Atenţie la delegările/detaşările în altă localitate din ţară, dar şi din străinătate – tratament fiscal

Articolul a fost vizualizat de 3,756 ori

Conform ART. 55 din Codul fiscal “(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă

(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:

i) indemnizaţia şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice. Aceste prevederi se aplică şi în cazul salariaţilor reprezentanţelor din România ale persoanelor juridice străine”.

Deci indemnizaţia şi orice alte sume de aceeaşi natură primite de salariaţi pe perioada delegării şi detaşarii nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile în sensul impozitului pe venit, de asemenea nu intră nici în baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale individuale obligatorii.

Dacă indemnizaţia şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, depăşesc limita a de 2.5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice, partea care depăşeste această sumă este considerată venit asimilat salariilor.
Această sumă se cumulează cu celelalte venituri salariale şi se impozitează în sensul impozitului pe salariu, impozit ce se calculează şi se reţine la fiecare plată, urmând a se vira la bugetul statului lunar sau trimestrial conform reglementărilor fiscale. Pentru suma respectivă se datorează şi contribuţii sociale individuale obligatorii. (ART. 296^3 Contribuabilii sistemelor de asigurări sociale

Contribuabilii sistemelor de asigurări sociale sunt, după caz: a) persoanele fizice rezidente, care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum şi orice alte venituri din desfăşurarea unei activităţi dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte).
O atenţie deosebită trebuie acordată pentru veniturile din prestări de servicii efectuate cu personalul propriu în alte localităţi, îndeosebi cele realizate în străinatate cu personalul din România.

Dacă locul de muncă al salariaţilor este la beneficiarii din comunitate şi acest lucru este menţionat în contractul de muncă, veniturile acordate acestora ca indemnizaţii de delegare/detaşare pot fi interpretate de organele fiscale ca şi venituri salariale în totalitate şi pe cale de consecinţă acestea vor fi impozitate ca venituri din salarii sau asimilate.

Totodată, pentru aceste sume se datorează şi contribuţii.

Pentru a evita astfel de interpretări consider că este necesar ca în contractele de muncă încheiate de angajator cu salariaţii, să fie precizate clar condiţiile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, în sensul că activitatea acestora să respecte condiţiile de rezidenţă şi ca aceste indemnizaţii de delegare/detaşare să nu poată fi considerate venituri salariale.

Întrucât aceste prevederi nu sunt aplicabile numai pentru entităţile plătitoare de impozit pe profit în sensul că indemnizaţia şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice nu mai sunt cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit rezultă că prevederile de mai sus se aplică şi microintreprinderilor, persoană fizică autorizată, intreprindere autorizată, organizaţie non profit.

Mornea Maria,
Preşedinta Consiliului Filialei CECCAR Hunedoara

About Redacţia REPLICA