare profesională autorizate pentru meseria de bonă. Cursurile fac parte dintr-un proiect naţional, finanţat cu fonduri europene şi implementat prin intermediul Ministerului Muncii.
Hunedorencele care doresc să urmeze cursuri de formare profesională, de baby-sitter (bone – n.r.), se vor putea înscrie, începând cu anul viitor, la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara (DGASPC). Cursurile vor fi susţinute gratuit, în cadrul proiectului “Echilibrul, o nouă abordare a vieţii familiale cu cea profesională”, finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Prima fază a proiectului presupune organizarea de cursuri pentru formare de formatori, specialişti din cadrul direcţiilor de asistenţă socială din ţară. Scopul proiectului este acela de a permite calificarea bonelor şi dezvoltarea facilităţilor de îngrijire a copilului, pentru a oferi posibilitatea părinţilor de a se reîntoarce pe piaţa muncii “Din judeţul Hunedoara au fost trimse CV-urile şi toate celelalte acte necesare pentru trei asistenţi sociali, care ar putea deveni formatori, însă deocamdată nu ştim câţi dintre aceştia vor fi selectaţi. Ulterior, după ce ei vor absolvi cursurile, vor fi capabili să-i formeze, la rândul lor, pe hunedorenii care vor dori să urmeze aceste cursuri”, explică purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, Ionela Lazăr. După absolvire, persoanele calificate ca bone vor putea să ofere servicii de îngrijire de zi unui număr de cel mult şase copii. Selecţia cursantelor se va face în urma evaluării stării lor de sănătate, urmată de evaluarea psihologică şi cazierului judiciar.“Baby-sitting-ul” devine meserie oficială
Cursul presupune 120 de ore de formare teoretică, apoi de 240 de ore de formare practică şi, la final, un examen. Absolvenţii la curs vor primi diplome, recunoscute atât în ţară, cât şi în străinătate. Deocamdată, nu se ştie câte hunedorence vor putea să se înscrie la aceste cursuri, însă reprezentanţii DGASPC spun că la nivel naţional vor fi instruite, ca formatori, aproximativ 230 de persoane. Reprezentanţii Direcţiei adaugă că nu ştiu dacă între bonele “cu patalama” şi celelalte persoane care practică meseria de baby-sitter, fără a avea o specializare în acest sens, vor exista diferenţe în ceea ce priveşte salarizarea, în ţară sau în străinătate, acest lucru fiind, cel mai adesea, stabilit de comun acord cu familia pentru care bona se angajează să muncească. “E de la sine înţeles că în cazul unei persoane care doreşte să fie baby-sitter, în momentul în care are dovada că a urmat un astfel de curs, orice părinte are o mai mare siguranţă că acel om are cunoştinţele teoretice şi deprinderile practice necesare. Dacă bona are o formare în acest sens, părintele este mult mai liniştit, când colaborează şi îşi lasă copilul pe mâinile acestor persoane. Evident, în formarea aceasta, pe lângă noţiunile teoretice, sunt cuprinse şi aspecte practice, legate de cum anume poate o anumită persoană să desfăşoare activitatea de baby-sitter. Persoanele care au absolvit aceste cursuri vor avea un atu, însă rămâne să vedem care va fi programul de desfăşurare al proiectului, cu începere de anul viitor, şi care va fi impactul: în ce măsură această meserie va fi inclusă în Codul Ocupaţiilor din România, pentru că ea nu apare deocamdată în codul respectiv”, a menţionat Ionela Lazăr.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.