Hunedorenii îşi pot testa gratuit sănătatea plămânilor

Articolul a fost vizualizat de 1,802 ori

Hunedorenii interesaţi să îşi verifice sănătatea plămânilor o pot face gratuit până la sfârşitul anului, dacă vor face un drum până la Geoagiu. Acolo, o doctoriţă care a fost de acord să facă voluntariat efectuează spirometrii, investigaţii care permit descoperirea unei eventuale boli a plămânilor. Potrivit medicului Alina Isai, în decurs de o lună doar 30 de hunedoreni au trecut pragul centrului de testare, dar cei interesaţi mai au la dispoziţie încă o lună şi jumătate.

doctor plamaniRapoartele Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara demonstrează că mii de hunedoreni suferă de afecţiuni ale plămânilor cauzate de tutun. Numai în primul semestru al acestui an statisticile arată că peste o sută de hunedoreni au fost diagnosticaţi în primul semestru al acestui an cu cancer bronho-pulmonar şi tot în judeţul nostru au fost diagnosticate 12.000 de cazuri de bronhopneumopatie obstructivă cronică.

Încearcă să-i convingă să renunţe la fumat

Autorităţile au încercat să atragă atenţia populaţiei referitor la bolile plămânilor cauzate de fumat, atât de Ziua Mondială, cât şi de Ziua Naţională fără Tutun. Medicii le-au propus hunedorenilor să renunţe la fumat pentru 24 de ore, au organizat campanii de informare, ba chiar şi determinări gratuite ale concentraţiei de monoxid de carbon în aerul expirat. În timpul evenimentelor, hunedorenii şi-au putut măsura vârsta reală a plamânilor, cu aparatură digitalizată, iar mai nou sunt invitaţi să îşi testeze sănătatea plămânilor, gratuit, până la sfârşitul lunii decembrie. Spirometria (investigaţia necesară pentru a identifica o boală a plămânilor) se poate realiza la Centrul de testare gratuită a sănătăţii plămânilor, care funcţionează în Geoagiu, pe strada Sanatoriului, nr. 8. Medicii spun că hunedorenii nu realizează cât de nociv este fumatul, care, pe lângă faptul că le scoate inutil bani din buzunar, îi îmbolnăveşte nu doar de boli ale plămânilor, ci şi de boli conexe, care necesită intervenţii de specialitate în centrele de reabilitare pulmonară, existente numai în oraşele universitare.

Spirometrie gratuită cu programare prealabilă

Ei adaugă că unii hunedoreni ar vrea să renunţe la fumat, dar li se pare extrem de dificil, iar când e vorba să-şi facă analize renunţă imediat la idee, de teama ca nu cumva să fie nevoiţi să plătească alţi bani, pe lângă cei daţi pe pachetele de ţigări. „Hunedorenii trebuie să ştie că pentru o spirometrie se pot programa la numărul de telefon 0741.582.224, iar programul este cuprins între orele 9 şi 13, în zilele de marţi şi de joi”, explică medicul pneumolog Alina Isai, care a fost de acord să lucreze în regim de voluntariat pentru campania de depistare precoce a bolilor pulmonare desfăşurată (şi) la Geoagiu. Medicii recunosc că nu toate cazurile de boli respiratorii sunt cauzate de fumat, dar adaugă că fumatul pasiv are (şi el) o contribuţie covârşitoare. Bronhopneumopatia obstructivă cronică “boala care ne fură aerul” este a patra cauză de deces în lume, iar în judeţul Hunedoara statisticile anuale cuprind aproape 12.000 de bolnavi (aproape 11.700 de cazuri în 2012 şi cu aproape 50 mai multe anul trecut). Alţi aproximativ 300 de hunedoreni sunt afectaţi de tuberculoză, iar doctorii spun că boala apare cu precădere la persoanele fumătoare, ai căror plămâni sunt, deja, afectaţi din cauza fumului de ţigară.

Fumatul, asociat cu majoritatea deceselor prin cancer pulmonar

Din nefericire, cancerul pulmonar este boala care face ravagii printre fumători: în 2012 aproape 240 de hunedoreni s-au numărat printre cazurile din nefericitele statistici, pentru ca numărul acestora să crescă până la aproape 270 în 2013. În primul trimestru din acest an în judeţ fuseseră depistate alte aproape 50 de noi cazuri de cancer bronhopulmonar! Fumatul este asociat cu 90 la sută din decesele prin cancer pulmonar, 85 la sută din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive, 30 la sută din decesele prin cancer şi câte 25 la sută pentru bolile coronariene şi cerebrovasculare, în condiţiile în care fumatul este unul dintre principalii factori de risc în cazul cardiopatiei ischemice, caz în care inima nu mai poate pompa suficient sânge. Medicii spun că patru din zece cazuri de cancer pot fi prevenite, însă asta numai dacă se intervine la timp, astfel încât hunedorenii să fie conştienţi care sunt cauzele bolii.

Tags: ,

About Ada Beraru